Virale

Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Loază jpeg

Limbajul Internetului e, cu siguranţă, una dintre cele mai dinamice zone ale comunicării contemporane: noutăţile tehnologice care se răspîndesc rapid aduc cu ele un repertoriu de termeni de specialitate, rapid intraţi în limbajul colocvial. Sursa celor mai multe inovaţii este engleza, dar nu e lipsit de interes ce se întîmplă cu împrumuturile odată preluate: limbile (adică, desigur, vorbitorii lor) le modifică adesea forma şi sensul, în conformitate cu propriile modele şi tendinţe. Frecventatorii spaţiului virtual sînt familiarizaţi, de mai multă vreme, cu noul sens al termenului viral; ceilalţi vorbitori se limitează la definiţia medicală, cuprinsă în dicţionarele curente.

Ca de obicei, unii se indignează şi semnalează inexistenţa sensului informatic în dicţionare. Absenţa din dicţionare nu înseamnă inexistenţa în limbă; există un decalaj inevitabil şi sănătos între intrarea în circulaţie şi intrarea în dicţionar. În DEX, viral trimite către sinonimul virotic, care îi este deci preferat, şi la care apare definiţia „privitor la virus; care se datorează unui virus“. Internetul dovedeşte că sînt foarte multe contexte în care termenul medical viral e intens folosit: se vorbeşte de infecţii virale, agenţi virali, hepatită virală etc. În limbajul Internetului, adjectivul viral (din engl. viral) e, ca mulţi alţi termeni de specialitate, de origine metaforică, ilustrînd chiar polisemia noului vocabular: analogia extinderii rapide, ca într-o epidemie, nu mai are în acest caz semnificaţia negativă şi nici nu se leagă direct de sensurile tehnice ale termenului informatic virus. Glosarele din Internet, wikipedia şi alte numeroase surse indică drept sintagmă de origine viral video şi ca formulă deja impusă viral marketing; în română, corespondentele lor sînt, desigur, video viral („Un video viral i-a adus unui norvegian o probă la o echipă din NFL“, mediafax.ro) şi marketing viral („Marketingul viral a apărut ca o nevoie firească de diversificare a modului în care este transmis mesajul publicitar astăzi“, ro.wikipedia.com). Inovaţia lexicală e destul de recentă, din ultimele decenii, răspîndirea ei fiind legată de popularitatea reţelelor de socializare şi a site-urilor care oferă filmuleţe.

Mai interesante sînt extinderile uzului actual: în primul rînd, viral e tot mai mult folosit în română ca substantiv; substantivizarea pare a fi chiar mai puternică decît în engleză: „Acesta nu este un viral, nu este nici reclamă mascată la vreun produs“ (stirileprotv.ro); „Un viral mai vechi a devenit iar popular, adunînd peste 500 de mii de vizualizări în mai puţin de o săptămînă“ (rtv.net); „Viralul sfîrşitului de an! Reacţia unui tată cînd primeşte cadou bilete la meci de la fiul lui este epică! (cancan.ro). De altfel, asocierea lui viral cu un interval de timp a devenit deja un clişeu: „viralul zilei“ (fmylife.ro), „viralul săptămînii“ (stirileprotv.ro), „viralul de vineri“ (refresh.ro) etc. Pluralul substantivului oscilează între -e (desinenţa adjectivului) şi -uri (marcă tipic substantivală); mai frecventă e forma virale – „viralele anului 2012“ (evz.ro), dar nu e rară nici forma viraluri – „viralurile, o formă de profit?“ (forums.webcentral.ro); oscilaţia apare chiar pe aceeaşi pagină: „Viralurile României“ (titlu) – „Aceste virale s-au descărcat în peste 13.000 de exemplare“ (ad-brandz.com).

Se poate vorbi şi de o lărgire semantică a termenului? Deocamdată, el se foloseşte pentru diferite tipuri de mesaje, predominant vizuale – „fotografia emoţionantă devenită virală“ (realitatea.net); „Prima fotografie a lui Obama după victorie, virală în 22 de minute“ (romanialibera.ro); „Un caz de pictură virală“ (romlit.ro) – dar şi pentru texte – „Un nou text viral, legat de criza economică actuală“ (danutm.wordpress.com). Rămîne constantă referirea la mediul de răspîndire, pe care o păstrează şi verbul a viraliza şi numele de acţiune viralizare: „De-a lungul timpului, am discutat cu mai mulţi bloggeri despre viralizarea conţinutului pe care îl produc. Sigur, există şi conţinut de calitate care se viralizează, dar e net inferior balastului“ (tvdece.ro); „blog-urile sînt astăzi un adevărat «focar» de viralizare a gîndirii“ (observatorcultural.ro). Un indiciu pentru lărgirea semantică a adjectivului viral este folosirea sa calificativă, gradabilă, mai puţin riguroasă decît cea descriptiv-clasificatoare: „cele mai virale 12 articole din 2012“ (Wall-Street.ro); Studiile arată că cele mai virale articole sînt acelea în care este prezentată o listă“ (infoprenoriat.com). Apariţia sensului calificativ, mai vag şi cu evoluţii imprevizibile, a fost surprinsă de o formulă ironică: „aceste «cele mai virale virale» din România“ (blog.standout.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

soldat ucrainean drapel steag in mana foto shutterstock 2115859565 jpg
Ucrainenii trecuți de 60 de ani pot fi înrolați în armată, pentru expertize asupra armelor sovietice
Rada Supremă a Ucrainei a permis cetățenilor ucraineni cu vârsta de peste 60 de ani să semneze contracte pentru a servi în armată, însă această prevedere se va aplica doar unui cerc restrâns de specialiști. Decizia de înrolare a unei astfel de persoane va fi luată la cel mai înalt nivel.
Violenta femei bataie fete FOTO Shutterstock
Adolescentă de 15 ani, tăiată cu un cuțit de o altă minoră. Atacul a pornit de la niște postări pe Instagram
O adolescentă de 15 ani a tăiat-o cu un cuţit, în zona spatelui, pe o alta, de aceeași vârstă. în timpul unei altercații petrecute în Prahova. Totul a pornit de la o postare pe Instagram, potrivit News.ro.
canicula 2024 jpg
Căldura extremă continuă și duminică. Cinci judeţe și Capitala, sub Cod roşu de caniculă
România se confruntă în continuare cu un val de căldură extremă, iar duminică, 27 iulie, intră în vigoare un nou Cod roșu de caniculă, valabil pentru cinci județe și municipiul București.
Un bărbat a murit strivit de un copac la un concurs de alergare montană din Bucovina FOTO ISU
Un bărbat surprins de vijelie în timpul unui concurs montan a murit lovit de un copac. Salvatorii, blocați de furtună
Furtunile care au lovit vestul țării au afectat zeci de localități și au făcut mai multe victime. În Bucovina, o persoană a murit după ce a fost lovită de un copac.
Cel puțin 11 persoane au fost înjunghiate în fața unui supermarket în SUA FOTO Profimedia
Incident terifiant în SUA: 11 persoane au fost înjunghiate într-un supermarket
Un incident șocant a avut loc sâmbătă, 26 iulie, în fața unui supermarket din nordul Statelor Unite, unde cel puțin 11 persoane au fost înjunghiate.
image png
Cum ne hidratăm corect în zilele de vară. Ce se întâmplă cu organele dacă bem prea multă apă. Mihaela Bilic: „Punem inima și rinichii la efort”
Mihaela Bilic, un cunoscut medic nutriționist, aduce un discuție un subiect important: hidratarea. Aceasta explică ce se întâmplă în organismul nostru când bem apă suficientă, dar și când exagerăm cu cantitatea consumată.
marius stefanescu facebook 1 jpg
image png
Cinci judeţe și Capitala, sub Cod roşu de caniculă: maximele ajung la 41 de grade. Jumătate de țară, vizată de valul de căldură
Abia se încheie actualul Cod roșu de caniculă, că întră în vigoare un altul, valabil pentru cinci județe și Capitală. Alte câteva zone din țară se vor afla sub un val de căldură persistent, fiind emise avertizări Cod galben şi portocaliu de disconfort termic.
mirel radoi (1) webp