Traduceri ecumenice

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Duminica beatificării jpeg

Relatările jurnalistice despre recenta vizită a Papei Francisc în România sînt interesante din punct de vedere lingvistic, mai ales dacă le comparăm cu cele de acum douăzeci de ani, din timpul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea: în esenţă, s-ar părea că terminologia religioasă folosită azi tinde să apropie confesiunile creştine, nu să le îndepărteze. În anii ’90, după închiderea culturală şi lipsa de informaţii din perioada comunistă, limbajul religios al altor confesiuni era adesea utilizat cu stîngăcie, favorizîndu-se excesul de împrumuturi lexicale. În anii premergători vizitei din 1999 am cules numeroase exemple de folosire a variantelor mesă, missă şi misă: „Un milion de fideli au participat la missa solemnă oficiată de Papă“ (România liberă, 1997); „o mesă la care a slujit Papa Ioan Paul al II-lea“ (Libertatea, 1997) etc. În textele actuale, termenul mesă a fost folosit mai rar („Catedrala Catolică Sfîntul Iosif, acolo unde papa a oficiat mesa“, stiripesurse.ro); termenul preferat a fost echivalentul liturghie, care are meritul de a nu mai adînci, prin lexic, diferenţele confesionale: „120.000 de oameni au asistat la Sfînta Liturghie“ (g4media
.ro); „Papa Francisc va vizita diferite comunităţi catolice din ţară şi va ţine liturghia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici români martiri“ (digi24.ro). Din întîlnirea diferiţilor termeni nu lipsesc tendinţele pleonastice: „Ziua Papei în București se va încheia cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii“ (libertatea.ro). S-au folosit şi alţi termeni familiari publicului (împărtăşanie, omilie), care traduc practici religioase similare confesiunii catolice şi celei ortodoxe: „Preoții dau Sfînta Împărtășanie pelerinilor aflați la Sfînta Liturghie“ (stiri.tvr.ro), „celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice“ (gandul.info). Se preiau structurile arhaizante ale limbajului tradiţional ortodox, inclusiv compusele specifice: „întîi-stătătorul întregii Biserici Catolice“ (historia.ro)

Nu ştiu dacă la originea unificării terminologice stau în primul rînd maturizarea societăţii româneşti, intrarea în Europa şi circulaţia persoanelor, care ajung să cunoască direct alte practici confesionale şi religioase – sau pur şi simplu intervenţiile şi explicaţiile prelaţilor şi practicanţilor catolici din ţară şi existenţa unor comunicate de presă ale Vaticanului bine redactate (în primul rînd de Vatican News), care au pus la dispoziţia jurnaliştilor suficient material în limba română.

Desigur, nu au lipsit nici gafele culturale; de exemplu, mai multe publicaţii au preluat, dintr-o ştire grăbită şi neglijentă, o caracterizare a patriarhului: „Cunoaşte mistica părintelui din deşert, mistica spirituală“ (stiri-pesurse.ro); din fericire, un articol mai amplu a corectat, în ziua următoare, eroarea, reformulînd: „cunoaşte mistica părinţilor din deşert“ (ibidem). Dovezile ignoranţei din primul moment s-au păstrat însă, multiplicate în spaţiul Internetului. Vizita din acest an a pus totuşi în circulaţie şi un cuvînt absent din dicţionarele noastre: adjectivul marian: „Papa Francisc a oficiat sîmbătă, la Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc, Sfînta Liturghie“ (adevarul.ro); „A început în-tîlnirea mariană a Suveranului Pontif cu tinerii și familiile“ (stiri.tvr.ro); etc. Şi denumirile Mariei oscilează, creînd mai multă distanţă sau mai multă apropiere între tradiţii: Precista, Maica Domnului, Fecioara Maria, Madona etc.; uneori variaţia apare în acelaşi text, în imediată proximitate: „Papa Francisc a adus drept ofrandă Madonei de la Şumuleu Ciuc un trandafir de aur şi alte obiecte pentru clerul catolic şi greco-catolic“ (…); „Suveranul Pontif a aşezat trandafirul la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria“ (adevarul.ro).

Adjectivul marian (împrumut din italiană, din mariano) este folosit în română de mai multă vreme în texte religioase şi de specialitate – nu numai în domeniul teologiei, ci şi în istoria literaturii sau a muzicii şi în relatări jurnalistice: „întruniri ale acestei prime asociaţii mariane“ (studia.ubb-cluj.ro); „credincioşii au spus rugăciuni şi au intonat cîntece şi imnuri mariane“ (jurnalbihorean.ro); „recitînd Rozariul și cîntînd imnuri mariane“ (actualmm.ro) etc. Adjectivul nu se găseşte în marele dicţionar academic (DLR), nici în versiunea sa abreviată (Micul dicţionar academic), nici în DEX. Cele două dicţionare generale mai recente, Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI) şi Noul dicţionar universal (NDU), au inclus doar adjectivul marial, împrumutat din franceză, cu sensul „referitor la Fecioara Maria; care ţine de cultul acesteia“.

Pînă la urmă, e o chestiune de atitudine: limbajul (ca şi ritualurile) poate fi văzut ca indiciu al unor diferenţe majore, dar poate fi şi echivalat firesc, cu atenţia îndreptată asupra asemănărilor de esenţă.

Foto: Inquam Photos, Octav Ganea

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ursula von der Leyen Donald trump/FOTOX
Trump a reușit să dezbine Europa. Dacă Mertz a salutat tratatul cu SUA, Franța spune că e o catastrofă: UE a decis să se supună
Acordul comercial dintre SUA și UE, încheiat duminică într-o sală de bal a complexului de golf al lui Donald Trump din Scoția, a fost criticat de premierul francez și de liderii de afaceri din Germania.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
Putin și Trump, față în față în China. Kremlinul spune că o asemenea întâlnire este posibilă la începutul lunii septembrie
Kremlinul a declarat luni, 28 iulie, că nu exclude posibilitatea unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump dacă președinții Rusiei și SUA s-ar afla amândoi la Beijing în același timp, în septembrie.
Alzheimer FOTO Shutterstock
Un nou tratament împotriva Alzheimerului este aproape să fie aprobat în Uniunea Europeană
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană susține un nou tratament pentru Alzheimer, revenind asupra deciziei inițiale de respingere a acestuia.
Banner Teodora insula iubirii
Una dintre cele mai sexy ispite de la Insula Iubirii, Teodora Racoș, își dorește un bărbat puternic și cu inițiativă lângă ea: „Este o provocare să stai cu 14 necunoscuți într-o casă timp de 21 de zile”
Are 36 de ani și propriul ei salon de frumusețe însă după participarea ca ispită în sezonul 9 de la “Insula Iubirii”, Teodora Racoș visează, de ce nu, să lucreze în televiziune.
Pe drumul gustului Campulung Moldovenesc (5) JPG
Scărlătescu îi provoacă pe colegi la o misiune nebună: „Mi-aș fi pus mâinile așa, să zbor ca Superman!”
Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu trec prin provocări nebune în noul show „Pe drumul gustului”. Începe azi, la 21:30, la PRO TV!
Patrick Mouratoglou jpg
După ce a distrus-o pe Halep, o altă sportivă i-a dat papucii lui Patrick Mouratoglou
Patrick Mouratoglou a fost lăsat cu ochii în soare de către o altă sportivă. A anunțat că se despart, după mai puțin de un an de colaborare.
Platforma de evaluare a sănătății png
Platforma MedLife de evaluare a sănătății: asistentul tău medical digital, gratuit și imediat
În era în care noile tehnologii bazate pe Inteligență Artificială sunt tot mai prezente în viața noastră, MedLife face un pas important către digitalizarea sănătății în România, integrând platforma de evaluare a sănătății — un instrument gratuit și ușor de folosit de către oricine.
FOTO Profimedia: Un camion încărcat transportă un grup de refugiați care fug din cauza conflictului de la graniță dintre Thailanda și Cambodgia,
Thailanda şi Cambodgia au convenit asupra unei încetări a focului „necondiţionate”. Ce avertisment le-a transmis Trump
Thailanda şi Cambodgia s-au înţeles asupra unei încetări a focului „necondiţionate” de luni de la miezul nopţii, a anunţat premierul malayezian Anwar Ibrahim la finalul convorbirilor între reprezentanţii celor două părţi din ţara sa.
Submarin rusesc FOTO Shutterstock jpg
Pactul AUKUS, în impas: Submarinele americane promise Australiei ar putea să nu mai ajungă la destinație
Planul strategic AUKUS, anunțat în 2021 ca o alianță militară între Australia, Statele Unite și Regatul Unit, se confruntă cu obstacole serioase, în special în ceea ce privește livrarea submarinelor nucleare de atac promise Canberrei.