Tobă de bătaie, tobă de carte

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul tobă a intrat în mai multe locuţiuni, expresii şi proverbe, care dezvoltă asocieri diferite pornind de la sensul său de bază. Lipsa de legătură imediată între scenariile şi imaginile pe care le evocă termenul este singura explicaţie pentru aparenta nemotivare a unor expresii; altminteri, luat în parte, fiecare dintre scenarii e destul de transparent. Cuvîntul apare, popular, şi în forma dobă, mai apropiată de etimon (maghiarul dob). Cele mai multe expresii şi zicători pornesc de la funcţia obiectului şi de la contextele sale istorice de folosire: a bate toba înseamnă „a face public, a vorbi (prea) mult despre ceva“ – cu referire, desigur, la un sistem tradiţional de anunţare a veştilor. Stelian Dumistrăcel, în dicţionarul său de expresii româneşti (Pînă-n pînzele albe, 2001), descrie în detaliu practicile tradiţionale care motivează bătaia tobei în sat şi la moară. Producerea de sunete mai mult sau mai puţin muzicale e relevantă în cele mai multe cazuri: ca acţiune inutilă („a bate toba la urechea surdului“, Zanne, Proverbele românilor, II, 754) sau contraproductivă („cu doba nu prinzi iepuri“, Zanne, IX, 628). În asemenea construcţii, toba poate fi substituită de alte surse de sunete, ca şi în ironica formulă „cearta fără bătaie e ca nunta fără tobă“ (Zanne, VII, 608). Uzul social al tobei – la anunţarea unor veşti oficiale, la scoateri la licitaţie etc. – este prezent în mai multe dintre proverbele adunate de Iordache Golescu, în variaţii pe tema corupţiei din administraţie; e vorba de atribuirea posturilor prin mituire, fără prea multă discreţie: „slujbele să nu le vinzi ca la mezat, cu toba“ (Zanne, VIII, 570); „slujbele pă tobă (cine dă mai mult) să dau“ (ibid., 567); „slujbele cu toba acolo se vînd“ (ibid., 317). La Anton Pann, toba apare şi ca un instrument drăcesc – „Trei lucruri poartă dracul: sulă, ipingea şi tobă“ (Zanne, 6, 579) –, povestioara versificată explicînd rolurile obiectelor: să îmboldească la rău, să ascundă temporar păcatele şi apoi să le dezvăluie public.

Ingenioasă e formula praful de pe tobă („nimic“), care trimite la imaginea instrumentului în plină utilizare, cînd, din pricina lovirii repetate, e clar că praful nu se poate aşterne. De altfel, instrumentul de percuţie evocă în primul rînd, prin modul lui de utilizare, bătaia. Legătura e transparentă în tobă de bătaie sau tobă de buşeli, expresii prezente la Ispirescu, la Zanne (în volumul IV), dar şi în dicţionarul academic al lui Laurian şi Massim: „tobă de bătaie – om bătut de toţi, înţeles împrumutat de la bătaia tobei de către un militar sau altcineva“ (1871).

Asemănarea dintre unele construcţii e înşelătoare: tobă de bătaie se bazează pe alte imagini decît tobă de carte, tot aşa cum a-i face cuiva spinarea (sau pielea) tobă (Zanne, IV, 667; la Creangă, „să-i faci (…) spinarea dobă“) e cu totul altceva decît a i se face burta tobă (Zanne, IV, 667). Dacă în primul caz contează acţiunea, gestul de a bate toba, în cel de al doilea definitorie este forma. În tobă de carte, tobă – „un tub larg şi scurt de lemn, peste ale cărui capete e o piele întinsă“ (Laurian şi Massim, Dicţionarul limbii române) – sugerează saţietatea, pielea întinsă şi forma de butoiaş fiind o imagine metaforică a pîntecelui plin. De altfel, tobă de carte (sau de învăţătură, de cultură etc.) e doar o variantă a expresiei care circulă destul de mult şi în forma burduf de carte. Iorgu Iordan explică această etimologie în Stilistica limbii române. Recipientul umflat, doldora de conţinut, e o metaforă atestată şi în alte combinaţii lexicale: tobă de bani şi chiar, în zilele noastre, tobă de fotbal („Tobă de fotbal. A furat meserie de la Ronaldinho, Beckam, Neville“, prosport.ro). În culegerea lui Zanne, expresia tobă de carte este descrisă ca avînd iniţial un sens ironic: „vrînd să ia în derîdere pre cel ce se laudă că ştie carte pe cînd, la drept vorbind, nu ştie nimic“ (V, 148). E formula comică din teatrul lui Alecsandri, în traducerea Chiriţei: tambour d’instruction. Astăzi, tobă de carte nu mai e foarte transparent pentru vorbitor, sunînd în română aproape la fel de ciudat ca în absurda traducere pseudofranceză. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.