Tiptilment

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Tiptilment jpeg

Unele cuvinte cu accentul pe ultima silabă, de origini diverse – împrumuturi din turcă, din greacă, din limba romanì, din limbi slave sau pur şi simplu derivate pe teren românesc – au fost tratate de limbajul colocvial, în glumă, ca şi cînd ar fi franţuzisme. În unele cazuri, pronunţarea a rămas neschimbată, dar „aerul franţuzesc“ s-a reflectat în scris, într-o ortografie fantezistă, în care se preiau parţial regulile de scriere ale francezei. Astfel, adverbul şi adjectivul mişto (provenit din limba romanì) e scris micheteaux sau, mai rar, micheteau. Adjectivul parşiv, de origine ucraineană, apare în forma parchive într-o maximă parodică, în care franceza e amestecată cu româna: C’est la vie, toujours parchive… Pseudo-franţuzismele se manifestă uneori şi în oralitate, şi în scris, printr-o modificare a pronunţiei asociată unor reguli ortografice specifice, ca în mitocain (pentru mitocan) sau obeur (pentru obor). În alte cazuri, cuvîntul românesc primeşte o terminaţie tipic franceză, ca în deformările comice puse în circulaţie de teatrul lui Alecsandri: furculision, fripturision, învîrtision. Furculision a devenit, de altfel, un cuvînt emblemă, desemnînd un anume tip de impostură lingvistică („afişe într-o franceză «furculision», gandul.info; „sindromul «furculision»“, pruteanu.ro). Forma a intrat în folclorul pseudo-lingvistic, fiind uneori atribuită lui Caragiale, iar adesea aplicată acuzator şi inadecvat anglicismelor neadaptate.

Din jocul interlingvistic cu cuvintele s-a născut şi pseudo-franţuzismul glumeţ tiptilment (scris şi tiptilement): „am trecut tiptilment de la 36 la 38“ (forum.desprecopii.ro); „şi, uite așa, tiptilement, tiptilement, intră și MS în normalitate“ (macuser.ro); „tiptilement, a oprit hemoragia și a întîrziat dezastrul“ (catavencii.ro); „aşa că ne-am îmbarcat în goeletă şi am tăiat-o tiptilement spre casă“ (hyundaiclub.ro).

Chiar dacă vorbitorii nu ştiu neapărat că tiptil e un cuvînt de origine turcă, îl percep ca pe un termen mai vechi, popular şi colocvial, astfel încît transformarea sa în franţuzism devine comică. Apropierea lui tiptil de franţuzisme s-a produs datorită accentului care cade pe ultima silabă, dar probabil şi datorită asemănării formale cu alte cuvinte (un model putînd fi fr. subtil – subtilement). Adverbul tiptil (în DEX: „fără zgomot, ușor, cu grijă (pentru a nu fi auzit)“; „pe furiș, pe nesimțite; pe ascuns“) avea în limba veche forma teptil şi un sens diferit, preluat din turcă – „incognito“, „deghizat, travestit“ – apărînd, de aceea, în legătură cu verbul a (se) îmbrăca. Îl găsim la cronicari („Iară Dumitraşco hatman au fugit teptil preste Dunăre“, Neculce) şi în alte citate adunate de autorii Dicţionarului limbii române (DLR): „Voi merge pe taină în Ţara Românească, adică tiptil“ (I. Văcărescu, Istoria preafericiţilor împăraţi otomani); „Să ne întoarcem în cetate noaptea, îmbrăcaţi tiptil“ (Gorjan, traducerea culegerii Halima); „Trece califul Harun-al-Raşid îmbrăcat tiptil aşa ca să nu-l cunoască nimeni“ (Caragiale). Lazăr Şăineanu, în Influenţa orientală asupra limbei şi culturei române (1900), prezintă numeroase exemple de folosire a adverbului tiptil, arătînd că sensul mai apropiat de etimon era curent în Muntenia, iar sensul „în taină, pe furiş“ predomina în Moldova. Schimbarea semantică nu e greu de explicat: „furişarea“ poate fi obţinută prin deghizare (sensul de bază al turcismului), dar şi prin alte mijloace mai simple. Intrat în circulaţia populară, turcismul specific unor relatări militare şi de spionaj a devenit un cuvînt colocvial şi expresiv. În dicţionarele turceşti actuale, termenul tebdil (etimonul cuvîntului românesc) apare cu sensul de bază „schimbare, înlocuire“, dar şi cu sensul specializat „deghizare“, singur şi în numeroase expresii (Redhouse 1998).

Jocul de cuvinte a deghizat, în acest caz, un termen al deghizării. Foarte probabil, transformarea glumeaţă a cuvintelor româneşti în cuvinte franceze se va produce tot mai rar, pentru că e tot mai redusă cunoaşterea limbii franceze. Procedeul va crea în viitor mai ales pseudo-anglicisme; totuşi, ca şi în cazul exemplelor discutate mai sus, va fi nevoie ca baza să fie atît de clar marcată (cuvînt vechi, popular, colocvial, de origine non-latină) încît creaţiei lexicale să-i fie imediat recunoscut caracterul ludic, fără a risca să treacă drept o simplă greşeală, un transfer lexical produs din necunoaşterea limbii străine. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.