Teneşi şi alte încălţări

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Cioace jpeg

Mesaje publicitare insistente şi site-uri specializate în vînzări afişează, fără ezitare, forma teneşi (tenesi-converse.ro; „sîntem o echipă tînără şi dinamică, din Bucureşti, care pune la dispoziţia dvs teneşi Converse All Star la preţuri minime“ etc.). Bănuiesc că e vorba de o strategie publicitară: forma cu conotaţii suburbane, condamnată de norma lingvistică, e atît de frecventă încît bunii negustori nu-şi permit să o ignore. Mai exact, în spaţiul Internetului, în care oamenii caută informaţii prin cuvinte-cheie, şansele de accesare cresc, foarte probabil, prin adaptarea la limbajul publicului: producătorii şi vînzătorii se simt datori să răspundă prompt cererii de teneşi. Adoptarea unei strategii de marketing ar explica de ce pe unele pagini forma incorectă alternează, derutant, cu cea standard.

Altminteri, forma corectă e foarte la îndemînă: chiar cei care nu consultă dicţionare clasice pot folosi, dintr-un click, dex-online, iar explicaţii şi recomandări sînt oferite de mai multe site-uri care şi-au propus să discute teme de cultivare a limbii. Sînt posibile, desigur, şi explicaţii mai simple pentru folosirea lui teneşi: ignoranţa, neglijenţa, impresia că norma chiar admite variaţia în acest caz, în temeiul răspîndirii extreme a formei. Ar fi de altfel interesant de ştiut care sînt percepţiile şi evaluările vorbitorilor fată de acest caz de variaţie. Mi se pare că pentru anumiţi vorbitori actuali folosirea lui teneşi e una dintre acele devieri de la normă care stigmatizează şi enervează, pentru că se asociază unui stil conotat social. Opiniile exprimate aleatoriu în Internet sînt, desigur, diverse. Pentru unii, teneşi e un muntenism iritant, pentru alţii, singura formă cunoscută, sau o variantă tolerabilă, cu o diferenţă abia perceptibilă. Un site destinat utilizatorilor foarte tineri (dar nu se ştie niciodată cine e în spatele pseudonimelor!) oferă, ca răspuns la întrebarea „teneşi sau tenişi?“, o acumulare de păreri dintre cele mai derutante: „Tenişi? Nu te zgîrie pe creier această variantă? E teneşi toată ziua. Tenişi spunem noi, în vorbire, dar corect se scrie teneşi“; „Teneşi zic doar ăia foarte kul“; „În magazin am văzut «teneşi»“; „Tenişi... teneşi e de modă veche“ (clopotel.ro).

Explicaţia formei teneşi nu e complicată: este posibil ca e în loc de i să fi apărut printr-un fenomen de hipercorectitudine (reacţie la închiderea populară a lui e la i, în alte situaţii) sau, strict fonetic, prin asimilare, sub influenţa primului e din cuvînt (mai ales într-un anume tip de pronunţare „relaxată“). Tenişi e atestat în dicţionarele noastre pe baza unui articol din 1966 (din revista Limba română); sintagma pantofi de tenis apăruse mai devreme, în Dicţionarul limbii române (DLR), fiind exemplificată printr-un citat din teatrul lui Mihail Sebastian. Desigur că primele utilizări ale sintagmei şi chiar ale inovaţiei colocviale tenişi – apărute prin metonimie (ca şi bascheţi) din numele destinaţiei sportive – sînt ceva mai vechi şi ar putea fi identificate în presa vremii.

Dincolo de oscilaţiile formei, cuvîntul ne atrage atenţia şi asupra unei tendinţe lexicale a limbii române: de specificare a tipului de încălţăminte, de multiplicare a termenilor care identifică anumite modele. În româna actuală nici nu există, de fapt, un termen generic concretizabil (cum sînt, în mai mare măsură, franţuzescul chaussures sau englezescul shoes): chiar dacă uneori e folosit cu sens general pantofi, e clar că acesta (definit în DLR ca: „încălţăminte de stradă care acoperă laba piciorului pînă la gleznă“) nu poate acoperi varietatea de ghete, sandale, bocanci, cizme, adidaşi, şlapi, papuci, şoşoni, gumari etc. Dimensiunea, forma, diferite detalii funcţionale separă net subtipurile, astfel că tenişii sînt pantofi de tenis, iar bascheţii – ghete de baschet. Genericul încălţăminte, abstract şi colectiv, nu suplineşte această lipsă: nu e niciodată folosit în situaţii cotidiene, concretizat (în enunţuri de genul: „mi-am pus repede încălţămintea în picioare şi am zbughit-o pe uşă“). Singurul termen care s-ar potrivi în asemenea contexte, încălţări, aparţine doar registrului popular şi e destul de învechit. Dicţionarul lui Laurian şi Massim (1871-1876) recomanda, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea, forma călţămînt (scrisă calciamentu), care doar „în gura poporului“ apărea ca încălţămînt (incalciamentu) „totu lucrulu cu ce ne incalciamu: calcii, calcionele, cibótele, soccii“. În acest caz, propunerile academice latiniste nu au avut deloc succes.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Lavrov consideră o „crimă” să lase vorbitorii de rusă sub „junta” lui Zelenski și respinge negocierile la Vatican
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va permite ca vorbitorii de limbă rusă din Ucraina să rămână sub conducerea a ceea ce el a calificat drept o „juntă” condusă de preşedintele Volodimir Zelenski.
image jpeg
tren tgv SNCF Class X 72500
Trei români, arestați în Franța după ce au furat cabluri de pe liniile ferate: pagube de peste 100.000 de euro
Trei români au fost arestați în Franța, fiind acuzați că, în martie, au furat cabluri de pe liniile ferate, ceea ce a dus la blocarea circulației feroviare.
Nicușor Dan FOTO Reuters
RFI: România, profund divizată, în fața unui viitor incert după victoria lui Nicușor Dan
Nicușor Dan, noul președinte al României, a intrat în funcție pe fondul unor diviziuni politice și sociale profunde, în timp ce alegerile de duminică expun amploarea frustrării și neîncrederii publice.
vulpe canal jpg
Operațiune de salvare în Giurgiu. Pompierii au scos doi pui de vulpe dintr-un canal dezafectat
Doi pui de vulpe au fost scoși dintr-un canal adânc de pompierii din Giurgiu, după ce un localnic din Slobozia le-a auzit strigătele de ajutor.
Stelian Bujduveanu, noul primar al Capitalei, foto Facebook   f jpg
Stelian Bujduveanu este noul primar interimar al Capitalei, după demisia lui Nicușor Dan
Stelian Bujduveanu, viceprimarul PNL, este noul primar al Capitalei, după ce Nicușor Dan a demisionat din funcție.
FOTO Doren Burrell / Facebook
Un norvegian s-a trezit cu un vapor imens la câțiva metri de casă. Care a fost reacția lui
O navă cargo s-a izbit de grădina unui bărbat din Norvegia, la doar câțiva metri de locuința acestuia, în timp ce el dormea adânc.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Un poliţist de 21 de ani a murit într-un accident produs în judeţul Prahova
Un poliţist în vârstă de 21 de ani a murit într-un accident rutier produs joi noaptea pe raza judeţului Prahova.
CCR a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan FOTO Mediafax
Nicușor Dan: Noul Guvern va fi instalat în 2-4 săptămâni: „Cred că societatea îşi doreşte oameni noi”
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, al cărui mandat a fost validat joi de CCR, a estimat cât vor dura discuţiile pentru formarea noului Guvern.