Temă de casă

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Temă de casă jpeg

În dezbaterile publice purtate în jurul unui ordin emis recent de Ministerul Educaţiei Naţionale s-au înfruntat explicit viziuni diferite asupra şcolii şi asupra timpului liber al elevilor. Diferenţe (neexplicitate) s-au manifestat şi în modul în care cei care au intervenit în discuţie numeau obiectul legiferării şi al controverselor. Textul oficial a folosit sintagma bine cunoscută şi de largă circulaţie temă pentru acasă: „Prezentul ordin reglementează rolul temei pentru acasă“ (28.11.2016); „aprobarea ordinului care reglementează rolul temelor pentru acasă“ (edu.ro). În discuţii a apărut însă şi sintagma temă de casă – folosită, de exemplu, în mod sistematic într-un text cu titlul: „Dincolo de păreri: Ce spune ştiinţa legat de utilitatea temei de casă?“ (contributors.ro). Alte atestări ale acestei din urmă formule, anterioare discuţiei actuale, se găsesc pretutindeni în Internet: în texte jurnalistice – „Prima ţară din lume care ar putea interzice temele de casă“ (stirileprotv.ro), în comentarii în registru colocvial – „Hai că îţi dau temă de casă“ (adevarul.ro) –, în pagini de Internet destinate elevilor – „Ai probleme cu tema de casă?“ (brainly.ro); „trimiţi o temă de casă rezolvată“ (temedecasa.ro) – sau în planificări universitare – „evaluare şi notare tema de casă“ (uoradea.ro).

Desigur, în limbajul elevilor şi al profesorilor se foloseşte cel mai des substantivul teme, fără alte precizări, pentru că sensul său e lămurit de context (Ţi ai făcut temele? Avem teme pentru mîine?). Cînd este însă nevoie de dezambiguizare, apar diferenţele – surprinzător de persistente.

În vreme ce temă pentru acasă este o construcţie perfect transparentă, în spiritul limbii române (temă pentru făcut acasă), varianta temă de casă sună destul de ciudat: o casă oarecare nu e acelaşi lucru cu acasă, iar prepoziţia de nu reuşeşte să indice clar în acest context destinaţia sau locul. Pentru existenţa unei asemenea îmbinări explicaţia cea mai probabilă este calcul lingvistic, traducerea şi imitarea unei structuri din altă limbă. Formula e mai veche şi în răspîndirea ei nu a jucat nici un rol termenul englezesc homework (din care, de altfel, home ar fi fost tradus în mod normal prin acasă). Nici franceza nu intră în discuţie ca sursă a sintagmei: devoir à la maison sugerează tot un echivalent care să conţină cuvîntul acasă. Cel mai probabil, calcul temă de casă urmează tiparul din germană, din compusul Hausaufgaben. Ipoteza este confirmată de frecvenţa cu care sintagma apare în vorbirea ardelenilor: cele mai multe dintre exemplele de mai sus au o asemenea origine regională (aparţin unor profesori din Cluj, Oradea etc.).

O minimă investigaţie istorică întăreşte impresia diferenţierii regionale: temă de casă apare frecvent în secolele al XIX-lea şi al XX-lea în presa din Transilvania şi Banat. Sintagma este folosită curent încă din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea: „în fiecare lună cîte o temă de casă şi una în clasă“ (în revista Transilvania, Sibiu, 1-15.07.1887); „chiar şi temele de casă le scriu pur şi simplu unii de la alţii“ (Foaia diecesană, Caransebeş, 19.06.1894). Formula apare consecvent şi în secolul al XX-lea, în numeroasele periodice ardeleneşti consacrate învăţămîntului: „caietul pentru temele de casă“ (Amicul Şcoalei, Aiud, 8.06.1929); „uşurarea rezolvării problemelor şi exerciţiilor de casă“ (Satul şi şcoala, Cluj, noiembrie-decembrie1934) etc.

Lectura textelor mai vechi produce şi surpriza regăsirii unor dezbateri similare celor de azi. Se pare că îngrijorarea în privinţa numărului prea mare de teme e veche şi recurentă. Criticile actuale se regăsesc, în forme asemănătoare, în perioade diferite: „Una din greşelile cardinale ale planului actual este încărcarea colosală la care sînt supuşi şcolarii. (…) Temele de casă sînt în multe cazuri exorbitante“ (Revista economică, Sibiu, 2.01.1904); „Dacă copilul nu-şi termină lecţiile chiar cînd învaţă pînă noaptea tîrziu, să se cerceteze motivul. Nu este exclus ca profesorii neştiind unii de alţii să fi dat prea multe teme de casă“ (Ştiu, Deva, decembrie 1941).

Frecvenţa sintagmei temă de casă indică persistenţa unor diferenţe regionale în limbajul cultivat şi de specialitate – explicabile, în cazul de faţă, prin cantitatea şi calitatea contribuţiilor pedagogice transilvănene. Circulaţia în paralel a formulelor temă pentru acasă şi temă de casă nu pare a-i supăra pe vorbitori; diferenţele sintactice şi frazeologice sînt în genere mai uşor acceptate decît cele care privesc forma cuvintelor simple. Chiar dacă temă de casă ni se poate părea o formulă inutilă şi nefericit construită, trebuie să-i recunoaştem tradiţia respectabilă. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.