Se poate și altfel…

Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
Se poate și altfel… jpeg

Un lamento generalizat în mediul educațional, cuprinzîndu-i aici și pe profesori, dar și pe părinți, deplînge, pe bună dreptate, scăderea interesului pentru lectură al elevilor. Cauzele fenomenului sînt multiple, începînd de la multiplicarea mijloacelor de asigurare a divertismentului pînă la limitările pe care, din perspectiva unei lecturi de identificare, le au textele propuse de canonul școlar. Că acest gust se cultivă încă din clasele primare și gimnaziu e o evidență, iar faptul că acestor elevi nu le poți forma un atașament real față de literatură cu texte în care universul lor de idei, de interese și de emoții nu se regăsește, e iar evident.

Pornind de la observații similare, mediul educațional nonformal a încercat de-a lungul timpului să găsească alternative coerente și eficiente care să genereze interesul elevilor pentru lectură. Un exemplu în acest sens îl reprezentă „Cercurile de lectură“, un program de cercetare didactică pe problemele lecturii la copii și adolescenți care funcționează în cadrul ANPRO − asociație profesională a profesorilor de română (www.anpro.ro). Demarat în anul 2004, proiectul pune în centru cititorul elev, cu scopul stimulării interesului pentru lectură în compensație la dezinteresul generat de lectura metodică (școlară). Apropierea empatică de literatură, propunerea literaturii ca mijloc de înţelegere a sensului acţiunilor umane și a propriei vieţi, raportarea critică și dezinhibată la valorile prezente în cărţile citite reprezintă obiectivele acestui proiect. Cu timpul, programul s-a dezvoltat, urmărindu-și scopul nu numai în cercuri, ci și în ateliere de lectură/scriere (opționale/activități semiformale) și în orele de la clasă, generînd cursuri de formare, precum și proiecte de cercetare ale căror rezultate sînt valorificate în revista Consilierul de lectură și în volume tematice de didactica narativă a lecturii.

Între activitățile proiectului se numără „Lecturiadele elevilor“ − alternative nonformale la olimpiadele școlare. Este vorba despre concursuri anuale tematice, online și „față în față“, organizate în parteneriat cu şcoli şi instituţii culturale din întreaga țară. Deschise tuturor elevilor, în cadrul acestora accentul se pune nu pe spiritul de competiţie, ci pe împărtăşirea unor experienţe de lectură/scriere cu rol formator şi pe crearea sentimentului de apartenenţă la aceeaşi comunitate de cititori. Desfășurat în proporție covîrșitoare pe bază de voluntariat, programul s-a bucurat în timp de sprijinul unor edituri și, din 2012, „Lecturiadele elevilor“, în urma depunerii unor proiecte CAEN (Calendarul activităților educative), primesc un sprijin financiar modic din partea Ministerului Educației.

Fiind centenarul, evenimentul din acest an, desfășurat în săptămîna 3-7 septembrie, a stat sub semnul acestuia, purtînd titlul „Un secol de istorie și istorii“ și avînd motto-ul „D-apoi cum să nu fie, dac-o fost“. Față de festivismele patriotarde, cu iz de naționalism ieftin, ludicul și bunul-gust au stat la baza secțiunilor activităților și ar fi suficient să enumăr cîteva dintre acestea: „Istorie și istorii din «caseta cu amintiri»“, „Istorie cu bătălii și istorie de rîs“, „Istorie retrăită“, „Istorii puzzle“, „Istoria mea care se face“, „Istorii coapte“ etc. Pe parcursul celor cinci zile, elevii, împreună cu profesorii care i-au însoțit și care au participat la toate activitățiile, cot la cot, nu doar ca privitori, au fost implicați în activități de lectură, de scriere, de ilustrare, în întîlniri cu scriitori, în dezbateri, într-un ritm alert. Am vorbit cu cîțiva dintre profesori, care, la sfîrșitul cîte unei zile, cu un zîmbet larg pe chip, își manifestau încîntarea unei oboseli satisfăcute. Nimic formal, dar nimic lăsat la voia întîmplării. Doamna profesoară Monica Onojescu, amfitrioana evenimentului, este, cum bine știu cei care o cunosc, o organizatoare care nu scapă nimic de sub atenție. Tot dînsa a avut ideea ca anul acesta întregul eveniment să se desfășoare în jurul unei antologii de proză scurtă. În ultimele luni, douăzeci de scriitori au fost provocați să scrie cîte un text în care să surprindă, prin ochii unor copii, evenimente din ultimii 100 de ani. Au răspuns provocării – spicuiesc cîteva nume – Veronica D. Niculescu, Marius Chivu, Adina Popescu, Victoria Pătrașcu, Doina Ruști, Florin Bican, Alex Moldovan, Bogdan Răileanu, Ciprian Măceșaru și alții, pe care cine va vrea îi va descoperi la momentul potrivit. Aflată în etapa de redactare, antologia, care va apărea la Editura -Arthur, va fi ilustrată cu desenele elevilor care au participat la „Lecturiadă“. Concret, pe ateliere, uneori îndrumați de doi graficieni excelenți, Adrian Barbu și Maria Surducan, elevii au produs ilustrația viitoarei antologii.

Am avut bucuria de a mă întîlni și eu într-o seară cu copiii, invitat fiind pentru a dialoga cu ei despre textul propus de mine și despre orice altceva, la fel cum în alte seri au fost invitați scriitorii Florin Bican și Alex Moldovan. Ne-am distrat pe cinste și ne am dat sufletul sub tirul întrebărilor și al bunei dispoziții. Copii vii, profesori activi, pe care i-aș ruga doar să i lase mai mult pe elevi să întrebe, chiar dacă și ei au curiozități (of, sper să nu fie cu supărare!), atmosferă de relaxare în librăria Book Corner, unde au avut loc întîlnirile. Un excelent final de vacanță, într-o desfășurare neconvențională, chiar dacă riguros organizată, care ne face să așteptăm cu sufletul la gură viitoarea antologie și să confirmăm că da, se poate, se poate și altfel decît cu festivisme ieftine, cu discursuri găunoase sau cu texte obosite, se poate și fără formalisme patriotarde să iubești literatura și să-ți iubești țara, cu istoria ei mare și istoriile ei mici. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.
image png
Relația la distanță, un chin pentru o tânără de 27 de ani: „Cred că se culcă cu fosta lui iubită...”
Se spună că relațiile la distanță reprezintă o mare provocare pentru unul sau chiar ambii parteneri. Totuși, ce este de făcut în cazul în care una dintre părți nu este sinceră și joacă la două capete, încercând în același timp să manipuleze lucrurile în favoarea ei?
vaccin
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.
groenlanda vedere aeriana foto epa efe
De ce-și dorește Trump atât de mult Groenlanda - bogăția din adâncuri
Donald Trump și-a exprimat în mod repetat dorința de a câștiga controlul asupra Groenlandei, descriind perspectiva drept o „necesitate absolută” în scopuri legate de securitatea națională.