Se poate fotbal fără înjurături?

Publicat în Dilema Veche nr. 813 din 19-25 septembrie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Se poate fotbal fără înjurături?

Da, se poate, dar atunci nu se mai joacă pe un dreptunghi, ci pe un pătrat împărţit în 64 de parcele, iar meciul nu durează 90 de minute, ci pînă cînd regele e gol. Şi chiar şi acolo se înjură, dar în gînd. Dacă fratele românului e codrul, înjurătura îi e nevastă. Doarme cu ea, mănîncă alături de ea, îşi face vacanţele împreună cu ea. Înjurătura îi e aproape la bine şi la greu. A întreba dacă se poate fotbal, dacă se poate orice, fără înjurături e ca şi cum ai presupune că o pisi se poate duce la coafor fără telefonul mobil. Sfîrşitul lumii. Băieţii au şi ei bucuriile lor, iar cea mai mare e să înjure cu toată gura, cu toată saliva, cu toate intestinele, cu tot sufletul. Înjurătura e un proiectil de mizerie aruncat, ca un scuipat rafinat în cazanele Infernului, direct în faţa adversarului cu scopul precis de a-l omorî psihic şi de a-l reduce la stadiul de sclav moral. În fotbal mai ales se înjură pentru că mediul în care sînt educaţi destui practicanţi ai acestui sport implică folosirea acestei arme. Înjurătura e ca un blestem îndreptat mai ales împotriva celor asupra cărora nu ai control – arbitrii, de obicei. E menit a speria, a complexa. Mai nou, nici arbitrii nu mai stau blegi cu fluierul în gură. Din ce în ce mai mulţi depun mărturie despre violenţa verbală a celor care ar trebui să împartă legea, nu jignirile. Culmea e că toate aceste practici insalubre au loc într-o lume care îşi trage cruci cît casa ori de cîte ori are ocazia şi care termină discuţiile cu un oportun „Doamne ajută!“. O ipocrizie dezinhibată e practicată la scară largă în acest univers a cărui singură regulă pare a fi cîştigul cu orice preţ. De aceea orice lovitură e permisă, chiar şi cele mai scabroase suduieli, şi orice prizonier pe care îl poţi face e legitim, chiar dacă îl bagi la înaintare pe Cel de Sus. Oamenii fotbalului se comportă ca nişte copii zevzeci care cred că orice tîmpenie fac le va fi iertată. Şi chiar le e, din moment ce continuă veseli să polueze spaţiul vieţii tuturor fără să şi-o ia zdravăn pe cocoaşă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Naționala feminina padel jpeg
Un început curajos și o victorie răsunătoare. Naționala feminină de padel a României a debutat la FIP Euro PADEL CUP
Echipa națională de padel a României a participat, pentru prima dată, la turneul european FIP Euro PADEL CUP.
Bogdan Ivan FOTO Mediafax
Cum au ajuns angajații bărbați ai unei companii de stat să ia „spor de femeie”. Indemnizația directorului, amețitoare: 56.000 de lei pe lună
Situație scandaloasă la o companie de stat, din subordinea Ministerului Energiei. Toată conducerea primește un bonus de 10% pentru că din management face parte și o femeie. „Am trimis deja acolo Corpul de Control acolo și aștept rezultatul”, susține ministrul Bogdan Ivan
kiev atac2 jpg
Răspunde Putin la nervii lui Trump? Ce se ascunde în spatele atacurilor masive ale Rusiei asupra Ucrainei
Analiștii CNN se întreabă dacă retorica lui Donald Trump și ritmul atacurilor ruse asupra Ucrainei sunt doar o coincidență sau o strategie a Kremlinului.
Stațiunea Mamaia, în 1970 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 238/1970)
„Experimentul Litoral”: Cum a încercat România comunistă să rivalizeze cu vestitele riviere europene
„Experimentul Litoral” a fost un proiect politic menit să promoveze turismul de masă și să rivalizeze cu vestitele zone costiere ale Franței, Spaniei, Italiei, oferind alternativa socialistă.
poiana brasov jpg
Destinația-surpriză recomandată de o publicație internațională de top: „Este bijuteria României”
România primește aprecieri importante din partea publicației internaționale Lonely Planet, cunoscută pentru ghidurile sale de călătorie.
casa sera profimedia (2) jpg
„Casa-seră” se vinde cu 2.000.000$! Arată spectaculos
Într-un colț liniștit din Westhorpe, lângă Newark-on-Trent (Marea Britanie), se află o proprietate spectaculoasă cunoscută drept „Casa din Grădină”.
Captură de ecran 2025 07 10 172302 png
Mărturia care dă peste cap ancheta accidentului lui Diogo Jota. Ce viteză avea de fapt Ferrari-ul condus de fotbalistul de la Liverpool
Jose Azevedo, șofer de camion, a fost martor la accidentul lui Diogo Jota. A spus tot ce a văzut.
Război în Ucraina - clădiri distruse în Kiev FOTO Profimedia
Numărul victimelor civile din Ucraina a atins un record în iunie. Sute de morți și peste 1.300 de răniți
Misiunea ONU de Supravegherea Drepturilor Omului în Ucraina a transmis joi, 10 iulie, că numărul victimelor civile a atins în iunie un record lunar în ultimii trei ani.
Andreea Marin, foto Instagram jpg
Andreea Marin a spus când s-a despărțit, de fapt, de Adrian Brâncoveanu. Vedeta a avut prima apariție la TV după anunțul separării de acesta: „Sunt liberă”
Andreea Marin (50 de ani) a avut prima apariție televizată după ce a confirmat despărțirea de Adrian Brâncoveanu, bărbatul alături de care a format un cuplu timp de opt ani. Vedeta a spus când s-a produs, de fapt, separararea și a transmis un mesaj puternic despre încrederea în sine.