Prosecco, spumantul nou al Lumii Vechi

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Prosecco, spumantul nou al Lumii Vechi jpeg

Chiar dacă vremurile sînt cum sînt, să treacă vara, și mai ales augustu’, fără prosecco rece turnat în pahare parcă-i păcat. Propun și niște picături de istorie, iar Marinela Ardelean, Wine & Spirits Expert, a intervenit la fix cu următorul text:

În urmă cu șapte secole, Prosecco era un cătun la marginea actualului Trieste, oraș precreștin, cunoscut pentru negustorie și cosmopolitism. O margine a unui glorios oraș care a știut, indiferent de perioada istorică, să își păstreze supremația comercială din zonă. Trieste ar fi, lingvistic, echivalentul lui „Tîrgu” de la noi, doar că avea o însemnătate mult mai mare, supranumele sale fiind „Orașul științei”, „Viena de pe malul mării” sau „Orașul celor trei vînturi” – toate numele încercînd să surprindă accentele imprimate de rolul său de „capăt de drum” pe Drumul Mătăsii. În acele vremuri, Prosecco era Prossecho (mai apoi a devenit Prosek sau Prosseck), nume derivat din slovenă, unde însemna „cărare tăiată prin pădure”.

Zonă viticolă plină de istorie – avem. Marinari care să consume – cît încape. Vinul local, Ribolla, glorificat de Pliniu cel Bătrîn și de Livia, soția împăratului Augustus, primește numele de „castellum nobile vinum Pucinum”, după numele castelului care străjuia satul Prosecco. La sfîrșitul secolului al XVI-lea este notat pentru prima oară, în jurnalul unui călător englez, numele de Prosecho, vin pus alături de marile nume ale vinurilor italiene din acea perioadă, Lacrima Christi, Muscadine și Cecubum. Satul devine, apoi, suburbie a Triestelui, iar strugurii săi devin tot mai celebri.

Deși istoria vinurilor din regiune este – ca întindere cronologică – exclusiv o istorie a vinurilor liniștite, gloria a fost (re)cîștigată recent datorită spumantelor. O istorie de ignorat pînă spre 1960, moment în care întreaga regiune revine la viață datorită noii tehnologii Charmat/Martinotti – refermentarea în vase mari (spre deosebire de refermentare în sticlă folosită în Champagne sau Franciacorta), care dă vinului bulele de dioxid de carbon. Pas cu pas, spumantele și vinurile frizzante din Prosecco (minim 85% struguri Glera, numiți chiar Prosecco înainte de 2009) au luat cu asalt lumea. Au apărut și s-au înmulțit Denumirile de Origine Controlată (unele și Garantate), au apărut conflicte între diverșii producători de pe diversele trepte de calitate, dar, per total, prosecco a devenit sinonimul vinului spumant de zi cu zi, potrivit la orice masă, la orice oră, inclusiv la micul dejun servit în hotelurile italiene.

Salute!

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Credit foto: Foss Marai Spumanti

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.