Paşti şi Paşte

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Paşti şi Paşte jpeg

Circulă de mai multă vreme în spaţiul public o serie de critici aduse urării – tot mai răspîndite, de alt­minteri – Paşte fericit! Reproşurile sînt de mai multe feluri: unii vorbitori resping formula pentru că ar fi o inovaţie inutilă şi nepotrivită trăirii religioase a apropierii sărbătorii (Săptămîna Patimilor nefiind tocmai un interval de nerăbdătoare aşteptare a unei petreceri); alţii, pur şi simplu pentru că e nouă şi evident imitată după urări similare din alte limbi, în primul rînd din engleză (Happy Easter!), desigur şi sub influenţa de mai multă vreme împămîntenitului Crăciun fericit! Pentru unii e subiect de ironie calamburul involuntar (în care Paşte e reinterpretat ca imperativ al verbului omonim. O obiecţie tipic filologică priveşte chiar tratarea în urare a substantivului Paşte ca masculin singular, în vreme ce la origine acesta era un feminin plural.

Primele critici nu pot fi respinse total, dar trebuie relativizate. Reinterpretarea seculară a sărbătorilor e un fenomen inevitabil în lumea contemporană, legat şi de internaţionalizarea lor; o urare, oricît de convenţională şi superficială, nu-l va împiedica însă pe credincios să-şi trăiască sărbătoarea interior, potrivit propriilor convingeri şi sentimente (pe care urarea cu pricina nici nu le răneşte, de altfel, pentru că se referă, totuşi, la fericire, nu la valori materiale sau la excese consumiste). Simpla existenţă a unor urări similare în alte limbi (nu doar în engleză, ci şi în franceză – Joyeux Pâques, în italiană – Buona Pasqua, în germană Frohe Ostern etc.) – arată că ele corespund unei nevoi sociale şi comunicative actuale. Omonimia comică din română e un risc – dar dacă nu-i supără pe vorbitori într-a­tît încît să evite urarea, înseamnă că nu e unul grav.

Rămîne în discuţie – pentru filologi – transformarea unui substantiv feminin în masculin (cu o ipostază, cam îndoielnică, de neutru). Fenomenul nu e neobişnuit şi se explică prin identitatea terminaţiilor şi prin contextele tipice de folosire. În cele mai vechi texte, din secolele al XVI-lea – al XVII-lea, forma cuvîntului e Paşti, substantiv feminin plural (din latinescul pascha), identic, cum arată şi dicţionarele noastre, cu substantivul comun care desemna pîinile de aluat nedospit ale sărbătorii evreieşti pomenite în pasajele evanghelice. În Tetraevanghelul lui Coresi, de exemplu, cuvîntul apare în contextul: „Păsaţi de gătiţi noao paşti de să mîncăm“. Forma de plural cu desinenţa -e – paşte – putea fi moştenită, dar şi refăcută, mai ales de la pluralul articulat (paştile/paştele), prin analogie cu numeroasele feminine care oscilează între pluralul în -e şi cel în -i (tiparul roate-roţi). Or, terminaţia -e este dintre cele mai puţin specifice în română, pentru că poate marca un plural feminin sau neutru (case, care), dar şi un singular masculin, feminin sau neutru (frate, floare, nume). Forma Paşte, articulată Paştele, a fost reinterpretată de vorbitori, care nu au mai simţit-o, la un moment dat, ca feminin plural, ci ca masculin singular. La această schimbare au contribuit, desigur, contextele în care categoria gramaticală era de fapt indiferentă: „ne vedem de Paşte“. Modificarea gramaticală e dovedită de acord, cel mai sigur în situaţiile în care substantivul este însoţit de un adjectiv sau de articolul în genitiv şi dativ: Sfintele Paşti, sărbătoarea Paştilor – faţă de Paştele acesta, postul Paştelui.

Dicţionarul limbii române (DLR, tomul VIII, partea 1, 1972) şi după el şi Dicţionarul explicativ (DEX) in­dică forma Paşti ca substantiv masculin. Din păcate, citatele din DLR nu sînt lă­mu­­ri­toare, conţinînd fie feminine plurale („Paştile friguroase“, „noaptea Paştelor“), fie forme ambigue. În prima ediţie a DOOM, din 1982, Paşti era considerat masculin singular, iar Paşte un neutru sin­gular, cu pluralul Paşti. În ediţia nouă a DOOM, descrierea cuvîntului Paşte (masculin) e uşor reformulată, indicîndu-se un plural masculin Paşti şi un plural neutru omonim.

Interpretarea cuvîntului ca substantiv masculin singular nici nu este atît de nouă pe cît s-ar crede. Exemple pot fi găsite acum în bibliotecile electronice disponibile în Internet. Forma masculină a fost folosită, la începutul secolului al XIX-lea, chiar în titlul unei cărţi bisericeşti tipărite la Mănăstirea Neamţului, în 1814: Urmare întru prea Sfînta Duminecă a Paştilui. Şi scriitorii din secolul al XIX-lea foloseau cuvîntul ca pe un masculin singular; Bolintineanu publică, în 1867, Călătorii la Ierusalim în sărbătorile Paştelui. E posibil ca inovaţia să se fi răspîndit mai întîi în Moldova şi Muntenia; oricum, A. Scriban, în dicţionarul său din 1939, era convins că forma de singular Paşte se impusese deja în uz şi că diferenţele finalei depindeau doar de pronunţia regională: „Așa dar, spre vest Paștele ăsta, la mijloc Paștile ăsta, la est (Mold.) Paștili ista“.

Încadrarea ca neutru a cuvîntului ar părea justificată, dacă ţinem cont doar de existenţa celor două ipostaze gramaticale – singularul masculin, pluralul feminin. De fapt, cele două forme nu fac parte din aceeaşi paradigmă; cei care folosesc pluralul Paşti nu folosesc singularul, iar cei care spun Paşte fericit nu cred că ar construi un plural Paşti fericite! În momentul actual sîntem pur şi simplu în situaţia în care coexistă două norme, una cu substantivul feminin plural, defectiv de singular, mai veche şi conservată de stilul bisericesc (sfintele Paşti), alta mai nouă, cu un masculin singular, defectiv de plural – postul Paştelui: o neregularitate morfologică, explicabilă istoric şi acceptabilă ca atare.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

thumbnail V2 (7) png
Ce ne poate învăța hiperinflația Pengo despre cum să investim inteligent într-un credit ipotecar
Povestea monedei ungare Pengo este una dintre cele mai dramatice episoade financiare ale secolului XX. Adoptată în 1927, moneda a fost introdusă pentru a stabiliza economia maghiară după destrămarea Imperiului Austro-Ungar.
1747201650 oiwF jpg
Cum să integrezi suplimentele într-un program complex și sănătos de slăbire
Procesul de slăbire este, în esență, o călătorie de transformare fizică și mintală. Pentru a fi eficient și durabil, acesta trebuie construit pe mai mulți piloni: alimentație echilibrată, activitate fizică regulată, odihnă de calitate, gestionarea stresului și, în unele cazuri, sprijin suplimentar p
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
PIB-ul României a stagnat în primul trimestru și a crescut infim față de perioada similară a anului trecut
PIB-ul României a stagnat în primul trimestru față de precedentul și a crescut infim, cu doar 0,2% față de primul trimestru al anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
piedone jpg
Ce a descoperit Piedone într-un magazin pentru adulți din Capitală: „La ce folosește asta?” Reacția care a dus la închiderea magazinului de către șeful ANPC
Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a continuat seria controalelor inopinate prin București, de această dată vizând magazinele cu jucării pentru adulți.
Marina Almasan Victor Socaciu carte Ceasul iubirii (24) Cristina Deleanu si Eugen Cristea jpg
Povestea de dragoste dintre Cristina Deleanu și Eugen Cristea. Cum a renunțat la o căsnicie de 17 ani pentru a-și trăi iubirea cu celebrul actor
Lumea artistică este în doliu, după ce Cristina Deleanu, soția actorului Eugen Cristea, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Aceasta a fost o persoană extrem de iubită de public, personalitate emblematică a teatrului românesc, marcând o carieră de peste șase decenii în lumea filmului românesc
accident Mexic 1, captura video jpg
Accident crâncen în Mexic: cel puţin 21 de morţi şi mai mulţi răniţi, după un impact pe autostradă
Accident deosebit de grav pe o autostradă din Mexic, în urma căruia cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva au fost rănite.
image png
De ce a murit Cristina Deleanu. Eugen Cristea, prima reacție după decesul soției: „O boală foarte ciudată”
Eugen Cristea, soțul regretatei actrițe Cristina Deleanu, a vorbit pentru prima dată despre cauza care a condus la decesul acesteia. A făcut mai multe dezvăluiri pe marginea acestui subiect și a mărturisit cât de greu îi este în acest moment.
wizz air avion jpg
Wizz Air a lansat șase noi rute
Wizz Air a anunțat lansarea a șase noi rute de pe aeroporturile din Timișoara și Brașov, precizând că a alocat bazei din Timișoara încă o aeronavă, ajungând la un total de 40 de aeronave în România.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziții de amploare în Capitală și șase județe într-un dosar de delapidare și fals în acte. Prejudiciul este de peste 7 milioane de lei
Polițiștii desfășoară joi, 15 mai, un număr de 32 de percheziții domiciliare în Capitală și în județele Călărași, Ialomița, Argeș, Galați, Bacău și Cluj.