Mutre şi mufe

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Mutre şi mufe jpeg

Cuvîntul mutră şi-a păstrat neschimbată marca stilistică: aparţine şi astăzi registrului familiar în care a pătruns cu mai mult de un secol în urmă, prin preluare din neogreacă. Termenul e atestat în secolul al XIX lea, în comediile lui Alecsandri („ian priviţi-vă mutrele în oglinda asta… ca să vedeţi cît sînteţi de frumoşi“, Sînziana şi Pepelea) sau în proza lui Caragiale („te piteşti, să nu-ţi văd mutra“, Kir Ianulea). Îl folosea şi Eminescu: „mutra de vîndută“ (Împărat şi proletar); „Toate mutrele acestea sînt pretinse de roman“ (Scrisoarea III) şi îl înregistra Frédéric Damé, în dicţionarul său din 1893. Sensurile de bază ale cuvîntului au rămas neschimbate – „faţă“, „expresie facială“, „ins“; mai puţin folosite sînt vechile expresii, poate cu excepţia locuţiunii a face mutre – „a fi nemulţumit, a face nazuri“. În greaca modernă, forma moútra este un plural neutru al unui substantiv (moútro, în forma mai veche moûtron), cu sensuri asemănătoare celor păstrate în română; forma actuală de plural este folosită mai ales în expresii (de exemplu, cu sensul „a face o faţă lungă, a fi surprins“) şi are conotaţii depreciative. În română, cuvîntul a produs diminutivele mutriţă şi mutrişoară.

Mufă este atestat mult mai tîrziu ca termen argotic, dar are cel puţin un sens de bază comun cu mutră, respectiv „faţă“. Etimologia argotismului nu e clară; exista însă de mai multă vreme termenul tehnic mufă, împrumutat din germană (Muffe), denumind o piesă de racord. Sensurile consemnate în DEX („cilindru de metal care servește la îmbinarea sau la ramificarea conductelor, a cablurilor etc.; manșon“; „partea lărgită de la capătul unui tub care servește la îmbinarea acestuia cu alt tub“) sînt încă în uz, dar cuvîntul se foloseşte mai des pentru piesele care conectează cablurile de alimentare sau de legare ale computerelor, telefoanelor mobile etc. („avem mufe, video balun-uri şi alți conectori utilizaţi în cadrul sistemelor de supraveghere video“, vonmag.ro; „am o problemă cu mufa audio din spate la placa de bază din PC“, mygarage.ro; „noile telefoane nu au mufă pentru căşti“, digi24.ro). Dicţionarele noastre generale nu au înregistrat acest sens, cum nu au înregistrat nici verbul a mufa, participiul adjectival mufat şi numele de acţiune mufare: „se mufează cablul UTP pe mufele RJ-45“ (wikipedia.ro); „Cablu coaxial TV gata mufat cu mufe de compresie“ (dipolnet.ro); „mufarea cablului de reţea“ (deconf.ro) etc.

În ciuda identităţii formei, e greu de stabilit dacă termenul tehnic stă la baza argotismului sau dacă e vorba doar de omonime cu sursă diferită. Mufa-„cilindru de metal“ nu prea ar avea de ce să devină metaforă pentru faţa umană; mufa „piesă de conectare“ ar fi putut totuşi căpăta sensul metaforic „cap“, de la care trecerea la „faţă“ e foarte simplă. E totuşi mai probabil să se fi produs o deraiere lexicală glumeaţă, sensul fiind atribuit pe baza similitudinii începutului de cuvînt (mutră-muie-mufă). În Dicţionarul de argou al limbii române de Nina Croitoru Bobârniche (ediţia a doua, 2003), mufă este înregistrat cu sensurile „gură“, „faţă“, „portofel“. Exemplele din Internet, din comentarii colocvial-argotice ale cititorilor, par să confirme mai ales sensurile (greu de delimitat în cazul relatărilor despre bătăi) „gură“ şi „faţă“: „i-a dat fetei cu palma peste mufă!“ (hotnews.com); „i-a dat fetei cu pumnu-n mufă“ (ibidem); „Dacă-ţi scapă una peste mufă după ce ai depus plîngerea la miliţie, l-ai băgat direct în puşcărie!“ (daciaclub.ro); „i a altoit o gheată în mufă lui Beckham“ (gsp.ro); „ce bine i se potriveşte la mufa lui un costum gri cu dungi albe“ (opiniatimisoarei.ro) etc.

Interesant e faptul că un termen similar ca formă şi, se pare, şi cu puncte comune în semantică există în argoul grecesc. Cuvîntul moúfa apare în dicţionarele de argou (de exemplu, slang.gr) cu sensurile „fals“, „mincinos“, „urît“ sau „rău“ – destul de diferite de cele din română. Într-o carte recentă, Sociolinguistics of Style and Social Class in Contemporary Athens (2014), autoarea, Irene Theodoropoulou, traduce şi comentează (la p. 75-76) un text de muzică hip-hop, în care apare termenul moúfa – pe care îl traduce prin „faţă“ şi „faţă urîtă“. Ar fi interesant de aflat dacă e vorba de o simplă coincidenţă, de două evoluţii semantice independente, dacă cele două argotisme sînt legate printr-o sursă comună – şi, mai ales, dacă au existat contacte şi influenţe reciproce între registrele argotice din cele două limbi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: Walter Matthau și Art Carney, The Odd Couple, 1966

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.