Ministrul virgin într-ale culturii

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Ministrul virgin într ale culturii jpeg

„…inițiativa noastră și-a atins scopul: toată lumea discută acum despre eveniment și despre Constantin Brâncuși. Probabil că un milion de tineri care erau virgini într-ale lui Brâncuși vor afla acum de existența marelui sculptor“. Autorul acestui raport de misiune reușită este actualul ministru al Culturii, dl Bogdan Gheorghiu. Dar care a fost inițiativa care a dezvirginat „probabil un milion de tineri într-ale lui Brâncuși“? Care este „evenimentul“ despre care toată lumea discută și care este marele scop atins? Vorbește toată lumea despre Brâncuși sau despre Irina Rimes? Oare ministrul aude ce se vorbește?

Este, desigur, un eveniment gîndit de dl ministru al Culturii. Dl Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, vine de la partid, nu vine din cultură. Așadar, nu-i greu să-ți dai seama ce a fost în mintea lui cînd a decis, mai întîi, că Brâncuși are nevoie de ambasadori numiți de el și, mai apoi, să acorde cîntăreței Irina Rimes această bizară acoladă. Riguroși cum vă știu, veți spune că titulatura exactă nu e de „ambasador al lui Brâncuși“, ci de „ambasador al Zilei Brâncuși“, ba chiar „ambasador onorific“, dar veți zîmbi, desigur, căci e greu să discerni care titlu e mai ridicol decît celălalt. Atîta sînt de caraghioase titulaturile astea încît se naște imediat un semn de întrebare asupra bunului gust intelectual al celui care le mînuiește. „Ambasador onorific al Zilei Brâncuși“ – ce naiba e asta? Am putut citi păreri ale unor recenți, cum că ideea cu ambasadoria e foarte bună, că uite, și UNESCO are ambasadori. Dar nu numai UNESCO are ambasadori; statele lumii au ambasadori, regii și reginele au ambasadori, multe organizații internaționale au ambasadori, iar ambasadoria este chiar un grad profesional în ierarhiile tuturor diplomațiilor din lume. Ridicol este să alături ideea de ambasador unui geniu care nu are nevoie de nici un ambasador (cum ar suna „ambasador al lui Leonardo da Vinci“ sau „ambasador al lui Shakespeare“?) și, cu atît mai mult, cu o zi a lui, stabilită prin ucaz – azi- mîine vom stabili și ambasadori ai Zilei Eminescu, ai Zilei Enescu și, de ce nu, ambasadori ai Zilei Pompierului, ai Zilei Excavatoristului sau chiar ai Zilei păcălelilor.

Cum ziceam, fiind de la partid, mintea ministrului e mai simpluță și, de aceea, mai ușor de citit. Acolo a funcționat acest raționament: „Ca ministru, trebuie să duc cultura cea mare în atenția tinerilor (nobilă misiune), așa că iau un cîntăreț cu succes la tineri și îl pun ambasador al unei chestii de mare cultură, el vorbește despre chestie, fanii aud de chestie și, iaca, i-am culturalizat“. Nu contează că ambasadorul habar nu are ceea ce reprezintă. Biata Irina Rimes însăși recunoaște: „N-am avut mereu tangență foarte-foarte mare cu cultura, cu cultura necontemporană (sic!) pentru că am fost și eu copil, am crescut la țară“. Zău, e înduioșător! Nu contează nici limba română pe care o vorbește. Ministrul Culturii, fiind de la partid, nu are criteriile să simtă că cineva care spune „Eu sînt mai mainstream, așa…“ nu vorbește chiar limba română pe care el este dator să o apere și să o cultive. Cum zic, ignoranța „într-ale lui Brâncuși“ nu e un impediment pentru ministrul Culturii în numirea cuiva ca „ambasador“ al lui Brâncuși – la partide, inclusiv la PNL, se practică pe scară mare numirea nepricepuților într-o funcție. Ba aș zice că numai așa ceva se practică, cu rare excepții. Iar despre strategia dezvirginării „într-ale lui Brâncuși“ cu cineva care nu prea știe cum e cu Brâncuși, ce ar mai fi de zis?

Dar gîndirea de partid nu e doar simpluță și plină de clișee, e și plină de ea însăși. Așa fiind, omul de partid are unele scheme deja clasice cu care speră că iese din în-curcături. De pildă, toată lumea a prins din zbor că, dacă o zbîrcești, poți să o întorci spunînd că nu prostia ta e importantă, important e că toată lumea vorbește despre ea. Șmecherie mare, domnule! Adică, vezi Doamne, intenționat ai făcut-o lată, ca să vorbească lumea – deștept ești, nene, i-ai păcălit pe toți!

Truismul că scopul e să se vorbească despre ceva indiferent dacă se vorbește bine sau rău se invocă de plictisitor de multe ori în cazul oricărui eșec de comunicare publică. Iar ministrul Gheorghiu e mîndru de el, cum spuneam mai sus: „…inițiativa noastră și-a atins scopul: toată lumea discută acum despre eveniment și despre Constantin Brâncuși. Probabil că un milion de tineri care erau virgini într-ale lui Brâncuși vor afla acum de existența marelui sculptor“. Doar că nu e deloc așa. Să se vorbească despre ceva, orice, dar numai să se vorbească, este scopul tabloidului, al propagandei de nivel jos, al celui care caută scandalul, care nu pune preț pe reputație, ci pe zgomot. Dacă ministrul Culturii organizează un eveniment doar ca să se vorbească despre el, îi sugerez să organizeze chestii mai intense, mai colorate, mai zgomotoase. Momentul cu Irina Rimes a fost doar jenant. Sînt convins că în direcția asta poate mai mult decît să o împingă pe biata cîntăreață într-un teritoriu în care își frînge fragilele-i glezne de la primii pași. Doar că nu asta e logica specifică unui ministru al Culturii. El chiar trebuie să-și propună să se vorbească într-un anume fel, nu să se vorbească orice, numai să se vorbească. Îmi dau bine seama că exigența de calitate nu e specifică gîndirii de partid (știu asta, pentru că am fost acolo și am văzut cu ochii mei), dar ea trebuie să fie specifică unui ministru al Culturii. De-aia zic, o fi dl Bogdan Gheorghiu bun la partid, în filiala lui, să organizeze „evenimente“ despre care să se vorbească fără să conteze ce anume se vorbește, dar nu în fruntea Culturii. Unde mai pui că domnia-sa pare să nu audă bine: da, toată lumea vorbește, dar nu despre Brâncuși, ci despre Irina Rimes.

Las la o parte milionul din vorbele sale, pare un mic puseu din specia de delir cu care Gigi Becali i-a obișnuit pe iubitorii fotbalului, căci doar patronul clubului FCSB mai visează milioane cu convingerea cu care visează ministrul Culturii. Expresia „virgin într-ale lui Brâncuși“ reține, însă, imediat atenția. Unei urechi cultivate, expresia îi sună dizarmonic, strident – zgîrie. Ca și vorba ambasadoarei sale, „eu sînt mai mainstream, așa…“. Sigur că înțelegi ce vrea să spună: un milion de tineri care n-au auzit niciodată de Brâncuși. Dar limba nu e doar instrument de comunicare, vorbirea limbii presupune cultivarea ei, iar un ministru al Culturii ar trebui să fie primul care știe asta. Un ministru al Culturii e dator înainte de orice să vorbească o limbă în respectul unei tradiții, cu grijă pentru eleganță și sonorități, protejînd-o de abuzuri ignare. Și vă rog să nu-mi spuneți că limba străzii și nu limba cultă trebuie folosită, ca să priceapă tot românul. Dacă nici ministrul Culturii nu e dator să vorbească limba cultă, atunci admitem că unica versiune a limbii noastre este cea din manele, de la televizor sau de pe stadioane și încetăm să mai vorbim despre cultură.

Cînd îți dai seama cam ce limbă română vorbește ministrul Culturii, se deschid imediat două consecințe. Prima: căderea de nivel consacrată de PSD în privința administratorilor culturii naționale este continuată de PNL. A doua, cu asemenea miniștri, căci dlui Gheorghiu i se adaugă deja încă vreo doi care se exprimă bizar în limba română, PNL nu prea mai este îndreptățit să rîdă de alde Dăncilă și Daea.

Cît despre speranța că, după momentul penibil al bietei ambasadoare și explicațiile pe măsură ale ministrului, un milion de tineri care nu auziseră de Brâncuși dau năvală spre surse ca să se adape de la marea lui artă, merită să discutăm separat, în mod serios. O voi face cu un prilej apropiat, în paginile acestei reviste.

Pe scurt, cînd îmi dau seama ce-i în mintea ministrului Culturii și cînd îl aud cum vorbește, pot paria că șirul de nefăcute marca Bogdan Gheorghiu abia începe. Cum ar zice la unison ministrul și ambasadoarea zilei, va fi fun…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Ce e bine să ții mereu în portofel ca să ai prosperitate. Așa vei atrage bogăția și fericirea în viața ta
Organizarea portofelului poate să reflecte situația ta financiară și chiar poate să-ți influențeze fluxul de bani în viața ta. Portofelul reprezintă, de fapt, un simbol al relației tale cu finanțele.
Masa de Craciun Foto shutterstock 1186831723 jpg
Sănătatea – cel mai frumos cadou de sărbători
Să mănânci prea mult la o singură masă sau să consumi prea multe calorii într-o zi sunt riscuri la care ne expunem, an de an, în perioada sărbătorilor.
Femei inchisoare Rusia FOTO Profimedia jpg
O femeie din Crimeea anexată a fost condamnată la ani grei de închisoare pentru trădare
O locuitoare din Sevastopol, în Crimeea anexată, a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru trădare în favoarea Ucrainei, a anunţat joi Procuratura Generală a Rusiei într-un comunicat.
Simona Halep (Getty Images) jpg
Simona Halep, anunț șoc: s-a retras de la primele turnee! Când va reveni
Simona Halep (33 de ani) trece din nou prin momente proaste. Fostul lider mondial pare în imposibilitate de a-și atinge visul revenirii, din moment ce nu poate juca nici măcar o dată la trei luni. Ea a anunțat că s-a retras de la primele turnee ale anului, după ce s-a accidentat în demonstrative.
Forțele israeliene au atacat o școală în Fâșia Gaza FOTO @HossamShabat / X
Noi bombardamente israeliene au avut loc în Fâșia Gaza, deși există discuții între cele două tabere privind încetarea focului
Bombardamente israeliene au avut loc miercuri, 26 decembrie, în Fâșia Gaza, în contextul în care sunt negocieri în desfășurare pentru un nou armistițiu, scrie News.ro.
12676610 jpg
Forțele kurde ripostează împotriva rebelilor susținuți de Turcia în nordul Siriei
Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi au lansat marți o contraofensivă împotriva Armatei Naționale Siriene, susținută de Ankara, pentru a recupera zonele din apropierea graniței de nord a Siriei cu Turcia, relatează Euronews.
daniel funeriu FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
Daniel Funeriu îi provoacă pe candidații la prezidențiale. „Să spună, punct cu punct, ce au făcut, concret, în viața publică”
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a anunțat recent că vrea să candideze pentru funcția de președinte al țării, i-a provocat pe contracandidații săi să spună „ce au făcut ei, concret, în viața publică".
politia facebook jpg
Copil lovit pe trecerea de pietoni de un autoturism condus de un bărbat de 81 de ani
Un copil de 12 ani a fost lovit de un autoturism condus de un bărbat de 81 de ani, pe o stradă din municipiul Bistrița. Copilul se află în spital.
BeFunky collage (28) jpg
Artiști care s-au stins din viață în 2024. Ne-am luat adio de la mai mulți actori și cântăreți consacrați
Anul 2024 a marcat mai multe tragedii în lumea artistică. O mulțime de actori și cântăreți celebri au trecut la cele veșnice, iar printre aceștia se numără și Gabriel Cotabiță.