La cremenal

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
La cremenal jpeg

În comedia O noapte furtunoasă, forma cremenal apare de mai multe ori, rostită de jupîn Dumitrache, în comentariile sale politice – „Da! cine mănîncă poporul să meargă la cremenal!“ –, dar mai ales în formulele retorice de expresie a exasperării, de avertizare şi ameninţare: „Apoi să știu de bine că intru în cremenal! Să mai văz eu numai că se ține bagabontul după mine, lasă-l…“; „Dumneata să tragi păcatul de ce s-o în-tîmpla (sinistru), că are să se întîmple lucru mare, cocoană, măcar să știu de bine că merg la cremenal!“; „Mi s-a necinstit onoarea de familist, acum nu mai îmi pasă măcar să intru și-n cremenal!“. La prima vedere, forma cuvîntului ar putea fi considerată o alterare populară, semn al inculturii personajului de mahala; de fapt, cremenal este pur şi simplu o formă mai veche, curentă la începutul secolului al XIX-lea şi abandonată odată cu modernizarea ulterioară a instituţiilor şi a limbii.

Cremenal era una dintre variantele folosite la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, în textele oficiale, pentru a desemna un departament judecătoresc care se ocupa de fapte penale, înfiinţat în timpul domniilor fanariote de Alexandru Ipsilanti, în Ţara Românească şi, puţin mai tîrziu, şi în Moldova. În hrisovul lui Ipsilanti din 1775 se stabilea existenţa unui departament pentru „judecăţile de cremenalion“: „Departamentul de cremenalion, aşăzat cu deosebiţi boeri“, căruia domnitorul îi stabilea regulile de funcţionare: „cîţi pentru vinovăţii, ori dă afară de la ispravnici să trimit sau aici să prind, să să închiză la puşcărie şi numaidecît să să arate domniei mele“ (text publicat în ediţia critică din 1957 a codului de legi Pravilniceasca condică, p. 161). Substantivul cremenalion, a cărui formă indică un intermediar sau un model grecesc, apărea alături de substantivul şi adjectivul cremenal şi de adjectivul cremenalicesc, în diferite variante, unele (de exemplu, criminal) mai apropiate de etimonul mai îndepărtat romanic (it. criminale, fr. criminel). Ligia Livadă-Cadeschi şi Laurenţiu Vlad  au publicat în 2002, sub titlul Departamentul de cremenalion. Din activitatea unei instanţe penale muntene (1794-1795), o antologie de hotărîri (anaforale) ale departamentului în cauză – sursă de documentare extrem de interesantă nu doar pentru istoricii vieţii cotidiene, ci şi pentru lingvişti, ilustrînd stilul juridic-administrativ al epocii, dar conţinînd şi unele elemente de oralitate populară, de limbaj colocvial, plin de grecisme şi turcisme.

A apărut recent (în 2017) un prim volum conţinînd rapoarte şi anaforale din aceeaşi perioadă, din Moldova: Silviu Văcaru şi Cătălina Chelcu, Departamentul criminalicesc în Moldova (1799-1828). Documentele cuprinse în acest volum (din perioada 1799-1804) confirmă variaţia fonetică a cuvîntului criminal, în folosirea sa curentă pentru a denumi instituţia de judecată (şi, prin extindere, de detenţie): „boierii giudecători ai Creminalului“ (hotărîre al lui Alexandru Ipsilanti din 1799, p. 1), „ai Crimenalului“ (p. 8), „ai Criminalului“ (p. 11), „ai Cremenalului“ (p. 16). Interesul lingvistic al textelor este foarte mare; deciziile juridice sînt acte oficiale, în care pătrund însă descrieri detaliate ale faptelor săvîrşite de cei acuzaţi; formulele relativ fixe ale anchetei şi ale sentinţei consemnează numeroase particularităţi fonetice moldoveneşti: „să să trimată la închisoare ocnii, şi acolo să stei tăind sare în toată viiaţa lui, neiertat“ (p. 22); „să s(ă) triimită în groapa ocnii, undi în bună pazi să ste tăind sari cît va fi poronca domniii meli“ (p. 110); „să i să de 100 de toiegi la talpi la temniţi, ca să-i fiie şi lui spre veghere, cît şi altora spre înfrînare“ (p. 185) etc. Textele conţin judecăţi morale, caracterizări mai mult sau mai puţin eufemizate – „această fimeii, … fiind cu totul abătută în fapti necuviiuasă şi netrebnici“ (p. 16) –, dar mai ales detalii narative: „l-au ars cu bărdiţa fierbinte pe chept, turnîndu-i şi cărbuni aprinşi pe chept, arzîndu-l şi cu răşină topită“ (p. 8); „Şi pentru aceste vorbe ca să nu le mai grăiască, ea netăcîndu-i şi tot aceste vorbe adăugînd, plin fiind de mînie, au scos cuţitul şi au giunghiet-o în 6 locuri“ (p. 66). Cele mai interesante pentru studiul oralităţii populare sînt pasajele în care se relatează dialoguri (care alunecă de la stilul indirect la citarea directă), mai ales dispute şi insulte conducînd la acte de violenţă: „şi ea, rădicîndu-se de la masă, l-au făcut chiulhaniu, ce treabă ari cu dînsa şi cu casa ei“ (p. 29); „celi ce au arătat ucigaşul asupra moartei că ar fi fost fimeii rea şi pezăvenchi“ (p. 30). În citatele de mai sus apar turcisme specifice epocii: chiulhaniu (provenind dintr-un cuvînt turcesc cu sensul „mişel, vagabond, viclean“, după Şăineanu) şi pezevenche (cu sensul, mai apropiat de etimon, „proxenetă“). Unul dintre cele mai bogate cîmpuri semantice ale textelor, meritînd o discuţie aparte, este cel al crimelor produse „din beţii şi la crîşmă“ (p. 31). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

victor negrescu facebook jpg
Victor Negrescu: „E nevoie să regândim modul în care facem politică”. Cum va arăta viitorul PSD
Victor Negrescu, lider PSD și vicepreședinte al Parlamentului European, susține că social-democrații trebuie să regândească abordarea politică pentru a recâștiga „încrederea românilor”.
cerberus mormant1 jpeg
Descoperirea uimitoare făcută de arheologi în Italia. Ce a fost găsit într-un mormânt de 2000 de ani
Este un mormânt despre care arheologii cred că ar fi vechi de nu mai puțin de 2.000 de ani. Structura a fost scoasă la lumină în anul 2023, în orașul Giugliano, la nord-vest de Napoli.
Jennifer Lawrence  foto   Profimedia jpeg
„Te simți ca un extraterestru.” Lupta actriței Jennifer Lawrence cu depresia postnatală
În timpul unei conferințe de presă de la Festivalul de Film de la Cannes, actrița din „Hunger Games” a vorbit despre personajul ei din „Die, My Love”, o mamă cu depresie postnatală, cu care s-a identificat.
Petrișor Peiu fb jpg
Senatorul AUR Petrișor Peiu explică eșecul lui Simion: „Mobilizarea puternică”
Senatorul AUR Petrișor Peiu explică motivele pentru care George Simion a pierdut alegerile prezidențiale: mobilizarea partidelor în favoarea lui Nicușor Dan și decizii neinspirate ale AUR.
George Simion și a recunoscut înfrângerea Foto Captură video George Simion Facebook jpg
George Simion a părăsit țara după înfrângerea la prezidențiale. A fost văzut în aeroport alături de un controversat om de afaceri
La doar câteva ore după anunțarea oficială a rezultatelor alegerilor prezidențiale din România, liderul AUR, George Simion, a fost surprins pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni), într-o companie care a stârnit numeroase speculații.
Israelul desfășoară o amplă ofensivă în Fășia Gaza FOTO EPA EFE jpg
Israelul va permite intrarea unor ajutoare limitate în Gaza pentru a preveni o criză a foametei. Niciun progres în discuțiile de pace cu Hamas
Israelul a anunţat, duminică, că va permite intrarea unei cantităţi limitate de ajutoare umanitare în Gaza, după o blocadă de aproape trei luni, la câteva zile după ce experţi internaţionali în securitate alimentară au avertizat asupra riscului iminent de foamete în regiune, relatează AP
jj jpeg
Cine este câștigătorul Eurovision 2025 și care este mesajul baladei „Wasted Love”: „Este o nebunie absolută”
Austria a câștigat concursul Eurovision 2025, desfășurat în orașul elvețian Basel. Este cea de-a treia victorie a Austriei după succesul Conchitei Wurst și victoria lui Udo Juergens din 1966.
carne inghetata jpg
Iată de ce nu se gătește carne congelată, în cuptorul cu microunde
Poate că ai uitat să scoți carnea din congelator și te grăbești să pui carnea congelată în cuptorul cu microunde pentru a o dezgheța rapid ? Dar este oare o idee bună?
Două adolescente asamblează mitraliere PPD-40 în timpul asediului Leningradului (© Sergey Strunnikov / Wikimedia Commons)
Asediul Leningradului: atrocități la foc automat
Al Doilea Război Mondial a izbucnit în august 1939 prin semnarea Pactului Molotov – Ribbentrop, dar oficial se consideră că numai Germania a fost de vină și 1 septembrie 1939 a rămas în istorie drept începutul conflictului care a fost cu adevărat mondial.