Istorie pe fond de sakura

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
Istorie pe fond de sakura jpeg

Pe fond vizual și olfactiv de sakura, pagini importante de istorie se scriu în perioada aceasta la capitolul „Japonia“. Împăratul Akihito este primul împărat din ultimele două veacuri care abdică. Gestul, care va fi marcat de o ceremonie oficială pe 30 aprilie, constituie o excepție permisă prin modificarea legislației japoneze, întrucît, conform cutumei istorice dinastice, o eră imperială nu se putea încheia decît la moartea suveranului în exercițiu.

Astfel, începînd cu luna mai a acestui an, Tronul Crizantemei va fi preluat de prințul moștenitor Naruhito, fiul împăratului Akihito, iar în documentele oficiale va apărea numele noii ere imperiale japoneze: Reiwa, adică ordine și pace/armonie. Va fi a cincea epocă imperială din istoria modernă a Japoniei, istorie care se împarte astfel: perioada Hei-sei (dobîndirea păcii), a actualului împărat Akihito, perioada Showa (1926-1989), în traducere armonie luminată, perioada Taisho (1912-1926), adică mare dreptate, și perioada cuprinsă între 1868 și 1912, numită Meiji, un soi de domnie luminată, în traducere.

Specialiștii găsesc interesant faptul că termenul folosit pentru denumirea noii epoci a fost preluat pentru prima dată dintr-o antologie de poezii japoneze vechi. De obicei, autoritățile de la Tokyo se inspirau din poeziile chinezești. Interesant, într-adevăr.

Cumva, din start, noua perioadă din istoria Japoniei este marcată de două premiere, chiar dacă doar simbolice – succesiunea atipică la tron și proveniența denumirii epocii imperiale.

Restul va depinde, în măsura prerogativelor, de noul suveran, un om care va căpăta virtuți divine, dacă interpretăm semnificația chinezească a numelui Naruhito. Și chipeș, deși ușor timid, cum este descris prințul moștenitor într-un comunicat al Foreign Office, din perioada cînd acesta era la studii la Oxford (1983-1985) – studii istorice. Tema de cercetare aleasă de prințul moștenitor în stagiul de la Oxford a fost istoria transportului pe fluviul Tamisa și s-a transformat în lucrarea intitulată The Thames as Highway (Tamisa ca rută principală), publicată în 1989. Interesul viitorului împărat în privința subiectului s-a manifestat de la începutul studiilor superioare, cînd a ales să se specializeze în istorie și să scrie lucrarea de licență despre transportul pe apă în epoca medievală, în zona de vest a Japoniei. Înclinația spre istoria transportului pare că a fost declanșată de faptul că, în timpul școlii elementare, prințului i-a atras atenția o lecție despre un drum care între secolele al XII lea și al XIV lea trecea exact pe teritoriul domeniului imperial unde locuia.

Ulterior studiilor, interesul viitorului împărat al Japoniei, Naruhito, s-a extins asupra relației umanității cu apa în general.

Cîtă ordine și cîtă armonie vor izvorî din noua epocă imperială? Suficiente, probabil.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mirel radoi (1) webp
Piata Independentei Constanta jpg
Ghidul care luminează istoria de la granița dintre Orient și Occident: „Erau restaurante, hotel și cinema care aparțineau de etnii diferite“
Într-o perioadă în care plimbarea înseamnă să mergi cu telefonul în mână, istoricul Cristian Cealera face tururi ghidate prin orașul vechi și le arată turiștilor ce se ascunde dincolo de zidurile caselor pe lângă care mulți trec nepăsători, cine sunt înaintașii noștri.
felix baumgartner instagram webp
Mister deslușit. S-a aflat cine este femeia cu care Felix Baumgartner a petrecut cu 4 zile înainte să moară
Iubitul Mihaelei Rădulescu s-a prăbușit în timpul unui zbor cu motoparapanta.
Nicușor Dan și familia sa au fost primiți la Salzburg Foto Președintele României jpg
„Un adevărat motor de relansare economică în regiune”. Ce aduce reconcilierea relațiilor dintre România și Austria după VETO-ul Schengen
În spatele vizitei efectuate de președintele Nicușor Dan în Austria, alături de familie, sunt interese strategice ale celor douǎ state, punctează analiștii consultați de Adevǎrul.
Viktor Orban FOTO Inquam Photos / Tudor Pană
Viktor Orban a folosit „o practică de manual” în noul său discurs de la Tușnad: „Urmărește câteva proiecte strategice cu Bucureștiul"
Liderul Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a adoptat anul acesta un discurs mai „soft”, însă nu a omis să își atingă obiectivele și a făcut lucrul acesta „ca la carte”, explică specialiștii.
david popovici jo fb2 jpg
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Câte mese trebuie să avem, de fapt, într-o zi? Dragoș Pătraru: „E greu și din două mese”
Așa cum ne-a obișnuit deja, jurnalistul Dragoș Pătraru revine cu informații utile despre alimentație și sănătate. Recent, acesta a abordat un subiect intens dezbătut, legat de numărul de mese pe care o persoană ar trebui să le aibă într-o zi.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Mizele deciziei prin care Franța a recunoscut Palestina și de ce România nu are o poziție fermă. Analist: „Exista o decizie pe care azi România o nuanțează"
Decizia Franței de recunoaștere a statului palestinian are la bază mai multe motive ce țin de pozitionarea țării la nivel global. Din aceleași motive, România trebuie sǎ păstreze un ton neutru, potrivit experților.
pictura maica domnului aripi jpg
Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme în 2025. Regulile de care credincioșii țin cont în această perioadă
Postul Adormirii Maicii Domnului se numără printre cele mai importante sărbători românești. Și cum acest eveniment creștin se apropie, iată câteva lucruri importante de care credincioșii trebuie să țină cont.