Istorie în desene

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Istorie în desene jpeg

Recent, la Brașov s-a întîmplat ceva frumos (desenat): a doua ediție a Festivalului de Benzi Desenate Istorice (3-6 octombrie a.c.), sub egida Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Nu sînt o cunoscătoare a fenomenului benzii desenate, care presupune o întreagă cultură și tradiție, dar știu din experiență cît de importantă este ilustrația în transmiterea mesajului scris, mai ales dacă vorbim de informații istorice, adesea percepute în mod aprioric ca fiind greoaie și dificil de parcurs. Și, mai ales, dacă vorbim, de exemplu, de copii. Pentru aceștia imaginile chiar fac cît o mie cuvinte. Și poate chiar mai mult de atît.

De aceea, un eveniment care să adune istorii completate de ilustrații pare și este o idee pe cît de tentantă, pe atît de utilă, bună de continuat și de dezvoltat.

În ediția de anul acesta, în centrul atenției a fost domnul Puiu Manu, un maestru al benzii desenate, care a făcut istorie în materie în România. Expoziția dedicată dumnealui, Povestea frumoasă a maestrului Puiu Manu, avîndu-l curator pe domnul Nicolae Pepene, istoric și director al Muzeului de Istorie Brașov, alături de alte expoziții la fel de interesante au împînzit cîteva locuri din Brașov (Casa Sfatului, Sala Olimpia), subliniind cît de mare este puterea imaginii și a cuvîntului, dar mai ales a celor două – imagine și cuvînt – bine potrivite împreună.

Revista Cutezătorii, care a apărut pentru ultima oară în 1989, a fost pusă în competiție, doar la nivel de discurs constructiv, firește, cu mai cunoscuta Pif. Ambele au fost cîștigătoare.

O altă componentă a festivalului, extrem de potrivită pe grila timpului, a fost expoziția Istorii din 1989. 30 de ani de la căderea comunismului, care a adunat cele mai bune lucrări de la tineri și copii între 10 și 18 ani – curajoasă și totodată foarte interesantă perspectiva.

Celebrul și iubitul omuleț Gopo a fost, de asemenea, prezent la Brașov în cadrul evenimentului, prin evocarea sa de către istoricul Nicolae Pepene în prezentarea „Din istoria filmului de animație: Amintiri din Brașov cu Ion Popescu Gopo“.

De altfel, multe personaje istorice au legături strînse cu Brașovul (nici nu e de mirare), printre care și simpaticul general francez Henri Mathias Berthelot, care a fost primit de brașoveni cu mult entuziasm în urmă cu un secol, în vizita sa din ianuarie 1919. Există, desigur, fotografii care ilustrează momentul.

Și care amintesc, poate, că uneori o imagine face și cît o mie de istorii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Via Transilvanica / Facebook
România ar putea avea mai multe trasee de genul Via Transilvanica. Guvernul a aprobat normele de atestare
România ar putea avea mai multe trasee de genul Via Transilvanica, Guvernul aprobând deja noile reguli pentru atestarea traseelor pedestre, care trebuie să aibă cel puțin 500 km și să străbată minimum 8 județe.
Lili Sandu, Silviu Tolu, foto Instagram jpg
Pe ce temă nu reușesc Lili Sandu și logodnicul ei, Silviu Țolu, să cadă de acord: „Încă nu am ajuns la un numitor comun”. Cei doi formează un cuplu de 10 ani
Lili Sandu (46 de ani) și Silviu Țolu (33 de ani) formează unul dintre cele mai longevive cupluri din showbizul românesc. Sunt împreună de...
Ploaie jpg
Meteorologii anunță o răcire a vremii. Când sunt anunțate ploi
Temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice, săptămâna viitoare, când sunt aşteptate şi ploi, în cea mai mare parte a ţării, indică prognoza pe patru săptămâni făcută publică vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Inovația care a schimbat chirurgia inimii mp4 thumbnail png
Viață nouă printr-o tăietură de 2 cm: inovația care a schimbat chirurgia inimii explicată de Dr. Stanislav Rurac, Medic primar Chirurgie Cardiovasculară
La Interviurile Adevărul, stă de vorbă cu Dr. Stanislav Rurac, Medic primar Chirurgie Cardiovasculară:Pionierul care operează inimi cu incizii minuscule
stethoscope 4820535 640 jpg
Dr. Stanislav Rurac: Pionierul care operează inimi cu incizii minuscule
100.000 bătăi pe zi, sau câteva miliarde de bătăi într-o viață, aceasta este inima. Cum ajunge acest organ vital să sufere și cum poate să fie tratată, explică pentru Interviurile Adevărul, Dr. Stanislav Rurac, Medic primar Chirurgie Cardiovasculară
Iulia Vantur, foto Facebook jpg
Momentul în care Iulia Vântur a cucerit publicul din India: „Le-a plăcut atât de mult”. Ce a cântat vedeta la o petrecere
Iulia Vântur (45 de ani) are astăzi o carieră de succes în India, unde a lăsat în urmă România și tot ce a construit aici, pentru a-și încerca norocul într-o experiență nouă care i-a schimbat viața. Puțini știu, însă, că vedeta a devenit cunoscută în Asia datorită...
Firmino
Preoti la pelerinaj organizat de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor cu ocazia sarbatorii de Florii FOTO Mediafax
Paleologu: preoți „o rușine pentru Biserică” și ierarhi „clar de partea AUR”. Patriarhul? Tace
Filosoful Theodor Paleologu lansează unul dintre cele mai dure avertismente publice la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Într-un interviu pentru News.ro, el vorbește despre o prăbușire morală și intelectuală fără precedent în rândul clerului, despre fractura profundă din Sinod și despre tăcerea vino
Ben Trotman jpeg
Bărbat diagnosticat cu o formă gravă de cancer cerebral, vindecat după administrarea unui medicament revoluţionar
Un bărbat diagnosticat cu una dintre cele mai grave forme de cancer cerebral s-a vindecat după ce tumora i-a dispărut complet datorită unui medicament revoluţionar, relatează People.