În port

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
În port jpeg

În 1868 a fost promulgată  Legea pentru crearea unui port la Marea Neagră, cu denumirea Carol I. Simplu. Inițiativa făcea parte din marile proiecte de modernizare ale secolului al XIX-lea, un secol care prin noile realități economice și comerciale impunea dezvoltarea infrastructurii țării. Ofertanta vecină Marea Neagră trebuia fructificată.

Charles Hartley, inginerul-șef al Comisiei Europene a Dunării, a propus realizarea unui port pe malul lacului Sasica, lîngă satul Jibrieni. Se baza pe cercetări făcute încă din 1864, din care rezulta că cel mai potrivit loc pentru construirea portului era porțiunea din imediata apropiere a locului unde brațul Chilia se varsă în mare, între Dunăre și lacul Sasica.

Propunerea inginerului britanic a fost acceptată, de planurile amplasamentului de la Jibrieni urmînd să se ocupe tot acesta.

Între timp, însă, pînă au fost realizate toate demersurile pentru construcție, a început Războiul de Independență și, ca urmare a acestuia, în 1878 s-a semnat și un tratat, Tratatul de la Berlin. Documentul reglementa, ca de obicei, ce pierd și ce primesc participanții la conflict. România a pierdut sudul Basarabiei (județele Cahul, Bolgrad și Ismail) și a primit Dobrogea.

Portul de la Jibrieni „a căzut” astfel înainte de a fi ridicat, întrucît locul unde urma să fie construit se încadra în teritoriul pe care România l-a cedat Rusiei conform tratatului.

Noroc că istoria nu doar ia, ci și oferă. Contează cît și ce anume, desigur. În cazul acesta, oferea statului român portul Constanța din Dobrogea nou dobîndită, port care beneficia de o legătură cu Dunărea, la Cernavodă, din 1860.

Important este să știi să schimbi strategia în funcție de ce pierzi sau primești de la istorie, iar atunci, românii au regîndit cu succes planul inițial de realizare a unui port la Marea Neagră. S-au axat pe modernizarea și dezvoltarea portului maritim de la Constanța și pe integrarea orașului în rețeaua națională de transport.

Cred că așa-i istoria uneori, și despre ce nu a fost să fie.

(Mai multe despre ce, cum și cît s-a construit – sau nu – în România de-a lungul istoriei puteți vedea în serialul documentar România construită, difuzat de TVR 1.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Albena, Bulgaria, foto Shutterstock jpg
Cum a avut parte un român de o vacanță de coșmar în Bulgaria: „O bătaie de joc” Ce i s-a întâmplat?
Un turist român a povestit pe un grup de călătorii experiența neplăcută avută recent într-o stațiune populară din Bulgaria, unde spune că a fost victima unei adevărate înșelătorii. El susține că a plătit 2.000 de euro pentru facilități... inexistente.
drumul valea doftanei jpg
Pe unde va trece drumul care ocolește aglomerația conică de pe DN1. Lucrările încep pe 1 august
Cu o întârziere de un an, începe în sfârșit modernizarea unui tronson-cheie al DJ 102I, drumul de pe Valea Doftanei, care promite să devină o alternativă reală la aglomerația cronică de pe DN1.
schweinsteiger ana ivanovici picture alliance jpg
Infidelitatea, bat-o vina! S-a terminat oficial relația „celui mai tare cuplu din sport”
Fosta jucătoare de tenis și-a luat cei trei copii și s-a mutat la Mallorca.
image png
Comercianții care nu înlocuiesc produsele cu defecte după cumpărare, amendați cu până la 25.000 de lei
Comercianții care nu înlocuiesc bunurile vândute, în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei.
retea entitati globale 2025 png
Bilanț NewsVibe după prima jumătate a anului. Vestul rămâne reperul central, iar România depășește șocul anulării alegerilor
În prima jumătate a lui 2025, peisajul mediatic românesc a fost un test de stres pentru încrederea publică în actorii geopolitici, iar datele NewsVibe arată că societatea a trecut hopul anulării alegerilor fără fisuri adânci.
image png
Semnul că Grecia nu mai este un paradis sigur pentru cei asociați cu Rusia și Vladimir Putin
Recenta arestare a oligarhului moldovean Vladimir Plahotnik la Atena nu este un accident. Ea este interpretată ca încă un semnal - și chiar mai răsunător - că Grecia nu mai este un paradis sigur pentru persoanele asociate cu sfera de influență a lui Vladimir Putin.
cartofi prajiti jpeg
Ce pun turcoaicele în tigaie atunci când fac cartofi prăjiți. Ies crocanți și complet diferiți față de cum îi facem noi
Cartofii prăjiți sunt o garnitură universală, iubită în aproape orice colț al lumii. Totuși, fiecare cultură are secretele ei, iar modul în care turcoaicele gătesc cartofii prăjiți transformă acest preparat simplu într-o adevărată revelație culinară.
Simona Halep jpeg
Simona Halep surprinde cu noua imagine. A trecut pe la salon și rezultatele sunt incredibile
Fosta sportivă, mai preocupata de aspectul fizic ca niciodată.
Barack Obama  Shutterstock jpg
Departamentul Justiţiei din SUA a anunțat formarea unui grup de lucru pentru a-l investiga pe fostul preşedinte Barack Obama
Departamentul de Justiţie al SUA a format un grup de lucru pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora administraţia Obama ar fi pus la cale o „conspiraţie de trădare” folosindu-se de informaţii false pentru a sugera că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016.