Gigea şi Gigi

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Gigea şi Gigi jpeg

Gigea e un cuvînt colocvial, folosit mai ales în registrul numit în sociolingvistică „baby-talk“ – stilul în care părinţii le vorbesc copiilor mici, cu abundenţă de mărci afective, onomatopee, cuvinte expresive, diminutive. Părinţii şi copiii îşi influenţează reciproc limbajul: adulţii imită maniera de a pronunţa a copiilor, iar copiii preiau cuvinte folosite de adulţi special pentru ei; se consolidează astfel un stil de comunicare „copilăresc“. Multe dintre cuvintele stilului infantil se păstrează şi în limbajul tinerilor şi devin elemente marcate ludic şi ironic ale registrului colocvial. Nota ironică pe care acestea o aduc provine din tratarea situaţiilor „mature“ ca şi cum ar aparţine unui joc de copii sau ar fi percepute cu excesivă naivitate.

În româna actuală, gigea este fie adjectiv invariabil (plasat după substantiv), fie adverb, avînd sensurile foarte generale „frumos, drăguţ“, dar şi „bun, de treabă; bine“. Într-un glosar online de colocvialisme şi argotisme actuale, gigea e glosat prin sinonimele „cool, mişto, ca lumea, OK“: „Nu e gigea să trimiţi la psihiatru pe toţi ăia care au altă opinie“ (123urban.ro). Cuvîntul e un turcism; etimonul său (scris cici şi pronunţat gigi, avînd şi varianta regională gige, indicată de Emil Suciu, în Influenţa turcă asupra limbii române, 2010) are în turcă aceleaşi sensuri şi aceleaşi preferinţe de registru. În dicţionarul turcesc-englezesc Redhouse (1998), cuvîntul este explicit atribuit limbajului copiilor şi e înregistrat cu sensurile de bază păstrate şi în română („cute, nice, pretty, sweet; nicely“), dar şi cu cîteva accepţii suplimentare. Unele dicţio-nare au preferat să considere forma gigea o „creaţie expresivă“, doar întîmplător similară cu cea din turcă. Evidenta coincidenţă de formă şi de sens confirmă însă ideea unui împrumut, rapid asimilat de limbajul infantil românesc tocmai datorită sonorităţii sale bazate pe repetiţie silabică.

Gigea era deja folosit în presa de la sfîrşitul secolului al XIX-lea; în ziarul Epoca, pare să fi fost unul dintre termenii ironici ai pamfletului politic: „dacă eşti gigea, are să-ţi dea tata naşu şi deputăţia de la T. Severin“ (16.11.1886); „şi-i ziceau că e gigea băiat“ (3 iunie 1889; exemplu în care, fie păstrînd structura din turcă, fie din raţiuni expresive, adjectivul este antepus). Folosirea în limbajul copiilor e atestată în literatură, de exemplu la Vlahuţă („Aşa, papă frumos, fii gigea“, în Prima lecţie – a unei fetiţe către păpuşă) sau în proza umoristică a lui Vasile Pop, care „traduce“ replici infantile: „gigea bete (frumos vorbeşte)“ (Tribuna poporului, 1.01.1903); „Pînze Ită nu gigea? (Plînge fiindcă Ică nu e cuminte?)“ (Calendarul Minervei, 1907).

Nu ştiu în ce măsură cuvîntul se mai foloseşte astăzi în adresarea către copii; pare totuşi să fi rezistat destul de bine în stilul jurnalistic (mai ales al tabloidelor şi al revistelor umoristice) şi în registrul colocvial. Apariţiile recente cele mai frecvente ale cuvîntului sînt în sintagma ironică băiat gigea, cu referire fie la aspectul fizic al persoanei, fie la caracterul său agreabil şi maleabil – „eu aş plăti din buzunar, că sînt băiat gigea“ (motociclism.ro); „în ciuda programului lui foarte încărcat de premier, a fost băiat gigea“ (kmkz
.ro); „erea băiat gigea, nu le avea cu alcoalele“ (comentariu parodic, bzi.ro); „ca băiat gigea ce e, recunoaște că s-a «orientat»“ (expressdecalarasi.ro). Echivalentul feminin al sintagmei este ceva mai rar, dar nu lipseşte cu totul: „fata gigea care aleargă prin casa bîntuită“ (cronică de film, romlit.ro); „uite, ca să nu zici că nu-s fată gigea“ (forum.culinar.ro).

Există de ceva vreme şi expresia a se face gigea, cu sensul „a se aranja (în special prin bărbierit, tuns sau coafat), a se dichisi, a se înfrumuseţa“: „să se rază cu perdaf, să se facă «gigea»“ (Furnica, 23.12.2014); „noi am găsit «cuibuşorul» în care se fac gigea domnii mondeni din România, un salon de înfrumuseţare din zona Perla“ (click.ro).

Utilizatorii actuali par să lege cuvîntul gigea de Gigi sau Gigel, hipocoristice de la George transformate, prin antonomază, în desemnări ale unei categorii sociale şi morale privite uşor ironic sau net depreciativ (omul oarecare sau mitocanul). Din apropierea dintre gigea, Gigi şi Gigel rezultă jocuri de cuvinte nu foarte reuşite – „Imagini de senzaţie cu milionarul proaspăt eliberat din închisoare! Gigi s-a făcut… «băiat Gigea»“ (cancan.ro); „«Căpitanul lui Gigi» s-a făcut gigea la «70 de lei tunsul»“ (cancan.ro); „Ce face un Gigel-de-treabă pentru un Berceni gigea“ (bercenidepoveste.ro). Presupunerea unei legături cu numele proprii conduce chiar către o surprinzătoare scriere cu majusculă a adjectivului: „B.D., praf şi pulbere: «M-am făcut Gigea şi m-am îmbătat de fericire»“ (click.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.