Femeia și berea

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Femeia și berea jpeg

Dacă nu au apă, să bea bere – ar putea fi o bună sintagmă de introducere în subiect.

Prin secolul al XVIII-lea și chiar al XIX-lea, apa nu era tocmai bună pentru consum, iar pentru a preveni îmbolnăvirea, oamenii obișnuiau să o transforme prin fierbere și fermentare într-o băutură mult mai sigură: în bere. Pe lîngă faptul că era înlocuitorul apei, berea contribuia într-o anumită măsură și la hrănirea propriu-zisă, completînd cumva mesele poate nu mereu foarte bogate ale populației. Întrucît conținea o cantitate foarte mică de alcool, copiii primeau și ei această băutură la masă. Fabricanții de bere ai fiecărei case (din Marea Britanie, de exemplu) erau, surprinzător sau nu, depinde de prejudecățile fiecăruia, femeile. Fabricarea berii era o activitate comună în orice gospodărie. Chiar și pentru cele mai renumite femei: Oricum, în cazul de față, tu ai copii mici, iar eu am un butoi mare, întrucît producem bere din nou – îi scria celebra Jane Austen surorii sale Cassandra.

Așadar, doamna Austen nu numai că înșira cuvinte și idei inspirate în romanele sale, dar avea grijă și de hidratarea familiei în care se născuse. Artista din ea nu făcea numai bere clasică, pe bază de hamei, ci avea și o specialitate preferată, berea pe bază de muguri de pin și melasă, care avea o aromă dulceagă de citrice și, evident, de pin. Băutura lui Jane Austen era și sursă importantă de vitamina C, destul de necesară în iernile lungi din epocă, atunci cînd nu prea se putea povesti de fructe proaspete. Pe lîngă bere, Jane Austen, crescută în ferma părinților din Hampshire, știa să facă și vin, și mied – un soi de băutură, puțin alcoolică, pe bază de miere fermentată cu apă, despre care mi-a fost dat să aflu recent că era și o specialitate a dacilor. De cercetat dacă a femeilor.

Ulterior, producția de bere s-a mutat din casa oamenilor, de sub controlul femeilor, în fabrici, sub controlul bărbaților, așa cum o știm astăzi și cum probabil a creat pentru unii prejudecata că subiectul este unul de abordat, mai degrabă, la genul masculin.

În vastul spațiu al Internetului există, pusă la dispoziție de Centrul Jane Austen, o rețetă de bere de pin ca aceea făcută de scriitoarea engleză. Nu sînt băutoare de bere defel, dar sînt foarte curioasă. O întoarcere în istorie este mereu tentantă. Chiar și preț de un pahar. Sau butoi, după caz și preferințe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Recep Erdogan in Azerbaidjan FOTO Profimedia jpg
Războiul rece al Rusiei cu Azerbaidjanul, o lovitură pentru mașina militară rusească: „o ecuație care cuprinde atât Turcia, cât și China”
Relațiile dintre Rusia și Azerbaidjan sunt tot mai problematice în contextul apropierii fostei republici sovietice de Turcia și de Occident. Cosmin Popa, cercetător specializat în istoria fostei URSS, susține că situația va contribui și la împuținarea canalelor rusești de ocolire a sancțiunilor.
mirela vaida colaj facebook jpg
Fără medicamente și intervenții! Remediul băbesc cu care Mirela Vaida a scăpat de șalazion
Mirela Vaida, în vârstă de 43 de ani, s-a confruntat în mai multe rânduri cu șalazionul, o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin inflamarea pleoapelor, cauzată de blocarea glandelor sebacee. Într-un moment în care problema părea să-i dea bătăi de cap, vedeta a apelat la un remediu po
casalotul  jpg
Atacul cumplit al ucigașului din adâncuri. Povestea cutremurătoare care a inspirat celebrul roman Moby Dick
Unul dintre cele mai feroce atacuri ale unei creaturi marine asupra omului a avut loc în anul 1820. Un cașalot de 25 de metri a distrus o balenieră americană inspirând-ul pe scriitorul american Herman Melville să scrie celebrul roman „Moby Dick”. Povestea reală este cutremurătoare.
Iulia Vantur, foto Instagram jpg
Iulia Vântur, așa cum nu ai mai văzut-o niciodată! Vedeta care face furori în India, complet transformată
Fosta prezentatoare tv a devenit „Lebăda Neagră” cu ajutorul stilistului Adrian Perjovschi
piscina istock jpg
Riscurile de sănătate la care vă expuneți atunci când mergeți la piscină. Ce trebuie să știți înainte de a intra în apă
Pe măsură ce înaintăm tot mai mult în vară, devenim nevoiți să găsim modalități de a face față temperaturile tot mai ridicate din țară. Iar pentru cei mai mulți români, cea mai eficientă și plăcută metodă este o vizită la piscină.
foto1 canicula jpg
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și precauții
Canicula nu afectează doar corpul, ci și mintea. Află cum valurile de căldură influențează stresul, somnul, concentrarea și starea psihică.
Marcel Ciolacu, alături de Sorin Grindeanu și Daniel Băluță FOTO Mediafax
Cum a eșuat reforma companiilor de stat. Economist: „S-au politizat pe față. Guvernanții refuză să apuce bolovanul mare”
Subiectul posturilor de la companiile de stat care sunt, de fapt, sinecuri, este de ani de zile în atenția publică, însă fără modificări care să producă schimbări semnificative.
Baia Mare Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (5) JPG
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
Baia Mare a păstrat două turnuri emblematice: unul – vechi de aproape șase secole – împodobește centrul său istoric, amintind de importanța sa medievală. Al doilea, inaugurat în urmă cu trei decenii, a rămas un simbol al epocii sale industriale, dar și al poluării istorice.
zodii zodie horoscop istock jpg
Zodia care poate câștiga astăzi, 4 iulie, potul cel mare la LOTO. Astrele anunță câștiguri uriașe pentru acest nativ
Pe 4 iulie, astrele pregătesc surprize spectaculoase pentru un nativ al zodiacului, care are toate șansele să dea lovitura la LOTO și să câștige potul cel mare.