Într-o vară, George Washington a cheltuit 200 de dolari pe înghețată (echivalentul de astăzi a a peste 5000 de dolari). Probabil, la acel moment, Părintele Fondator al Statelor Unite ale Americii nu se gîndea că în viitor înghețata avea să devină  un ajutor de nădejde al armatei țării sale (sau poate o fi avut vreo idee?).

În 1942, a doua cea mai mare navă portavion a flotei Marinei SUA, USS Lexington, a fost atacată de torpile japoneze și scufundată. Din fericire, echipajul de la bord a avut timp să abandoneze nava. Și să facă încă ceva. Înainte de a părăsi ambarcațiunea și de a se arunca în apele Pacificului pentru a se salva, personalul militar a dat năvală în frigidere și a mîncat toată înghețata. Era păcat totuși ca desertul să se piardă în apele oceanului. Pentru unii dintre supraviețuitori, casca a reprezentat cupa în care și-au pus porția de înghețată pe care au mîncat-o până la ultima înghițitură înainte de salvare.

În vremea aceea, la mijlocul secolului al XX-lea, înghețata devenise deja parte din stilul de viață american și, puțin cunoscut probabil, parte a strategiei de alimentare pentru militarii americani.

În 1945, Marina SUA a investit un milion de dolari în restaurarea și transformarea unei barje într-o fabrică plutitoare de înghețată, cu ajutorul căreia era distribuită înghețată navelor militare din teatrul de război din Pacific. Capacitatea de producție și de depozitare a fabricii plutitoare era semnificativă, producea cam 40 de litri de înghețată la șapte minute și putea depozita vreo 8000 de litri. Costurile erau pe măsură, dar pare că merita. Armata americană a mai construit și un soi de fabrici de înghețată în miniatură pe liniile de front, de unde se livrau pachete direct în tranșee. Sună cel puțin curios și neașteptat. Așa-i istoria.

Fabrica plutitoare de înghețată și-a încheiat misiunea odată cu finalul războiului, dar înghețata a rămas la loc important în dieta soldaților.

În Războiul Rece, tocmai în Războiul Rece, nu avea cum să lipsească. Un general american, Lewis B. Puller, a încercat să convingă Ministerul Apărării că, în loc de înghețată, trupele americane ar trebui tratate cu alte produse, precum bere sau whiskey. În zadar. Pentagonul a emis un răspuns oficial în care menționa că soldații americani vor primi înghețată de trei ori pe săptămînă.

Greu de spus dacă aceștia ar fi preferat totuși propunerea generalului.