Einstein și bomba atomică

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Einstein și bomba atomică jpeg

Într-o ediție Newsweek din 1947, un articol se intitula astfel: „Omul care a început totul“. În conținutul materialului cu pricina era citat domnul Einstein (da, Albert Einstein) spunînd: Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă bomba atomică, nu aș fi ridicat nici un deget niciodată. La ce se referea?

Că totul este relativ, Einstein demonstrase cu teoria sa încă din anul 1905, moment din care a început să devină cunoscut la nivel internațional, valoarea-i ca om de știință fiindu-i (re)confirmată în 1921, cînd a primit Premiul Nobel pentru Fizică.

În anii ’30 ai secolului al XX-lea, valul de emigranți evrei din Europa l-a dus și pe marele fizician în Statele Unite ale Americii, unde s-a stabilit din 1933, devenind apoi cetățean american.

Apropierea celui de-al Doilea Război Mondial aducea implicit în discuție și chestiunea dezvoltării armelor atomice, iar îngrijorarea fizicianului viza exact Germania natală și, pe atunci, nazistă. Mai exact, Einstein avea temerea că naziștii ar putea dezvolta arme nucleare (temere nefondată, fapt care avea să devină evident nu mult mai tîrziu). Nu a păstrat această îngrijorare pentru el, ci a împărtășit-o, cu cele mai bune și patriotice intenții, la cel mai înalt nivel, direct președintelui Franklin Delano Roosevelt. Astfel, în august 1939, președintele american citea o scrisoare semnată de Albert Einstein, în care era avertizat asupra pericolului pe care l-ar putea reprezenta Germania în materie nucleară. Totodată, Einstein făcea apel ca Statele Unite ale Americii să înceapă să lucreze la fabricarea bombei atomice. Scrisoarea fusese de fapt redactată de alți trei fizicieni, de origine maghiară, prieteni și colegi ai lui Einstein, acesta din urmă fiind însă singurul care și-a pus semnătura pe document.

Ce a urmat este destul de cunoscut: Proiectul Manhattan, finalizat prin crearea primei arme nucleare de către americani. Și regretul domnului Einstein un pacifist convins cu privire la scrisoarea către președintele FDR.

Altfel, (cel mai probabil) totul rămîne relativ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Operația care a uimit întreaga lume. Cum a reușit un măcelar să facă prima cezariană de succes acum cinci secole
În ziua de astăzi, cezariana este ceva complet normal, iar aproape întotdeauna, perfect sigură. Însă, nu trebuie să uităm cât de mult a avansat medicina în ultimele decenii. În trecut, această operație era foarte rară, iar mamele nu supraviețuiau intervenției.
Sean Parnell, purtator de cuvant Pentagon foto x jpg
Responsabili americani încearcă să minimizeze suspendarea anumitor livrări de arme pentru Ucraina
Autoritățile americane au încercat să atenueze impactul anunțului privind suspendarea unor livrări de arme către Ucraina, insistând că SUA încă dispun de opțiuni militare puternice pentru a sprijini Kievul.
Ilie Bolojan conferinta de presa 27 iunie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (8) jpg
Cum l-a convins Ilie Bolojan pe Nicușor Dan să accepte creșterea TVA - Surse
Premierul Ilie Bolojan l-a convins pe președintele Nicușor Dan, după lungi discuții bazate pe cifre, să accepte majorarea TVA de la 19% la 21%, deși Nicușor Dan a dat în scris în campania electorală că în mandatul său prezidențial cota TVA nu va crește.
cosmin contra jpeg
alexandru rogobete foto FB jpg
Concediile medicale, limitate și reglementate. Ministrul Sănătății: „Vorbim de situații în care au fost eliberate și peste 100-200 într-o singură zi”
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, a transmis joi, 3 iulie, că lucrările pentru construcția centrului de oncologie și radiochirurgie stereotactică de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București vor fi finalizate în trei ani, începând cu 3 iulie.
noi reguli plaje grecia 2024 jpg
Turiștii români sunt avertizați cu privire la călătoriile în Grecia. Risc crescut de incendii de vegetație
MAE îi alertează pe cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Grecia că în următoarele zile riscul de incendii va crește semnificativ, din cauza temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor și vântului puternic.
514642723 739975948530512 7092643564919870513 n jpg
Mesajul emoționant al medicului care l-a tratat pe Mihai Leu: „A plecat la Domnul un om și un sportiv excepțional, cum foarte rar se poate vedea”
Prof. dr. Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, a transmis că fostul mare campion se afla într-o stare extrem de gravă, însă la final a „dezvoltat o deteriorare respiratorie severă, incompatibilă cu viața”. El a transmis un mesaj emoționat pentru marele sportiv.
dani otil instagram jpg
Dani Oțil, în pragul falimentului? Cafeneaua de lux din Herăstrău i-a adus pierderi și datorii
Cunoscut publicului din postura de prezentator matinal la Antena 1, Dani Oțil a încercat să își extindă orizonturile și în antreprenoriat, deschizând o cafenea într-una dintre cele mai scumpe și râvnite zone ale Capitalei, Parcul Herăstrău, lângă restaurantul Pescăruș. Cu un restaurant deja funcțion
ospatar jpg
Către ce destinații se îndreaptă tinerii aflați în căutarea unui job de vară. Angajatorii promit venituri impresionante
Perioada de vară este o oportunitate de neratat pentru tinerii care doresc să facă un ban în plus. Stațiunile de pe litoral, cât și alte orașe mari din țară, atrag numeroși oameni aflați în căutarea unui loc de muncă sezonier, iar oportunități atractive sunt și în Occident.