„După fentă“

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Sportul e sursa multor metafore din viaţa socială şi în special din politică; se pare totuşi că, printr-o fatală putere de atracţie a negativului, jocul (în primul rînd fotbalul) exportă în registrul familiar-argotic mai ales acţiunile sale „nesportive“: a fenta, a faulta, a pune tălpi, a da la gioale etc. Din argoul interlop şi din registrul familiar noile sensuri şi expresii pătrund foarte uşor în jargonul politicii, tot mai înclinat spre simplificări fruste şi mai puţin tentat de dispute de idei şi de subtilităţi lexicale. Un termen des folosit în ultima vreme în discursul politic românesc este fentă, care a intrat în mai multe expresii şi locuţiuni, referitoare fie la acţiunea păcălitorului – a trimite după fentă –, fie la cea a păcălitului: a pleca, a fugi, a merge sau a se duce după fentă. Verbul a fenta are de multă vreme un sens figurat, cuprins chiar în DEX – „a păcăli, a minți, a înșela“; la o simplă căutare cu Google aflăm, chiar din primele exemple, că se pot fenta legea, statul, fiscul, impozitele, taxa auto, plata rovinietei, bariera, repartitoarele, dar şi (în publicitate) diabetul, astenia, îmbătrînirea.

Expresiile de tipul a pleca după fentă apar mai întîi în comentariile sportive, în descrierea unor acţiuni de derutare a adversarului: „Mijlocașul lui Beijing Guoan s-a făcut că intră în interior, fără să atingă balonul, pe care l-a lăsat să-i treacă printre picioare, Fernando Muslera a plecat după fentă, dar Renato s-a întors spre dreapta, a luat mingea și singur cu poarta a înscris“ (digisport.ro); „Jucătorii se duceau după fentă până la jumătatea terenului“ (infoziare.ro); „«UEFA consideră că atunci cînd fundaşul pleacă după fenta adversarului, alunecă şi în alunecare atinge mingea cu mîna, mîna fiind în spatele corpului, NU se dă penalty», a explicat arbitrul“ (tolo.ro). Sursa sportivă a metaforei este în genere clară pentru vorbitori – „Unii oameni plecau după fentă, cum se spune în fotbal“ (Trîntind uşa. Cristian Pătrăşconiu în dialog cu Tia Şerbănescu, 2017); „dacă noi ne învîrtim în jurul unor concepte, ne ducem după fentă (eu am jucat fotbal, de aceea spun)“ (declaraţie a unui şef de partid, reprodusă de bancherul.ro, 2016).

Cele mai multe atestări ale expresiilor sînt cele figurate, vehiculate de jurnalismul pe teme politice şi chiar direct de discursul politic: „te ai dus iar după fentă, ţară nătîngă şi dementă“ (ziarulprahova.ro), „Trimiterea neamțului după fentă“ (catavencii.ro); „Este esențial ca, de această dată, opinia publică din România să nu mai plece după fentă“ (moise.ro) etc. Cu cîteva săptămîni în urmă, locuţiunea familiar-argotică a fost rostită chiar de către un ministru; exprimarea iniţială cuprindea un fel de scuză pentru amestecul registrelor („o mică exprimare“), dar şi anumite discontinuităţi orale – „să atragă atenția românilor care, eu sînt convins, sînt extrem de inteligenți, să facă diferența, să nu meargă după fentă, dacă-mi permiteți o mică exprimare, în a urmări transferul contribuțiilor“ (agerpres.ro) –, aşa că presa a reluat-o în forme mai condensate, fără să omită elementul lexical şocant: „Impozitarea multinaționalelor este esența acestei ordonanțe, românii să nu meargă după fenta cu trecerea contribuțiilor la angajat“ (libertatea.ro); „«Românii sînt inteligenţi, să nu meargă după fentă», a afirmat demnitarul“ (romanialibera.ro).

Variantele expresiei sînt destul de numeroase: se poate spune, de exemplu, că cineva merge la fentă sau dă fentă (cînd încearcă să înşele) sau că victima pleacă pe fentă (cînd se lasă păcălită): „«Ceva care să aibă răsunet şi în Europa, că ei după asta se duc, după fentă şi eu le dau fentă», a declarat B.“ (click.ro, 2017); „plecați toți pe fentă, indiferent cît de simplă“ (cetin.ro). Limbajul familiar-argotic a creat şi un adjectiv, fentos (derivat cu sufixul -os, ca în fiţos): „cine e mai îngîmfat şi mai fentos“ (eva.ro); „cei mai fentoşi oameni“ (digisport.ro, comentariu); „cea mai fentoasă consilieră de la Primăria Capitalei“ (cancan.ro);  „Fentosul! Un deputat de Vîlcea şi-a angajat personalul de la cabinet (trei oameni) la o firmă de protecţie şi pază“ (indiscret.ro). Fentos („care face fente“, deci sinonim cu abil sau şmecher) poate primi şi sufixul -an (ca în merţan, friptan); termenul argotic fentosan (avînd acelaşi sens cu fentos, dar cu o amplificare glumeaţă) e folosit pentru a caracteriza persoane – „nepotul «Reginei“ M.C. e mare fentosan“ (cancan.ro); „cel mai fentosan funcţionar la stat“ (ibidem) – sau, printr-un joc de cuvinte (prin apropiere de mentosan, evocînd însă şi seria fente, fiţe, fasoane) – pentru a desemna acţiuni şi atitudini „de şmecher“: „ai mîncat fentosane“ (daciaclub.ro); „pune-te în slujba echipei, nu face fentosane“ (digisport.ro, comentariu) etc. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un brașovean i-a luat-o înainte milionarului indian: a construit o casă pe un bloc VIDEO
Presa a făcut vâlvă cu cazul unui indian care și-a construit o vilă de lux pe un zgârie-nori. La Brașov, ideea a fost pusă în practică, cu acte în regulă, în urmă cu mai bine de zece ani
image
Big Brother în toate școlile. Părinții și profesorii nu se vor putea opune
În toate sălile de clasă vor fi montate sisteme de supraveghere video și audio fără a fi nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Decizia, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a stârnit deja mari controverse.
image
Casă veche, transformată într-o locuință de vis. „Dragoste la prima vedere“ FOTO
Într-un sat dâmbovițean, o casă nelocuită de 50 de ani a devenit locul în care o bucureșteancă și-a împlinit visul. Nostalgică după copilăria petrecută la bunici, Liliana a hotărât să se reconecteze cu natura și să renoveze această casă bătrânească.

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.