Discuții la gura sobei

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Discuții la gura sobei jpeg

În istorie-i important să te faci înțeles. Să ajungă mesajul cum dorești la receptor. Și se aplică la orice nivel, în orice epocă, indiferent de mijloacele de comunicare.

Să privim spre președintele Franklin Delano Roosevelt. De fapt, să îl auzim: „Vreau să vorbesc cîteva minute cu poporul Statelor Unite despre domeniul bancar“. Așa a început prima sa intervenție națională la radio în martie 1933, la cîteva zile după inaugurarea în funcția de președinte. Poporul avea într-adevăr nevoie de cîteva vorbe (bune) care să-i redea măcar parțial încrederea în sistemul bancar puternic zguduit de Marea Criză Economică. În contextul închiderii unor bănci (nu puține, vreo patru mii), cetățenii își retrăgeau masiv economiile din conturi, ceea ce punea în pericol întregul sistem financiar al țării. Chestiunea a fost ținută cumva sub control prin votarea în Congres a unei legi (Emergency Banking Act) care permitea guvernului federal să verifice activitatea fiecărei bănci. Între timp a fost declarată vacanță bancară, fapt ce oprea temporar orice activitate bancară.

Înainte cu o zi ca băncile să se redeschidă, președintele FDR a vrut să le ofere un plus de încredere americanilor. La radio.

Stînd lîngă un șemineu, în Sala de Recepție Diplomatică (Diplomatic Reception Room) de la Casa Albă, președintele le-a vorbit simplu, relaxat și accesibil cetățenilor circa 13 minute. Le-a explicat situația și le-a garantat că este mai sigur să își păstreze banii într-o bancă redeschisă decît la saltea. Mai mult de 60 de milioane de americani l-au ascultat. Ulterior, de-a lungul mandatelor sale, FDR a avut 30 de intervenții de acest fel, numite inspirat de jurnalistul Robert Trout  fireside chats – discuții la gura sobei, într-o traducere aproximativă. Istoria i-a oferit din plin președintelui american situații pe care să le transforme în discuții la gura sobei cu poporul, iar dacă luăm în cosiderare milioanele de scrisori care ajungeau la Casa Albă ca urmare a mesajelor transmise de FDR la radio, putem spune că metoda sa de comunicare a funcționat foarte bine. În plus, a fost o noutate. Pînă atunci, de regulă, președinții se adresau publicului prin purtători de cuvînt sau jurnaliști.

Nu a spus-o la radio FDR, ci în primul său discurs de inaugurare, dar este bine de repetat și de amintit prin orice mijloc de comunicare (și mai ales în gînd): Singurul lucru de care trebuie să ne fie frică este frica însăși.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

45992226 1004 webp
Ce ar trebui să ştim despre hepatită
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 28 iulie drept zi de combatere a hepatitei virale, atrăgând atenţia asupra riscului şi consecinţelor bolii, care continuă să facă victime omeneşti la nivel gobal.
CFR Cluj FC Arges (Sportpictures) jpg
Nou-promovata Argeș, prima victorie în Liga 1: a învins CFR-ul lui Dan Petrescu
Argeșenii au produs surpriza etapei cu numărul trei.
click ro (11) jpg
TOP 5 lucruri care îți vor evidenția machiajul în cel mai bun mod posibil
Machiajul este o artă a subtilității și frumuseții naturale, iar secretul unui look reușit începe mereu de la o bază impecabilă.
inundatii iulie 2025 jpeg
Comitet pentru Situaţii de Urgenţă convocat de ministrul Mediului, după inundaţiile din Suceava şi Neamţ
Intervenţiile autorităţilor în zonele afectate de inundaţii trebuie să vizeze în primul rând salvarea de vieţi, asigurarea accesului către zonele izolate şi limitarea efectelor inundaţiilor asupra populaţiei şi infrastructurii, consideră ministra Mediului, Diana Buzoianu.
CANICULA TURCIA PROFIMEDIA jpg
Canicula ne face să îmbătrânim mai repede! Ce spun specialiștii
Căldura intensă este nu doar periculoasă și dificil de suportat, ci contribuie și la accelerarea îmbătrânirii.
coroana zirconiu (1) jpg
5 semne că ai nevoie de un control stomatologic, chiar dacă nu te doare nimic
Mulți oameni asociază vizita la stomatolog cu durerea. Dacă nu doare, înseamnă că nu e nimic în neregulă – așa gândesc mulți dintre noi.
1 alternative pentru apa calda la temperatura optima jpg jpeg
Peste 120 de imobile din București rămân fără apă caldă. Care sunt zonele afectate și când vor fi gata lucrările
Potrivit Termoenergetica București, unele imobile vor rămâne fără apă caldă până pe 1 august.
marian neacsu foto mediafax
PSD așteaptă viziunea premierului Bolojan. Ce spune Sorin Grindeanu despre preluarea atribuțiilor lui Anastasiu de către vicepremierul PSD, Marian Neacșu
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni, întrebat dacă Marian Neacșu ar trebui să preia atribuțiile vicepremierului demisionar Dragoș Anastasiu, că nu crede că discuția ar trebui să fie purtată în acest fel.
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
Horoscop marți, 29 iulie. Scorpionii primesc bani pe neașteptate, Peștii sunt urmăriți de greșelile trecutului
Horoscop marți, 29 iulie. Azi, stelele ne oferă indicii clare despre cum să ne gestionăm mai bine relațiile, sănătatea și banii.