Despre bețivani și rușine

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Binili învinge jpeg

E sezonul de oaspeți. Gigilică Bou-roșu și nea Ghică sînt la noi. S-au trezit cu noaptea-n cap, că doar e vară, sînt cuvioși și se tem că se strică țuica. Am convingerea fermă că există un extrasimț al bețivanilor, căci apar imediat ce s-a desfăcut damigeana nea Gogu și nea Vasile – soțul lui tanti Mărioara, verișoara lui taică-miu. Au venit fiecare dotați cu țoiurile proprii, că doar nu sînt amatori. Mai pleacă oamenii de acasă fără chiloți, fără bani sau nespălați, dar țoiurile nu le uită niciodată. În lumea din Craiova unde se învîrt ei, e drept că poți da oricînd de o frăție a bețivanilor și nu se pot face oamenii de rușine.

Plec fericit de acasă la serviciu. Plănuiesc să mă mut la birou pînă se termină țuica. Sînt 50 de litri – sigur, campionii or să îi termine în maximum cinci zile.

Pe la prînz îmi dau seama că am uitat acasă un dosar, așa că trag o fugă rapidă cu mașina cea procopsită, că doar sînt ditamai managerul de companie privată.

Marian, fiul lui tanti Mița, răsare și el cam la două minute după mine, confirmîndu-mi teoria că există un sistem telepatic al pilangiilor din familie. E prînz, s-au băut deja vreo doi litri de țuică, dar Marian e competitiv și sigur o să recupereze. Mama și Lili fac mămăligă și sarmale, să hrănească bețivanii care joacă table.

Zeul lor decide că e prea strîmt și cald în casă, așa că băuta se mută afară, sub boltă. Se vorbește tare. E drept că l-am adunat de cîteva ori pe tata pilit și pișat pe el din șanț, dar sînt departe de a fi cel mai năpăstuit din punctul ăsta de vedere, că doar stăm în bloc de ceferiști, așa că nu mă pot face de rîs. În cinci minute se strîng încă vreo patru experți pe care îi știu de la Cățeaua Leșinată.

Plec fericit și cu confirmarea că decizia inițială, de mutat la serviciu, a fost una bună.

Am un birou frumușel foc și am întîlniri cu distribuitorii noștri. Ziua merge foarte bine. Asta, pînă cînd primesc mult dorita vizită a rudelor. Tata a decis că trebuie să se dea mare cu mine, așa că a venit cu tot alaiul bețivanilor. E trecut de ora 4, așa că marea lor majoritate sînt la limita comei alcoolice. Mi se pare incredibil cum au reușit să ajungă. Pînă la biroul meu sînt o mulțime de scări de urcat. Fie toți au fost niște sfinți în viețile anterioare, fie Dumnezeu mă urăște. Mă bucur totuși să văd că nu e nici unul pișat pe el.

Mama e cam neagră. Mi-a fost rușine cu ea pentru cîțiva ani cînd eram copil. A fost un sentiment oribil pe care sper să nu-l simtă nici un copil și mai ales nici o mamă. Tata era alb, dar bețivan. Mi-a fost rușine cu el, dar aveam dreptate să-mi fie rușine cu el. Nu de alta, dar era și zgîrcit, mîrlan și rasist. Mariana, soră-mea, e blondă cu ochi albaștri, e frumoasă și un om tare bun. Cu ea mă dădeam mare. Și cu vară-mea, Karina, cea pe jumătate nemțoaică și cu pielea albă.

Geta și Gogu erau cam țăcăniți. Pe tanti Mița nu prea am cunoscut-o, ea făcea curățenie pe scările unor blocuri din Piatra Neamț. Nea Mihai era paznic la pușcărie. Tanti Lili era infirmieră. Nea Ghică a fost mecanic de locomotivă. Nea Nini a muncit toată viața la cîmp. Tanti Lucica a fost femeie de serviciu și apoi un fel de bucătăreasă. Familia mamei a fost familia apropiată de noi. Familia tatei ne ura, căci eram țigani. Toți erau mult prea negri pentru a putea pretinde că sînt altceva. Mama era totuși cea mai deschisă la culoare. Și cea mai deșteaptă. Poate Gogu să fi fost mai deștept, dar era cam dus cu capul și coleric.

Nu discutam despre „țigănia“ mea cu nimeni. Aș fi vrut să povestesc o grămadă din minunățiile din familie, că doar cu două vrăjitoare, un coleric haios, dar și un pic țăcănit, care s-a dus să îl ucidă pe Dumnezeu prin munți, și o familie în toate colțurile țării ar fi fost multe de spus. Prietenul meu cel mai bun, cînd aveam 10 ani, mi-a spus să nu vorbesc despre țigani. Eram în casa bunicului lui, într-un sat din Oltenia. Bunicul lui, un om deștept, harnic și generos, ura cu spume țiganii.

Cel mai bine era la Budrea. Acolo toată lumea era din neam și puteam să fiu eu însumi. Și la Geta, la Caransebeș, era bine. Geta ghicea în cafea la jumătate din oraș, așa că nu existau dubii despre apartenența etnică și, în plus, la Balta Sărata nimănui nu părea să îi pese de amestecul genetic.

Liceul a fost o parte complicată. Îmi erau tare dragi unchii și mătușile mele, dar colegii mei disprețuiau cu spume țiganii. Sau măcar așa credeam eu. Așa că eram țigan sub acoperire. Mi-am luat odată bătaie în Parcul Romanescu de la niște puști romi. Am luat vreo șapte-opt bătăi în total de la alți copii, dar aia a durut cel mai tare.

Cu fetele a fost cel mai greu. Mă simțeam cam tot timpul sub supraveghere de naționalitate conlocuitoare și nu îndrăzneam să aduc pe nimeni pe la mine pe acasă. Ne-au dus la poligon în clasa a X-a și în clasă la mine s-a discutat despre cît de fain ar fi fost să tragem în ciori. M-am trezit zicînd că eu nu trag în surorile mele nici dacă zice Ceaușescu la Congresul PCR că așa trebuie să facem. A rîs un singur coleg. Peste cîțiva ani aveam să aflu că și el era rom sub acoperire.

Am dezvoltat un complex de inferioritate, cred. La 18 ani, Geta le-a spus clar tuturor colegilor mei care au venit la petrecerea de majorat că sînt țigan. Tata era, bineînțeles, pilit, așa că nu a existat un contraargument. Nu a fost de mare ajutor.

Colegii de serviciu au reacționat neașteptat de bine. Patronilor firmei nu le-a păsat nicicînd că veneam din neam de romi și un bețivan. Mama este o minunăție de femeie. Nu mi-a mai păsat nicicînd de atunci încolo de moștenirile mele genetice. Am priceput atunci că mama a avut mereu dreptate – ceea ce fac contează și mă face ceea ce sînt. Și că doar pentru proști, nesimțiți sau rasiști culoarea mea sau a ei este o problemă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.