Depozitul

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Depozitul jpeg

V-ați gîndit vreodată cum ar fi să puteți vizita tot ce se află într-un muzeu? Tot, tot. Adică și ceea ce nu este expus; adică numeroasele piese care se află în veșnic neîncăpătoarele depozite ale muzeelor; adică, în unele dintre muzeele lumii, mult peste jumătate din colecții.

Ideea poate suna un pic îndrăzneață, bună totodată mai ales pentru curioși (ca mine) și vine din Rotterdam, Olanda, declanșată cumva de o întîmplare.

În anul 2013, depozitul de la subsolul muzeului de artă Boijmans Van Beuningen din Rotterdam a fost inundat. Din fericire, pagubele au fost minime, dar întîmplarea a confirmat ferm faptul că muzeul avea nevoie de îmbunătățiri, mai cu seamă ținînd cont de faptul că 90% din oraș se află poziționat sub nivelul mării. S-a planificat renovarea spațiului, care are ca termen redeschiderea cîndva în 2026. Între timp, artefactele trebuiau depozitate undeva și, eventual, în cel mai fericit scenariu, publicul să nu fie privat de posibilitatea de a le admira. În loc să apeleze la metoda clasică de a muta toate colecțiile într-un depozit undeva la marginea orașului, fapt care în mod implicit făcea imposibilă expunerea lor publică, conducerea instituției a decis să construiască un depozit în mijlocul orașului. Așa s-a ridicat The Depot, o clădire mare, cu structură futuristă, cu pereți de sticlă. Da, din aceia de sticlă-oglindă. O piesă de artă în sine, spun specialiștii.

Depozitul este o noutate în universul muzeal (cel puțin în Europa). Acolo vor fi nu doar depozitate toate piesele de artă din muzeul Boijmans pe durata renovării acestuia, ci și expuse. „Orice avem va fi expus“, a declarat directorul muzeului, ceea ce este într-adevăr o premieră istorică. Astfel, istoria (artei) va fi expusă în cu totul altă dinamică față de muzeul tradițional. Există cinci zone de climă, adaptate specificului diferitelor exponate, iar întreg spațiul este dotat cu o instalație de aer condiționat care să îndepărteze praful din aer. Ce mi se pare că trezește și mai mult interesul este faptul că transparența se va aplica și în cazul procedurilor de conservare și/sau restaurare. De anul viitor, cînd Depozitul se va deschide, vizitatorii vor putea să-i urmărească pe specialiști în timp ce readuc sau mențin la viață cîte o bucățică de istorie.

În timp ce și muzeul Victoria și Albert din Londra ia în considerare o inițiativă similară, directorul de la Boijmans subliniază că proiectele de acest gen reprezintă experimente. Și ridică natural din umeri la întrebarea „O să vină lumea?“, răspunzînd: „Vom vedea“.

O atitudine sănătoasă în istorie, nu credeți?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Muzeul Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.