Clepsidra cu praf de stele

Publicat în Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie – 4 august 2021
Clepsidra cu praf de stele jpeg

Întoarcem clepsidra.

Nu întîmplător cînd am tastat cuvîntul clepsidra, acesta s-a transformat automat în clepsydra și nici expresia timpul se scurge nu este chiar accidentală.

Specialiștii susțin că cea mai veche clepsidră ar fi de prin 1400-1500 î.e.n., din Egipt. Obiectul, însă, s-a remarcat la greci, care i-au dat și denumirea în cauză, clepsydra, cuvînt ce în limba greacă înseamnă hoț de apă. Clepsidrele erau alcătuite dintr-un vas, cilindric de regulă, găurit și mai îngust în partea de jos, prin care se scurgea apă într-un alt vas mai mare, rotund. Recipientul din urmă era marcat pe interior cu semne care reprezentau cîte o oră, astfel încît atunci cînd apa ajungea în dreptul unui semn se consemna: s-a mai scurs o oră din timp.

Și astfel curgeau apa și timpul în timp ce Aristotel sau Demostene mai susțineau cîte un discurs. Clepsidra ajuta îndeosebi la astfel de activități, la măsurarea discursurilor pentru a evita ca acestea să fie prea lungi. Situația era similară și la romani. Pompei a dat un decret prin care cerea folosirea acestor dispozitive de măsurare a timpului pentru a limita intervențiile oratorilor romani, iar Cezar a demonstrat cu ajutorul unei clepsidre că nopțile britanice sînt mai scurte decît nopțile romane.

Oricum, era loc (și timp) de îmbunătățire a hoțului de apă. Fluxul apei care se scurgea nu putea fi mereu constant, depinzînd de cantitatea de lichid folosită. În plus, dacă foloseai o clespidră pe vapor, timpul începea să se cam legene după ritmul valurilor.

Așa că, pare-se că prin ingeniozitatea unui călugăr francez din secolul al VIII-lea, a apărut clepsidra cu nisip, cea pe care o cunoaștem în prezent, mai simplă ca formă și mai eficientă ca dispozitiv.  În secolul al XIV-lea deja devenise un obiect comun în zona Italiei, apoi în tot vestul Europei. Medicii foloseau mici clepsidre ca să ia pulsul pacienților (îmi place imaginea, clipele din clepsidră + bătăile din inimă).

Îmi place și asta: un model foarte ingenios, care se pare că a aparținut unei biserici, ce reunește într-o ramă patru clepsidre de aceeași dimensiune, dar cu timpuri diferite: un sfert de oră, o jumătate de oră, trei sferturi de oră și, în fine, o oră.

Praf de marmură, nisip de rîu sau pulbere de sticlă, acestea-s printre cele mai bune pentru acuratețea trecerii secundelor dintr-un loc în altul al clepsidrei.

Pentru cei mai visători, cred, merge și cu praf de stele. Mai ales în august, cînd timpul poate sta și pe loc.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Expoziția ROYAL, dedicată Reginei Maria, ajunge la Castelul Balcic (© Academia de Artă Handmade București)
Expoziția ROYAL, dedicată Reginei Maria, ajunge la Castelul Balcic
La 100 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, Castelul Balcic din Bulgaria va fi gazda expoziției ROYAL, organizată de Academia de Artă Handmade București, ce include opere de artă realizate manual de artiști români, inspirate din viața și activitatea Reginei Maria.
elicoptere igav foto isu suceava png
Trupul neînsuflețit al unei femei, găsit în albia râului Bistrița, în județul Suceava, zonă afectată de inundații
Trupul neînsuflețit al unei femei de 85 de ani a fost găsit luni, 28 iulie, în albia râului Bistrița, pe raza localității Neagra, județul Suceava, în urma monitorizărilor aeriene efectuate cu elicopterele IGAV în zonele afectate de inundații.
Alexandru Nazare Foto Facebook jpg
Nazare: România ar putea intra în recesiune în viitorul apropiat
România ar putea intra în recesiune economică în viitorul apropiat, acest lucru putând fi evitat dacă va fi stimulată economia, a declarat luni ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
celula inchisoare jpg
Un deținut periculos, eliberat din greșeală din închisoare după ce a fost confundat cu un coleg de pușcărie cu același nume
Un infractor „cu antecedente penale violente”a fost eliberat din închisoare după ce personalul penitenciarului l-a confundat cu un deținut cu același nume.
avion denver incendiu pista captura video jpg
Avionul ardea, dar bagajele au fost pe primul loc pentru unii pasageri: „Așa ceva nu se face!”
Un incident grav a avut loc sâmbătă pe aeroportul internațional din Denver, când un avion al companiei American Airlines cu 173 de pasageri și 6 membri ai echipajului a fost evacuat de urgență, după ce trenul de aterizare a luat foc.
ceai de pătrunjel jpeg
Ceaiul care topește kilogramele văzând cu ochii. Minus 5 kg în 3 zile
Ceaiul de pătrunjel este o băutură despre care nu mulți oameni au auzit, dar care este foarte sănătoasă. În plus, acest ceai este foarte util celor care își doresc să scape de kilogramele în plus!
andreea sandel balan  jpg
Andreea Bălan a explodat după o ofertă de la un post TV. I-a pus la punct pe producători: „Andreea se supără foarte repede”
Andreea Bălan preferă să păstreze distanța față de tatăl său, Săndel Bălan, pe care l-a acuzat de agresiune în perioada adolescenței. Deși părea că lucrurile s-au mai îndreptat între cei doi, apropiați susțin că artista l-a blocat din nou pe părintele său, după momentul în care acesta a urcat pe sce
Ilie Bolojan FOTO Profimedia
Bolojan anunță că Legea privind pensiile magistraților este finalizată. Crește vârsta de pensionare și se modifică formula de calcul
Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni, 28 iulie, că legea privind pensiile magistraților este finalizată. Este vorba despre creșterea vârstei de pensionare și modificarea formulei de calcul a pensiei.
pep guardiola skysports jpg