Bucățele de istorie à la Cluj

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Bucățele de istorie à la Cluj jpeg

La Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj se întîmplă ceva frumos: istorie pe bucățele. Este vorba despre expoziția intitulată Istoriile Clujului, deschisă din 21 septembrie.

Recunosc – și nu cred că mă veți învinovăți – că în primul rînd mi-a atras atenția conceptul grafic, afișul principal. „Am ales din cadrul expoziției o imagine relevantă, respectiv ilustrația lui Radu Oltean cu Clujul, asupra căreia s-a făcut o intervenție ilustrativă de către ilustratorul Adrian Barbu“, spune Geanina Simion, șef secție marketing cultural și comunicare. Căutați, vedeți, admirați ce frumos poate arăta istoria. Căci este important conținutul, esențial chiar, dar și ambalajul contează. Fapt verificat istoric. De altfel, de cele mai multe ori, poate acesta este unul dintre neajunsurile acestui domeniu, istoria, și anume imaginea pe care (nu) o are. La MNIT, lucrurile arată, însă, și altfel.

Evident, conținutul expoziției contribuie decisiv. Expoziția se desfășoară în cinci săli, fiecare dintre acestea găzduind o bucată de istorie, din neolitic pînă în prezent. Fiecare sală are cîte o tematică în care sînt surprinse personalități, monumente, evenimente, perioade de glorie și decădere, religii, tensiuni, dezastre, bresle și industrii ale orașului – și lista-i lungă. Printre acestea sînt expuse în premieră și artefacte descoperite recent în cercetări arheologice.

Pînă ajung la Cluj ca să văd expoziția care va putea fi vizitată un an (curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman), mă mai întorc puțin la afiș. Nu cred că v-am spus ce tip de intervenție a avut ilustratorul Adrian Barbu pe ilustrația lui Radu Oltean. O spune cel mai bine tot reprezentanta MNIT: „Intervenția s-a făcut jucăuș, asemenea unui copil care ar desena scene istorice pe planul unui oraș pe care îl are în față, doar că scenele, așa jucăușe cum sînt, au fost temeinic documentate istoric și plasate acolo unde s-au întîmplat de fapt, desigur, cu aproximație“. Exemple de scene: primul tramvai, alegerile din 1946, vînătoarea de vrăjitoare, începuturile fabricii Ursus, vizita împăratului Austriei, Francisc I, și a împărătesei Carolina Augusta. „Este, așadar, continuă Geanina Simion, „ca o vedere de sus asupra Clujului, dar ochiul face zoom pe anumite detalii care i se par interesante.“

C-așa-i de privit istoria, cu vedere de sus, dar și cu zoom pe detaliu.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.