Brătianism și pesedism

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Așa cum există între oameni, există și între partide compatibilități naturale, firești, care nu au nevoie de nici o mijlocire sau explicație pentru a funcționa. Nu e vorba de ceea ce pompos se cheamă culturi organizaționale comune, nu e vorba de ideologii afine, nu e vorba nici măcar de relații de prietenie sau de rudenie între lideri – potriveala dintre partide are cu totul alte temeiuri. Puțin misterioase, aparent insondabile, dar frapante pentru observatorul scenei politice, compatibilitățile dintre partide lucrează pe termen lung, chiar și cu întreruperi, pentru că uneori conjunctura îi împinge chiar și pe compatibili să intre în competiție.

Una dintre cele mai clare compatibilități de pe scena politică românească de după 1990 este cea dintre PNL și PSD. Îmi amintesc că, în primele zile ale episodului meu parlamentar (era în iarna 2008-2009), am fost uimit să văd cît de bine se înțelegeau pesediștii cu peneliștii deși, în acel moment, PSD era la putere în alianță cu partidul meu de atunci, PDL, iar PNL era în opoziție. Oricine venea o zi în Parlament vedea limpede că, de fapt, PSD și PNL erau de-o parte și noi, PDL, eram de partea cealaltă. Ceva dincolo de pactul politic asumat care-i lega de PDL pentru a guverna împreună, îi lega pe pesediști mai profund și mai strîns de peneliștii din opoziție decît de noi, partenerii lor. Nu doar că aveau o comunicare constantă și făceau aranjamente împreună împotriva PDL pe care nici nu se osteneau să le camufleze, dar pur și simplu se bucurau unii de alții, se simțeau bine împreună, vedeau spontan lucrurile la fel, se susțineau din reflex între ei. Cînd se întîlneau li se luminau fețele – nu pot descrie cu cîtă căldură se întrețineau Bogdan Olteanu cu Viorel Hrebenciuc sau Puiu Hașotti cu Ilie Sîrbu. Relațiile dintre cei doi lideri, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Geoană, erau de o loialitate ireproșabilă, iar admirația comună, a pesediștilor și peneliștilor laolaltă, pentru Adrian Năstase era de-a dreptul emoționantă. Faptul că exista o compatibilitate deplină între partide și nu o apropiere de conjunctură o dovedește istoria de după ruperea coaliției PDL-PSD. Scăpat de povara unei nedorite alianțe (sincer, nici noi și nici pesediștii nu ne simțeam bine împreună), PSD a mers imediat unde l-a dus inima. PSD și PNL aveau conduceri noi, un schimb de generații se produsese la vîrful celor două partide după prezidențialele din 2009. Noii lideri, V.V. Ponta și C. Antonescu, or fi făcut ei schimbările pe care le-au voit în interiorul partidelor lor, dar au preluat fără ezitare tradiția relației dintre partidele lor. Cu Ponta și Antonescu, PSD și PNL s-au îmbrățișat sincer și au format USL, dînd o pildă frumoasă despre ceea ce s-ar putea numi statornicul amor politic. Cum ziceam, nu mai contează liderii, nu mai contează diferențele ideologice, funcționează o compatibilitate de dincolo de orice.

În cele urmează, încerc să explic bazele acestei compatiblități, cu convingerea că ea va rămîne indestructibilă pentru mulți ani de acum înainte chiar dacă, poate, cine știe, pe întortocheatul drum al politicii, cele două partide se vor mai afla de-o parte și de alta a baricadei. Dar ceea ce nu se va stinge niciodată e amorul dintre ele...

Într-una din excelentele sale cărți dedicate începuturilor modernității românești, profesorul Ioan Stanomir spune că, din punct de vedere politic, țara noastră s-a racordat la Europa după 1877, generînd singură un stil propriu de guvernare pe care el îl numește „brătianism”, evocînd, firește, impactul imens al familiei Brătianu – singura noastră dinastie politică reală, autentică și puternică. Lungile guvernări ale lui Ion și Ionel Brătianu, precum și deceniile în care, chiar dacă guvernul, ministerele, Banca Națională sau Primăria Bucureștilor nu au fost pe numele lor, dar au funcționat în folosul lor, au forjat în veac stilul de guvernare al României. Pe scurt, profesorul Stanomir spune că brătianismul este un efort de occidentalizare și dezvoltare bazat pe corupție și nepotism, este un mod de a pune la lucru resursele țării (naturale, financiare și umane) spre folos propriu și public în același timp, este un puternic impuls liberal dat țării într-o manieră total nedemocratică, cu un sistem electoral complet subjugat, cu o rețea politică de nenumărați „proxies” și „operativi” care lucrau pentru familie și cu instituții specifice unui stat modern, european, care se acaparau din momentul în care se creau. Propaganda de azi ne face să credem că cei doi vectori de forță ai brătianismului, adică, pe de o parte, europenizarea, dezvoltarea și liberalismul, și, pe de altă parte, corupția, nepotismul și clientelismul sînt contradictorii și se exclud. Ei bine, specificul brătianismului, care e de-acuma și specificul guvernărilor românești, ne arată că cele două pot conviețui foarte bine. Brătianismul înseamnă, indubitabil, racordarea României la Europa. Însă la Europa care, ca să zic așa, ni se potrivește. Cititorii cît de cît familiarizați cu teoria politică comparată au simțit deja că brătianismul nostru seamănă pînă aproape de identitate cu stiluri de guvernare specifice Europei meridionale: Portugalia, Spania, Italia, Grecia și, într-o oarecare măsură, chiar Franța.  

Nu trec mai departe înainte de a face, scurt, două precizări importante pe care o să vă rog să le luați ca atare, căci nu am acum spațiul necesar să le și demonstrez. Prima, brătianismul este singurul stil posibil de guvernare eficientă a României. A doua, născîndu-se odată cu statul român (e corect să spunem că brătianismul a crescut statul român care, la rîndul lui, a consolidat brătianismul), brătianismul îi este consubstanțial. Nici dictatura antonesciană, nici dictatura comunistă – ambele detestînd brătianismul pentru că acesta este esențialmente liberal și european – nu l-au putut extirpa din felul de a fi al statului român. Așa se facă că, după 1990, fără nici un fel de program, fără nici un fel de intenție, stilul brătianist de guvernare s-a putut iarăși manifesta, indiferent de culoarea politică a guvernelor.

În fine, e de notat că brătianismul ca stil de guvernare (căci nu a fost niciodată o doctrină sau o ideologie) s-a putut forma într-o perioadă în care marea masă de români era cu totul apolitică, fiind deopotrivă ignorantă și neinteresată de politică. Astfel, brătianismul era un stil al elitei care, total ruptă de popor, guverna țara. După 1990, poporul s-a politizat masiv: votează, face manifestații, se înscrie în partide, comentează zilnic politica și înjură tot timpul guvernul. Poporul consumă politică zi de zi, în proporție de masă. Teza mea este că, așa cum brătianismul a fost și a rămas stilul prin care se exprimă la guvernare elita politică, pesedismul a devenit expresia naturii politice a poporului. Partidul fondat de Ion Iliescu imediat după 1990, indiferent de denumirea sa, a fost și este cel mai fidel exponent al idealului politic al masei de români. E un partid mare – cel mai mare – îngăduitor, care nu vrea să schimbe nimic (asta nu-l face deloc conservator!) și nici nu cere de la cetățeni nimic altceva decît votul. Pesedismul este forma politică a balcanismului nostru (ca dovadă, nu prea merge în Ardeal!).

Întîlnirea dintre pesedism și brătianism este formidabilă, pentru că e întîlnirea între expresia politică cea mai fidelă a sufletului nostru colectiv și stilul cel mai eficient posibil de guvernare în pace socială a țării. Este, într-un fel, marea împăcare dintre elite și popor în România. Iată de ce pe mine nu mă miră deloc că PNL s-a aliat cu PSD. Iată de ce pe mine mă îngrijorează foarte tare această renaștere a USL, adică a unei alianțe politice care e atît de rea tocmai pentru că e firească. Punerea împreună a PSD și PNL consacră firescul întru tot ce avem noi mai rău, ca națiune și ca guvernare.

P.S. Eram printre foarte puținii care spuneau în 2011-2012 că USL este o otravă politică pentru România. Mai nimeni nu auzea. Înrăit împotriva lui Traian Băsescu, sedus de verbiajul gol al lui Crin Antonescu și amețit de tupeul lui V.V. Ponta, în 2012 poporul a votat abundent USL. Acuma, zece ani mai tîrziu, privesc liniștit în jur: toată lumea pare să admită că USL e toxic și că fiul născut din acest mariaj, Klaus Iohannis adică, e o veritabilă nenorocire. Nu îi întreb pe cei care critică azi puternic alianța PNL-PSD cum au votat în 2012, că oricum nu mai contează. În schimb, vă cer iertare pentru mica vanitate din acest post-scriptum.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

trump jpg
Preparatul românesc pe care Donald Trump îl adoră: „Americanii îl iubesc. Costă 28 de dolari, în inima orașului Chicago”
Numărul mare de cetăţeni romani din SUA l-a făcut pe Donald Trump să pună în meniul hotelului său de lux şi preparatul tradiţional: mici cu cartofi prăjiți și muștar. Acesta se găseşte în celebrul Hotel Trump din Chicago. O porție costă 28 de dolari.
Camille Grand/FOTO: Captură Youtube
„O reacție europeană la uraganul Trump nu este doar de dorit, ci absolut necesară”, susține un expert în politici de apărare
Camille Grand, expert de renume în politici de apărare și fost director al Fondului pentru Apărare al NATO, a subliniat că o reacție concertată a Europei față de politica externă a administrației Trump nu este doar o opțiune, ci o necesitate.
Volodimir Zelenski la conferinta anuala din 2024 FOTO EPA EFE jpg
Zelenski vrea ca războiul din Ucraina să ia sfârșit în 2025, „corect și fiabil pentru noi toți, pentru ucraineni”
Președintele Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că vrea ca războiul din Ucraina să se încheie în 2025, scrie Kyiv Independent.
linia de tramvai 41 foto facebook Nicuşor Dan
Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost blocată între Ghencea și Piața Presei, după ce un călător s-a dezechilibrat și s-a accidentat
Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost blocată după ce un călător s-a dezechilibrat și s-a accidentat, a anunțat marți seară, 21 ianuarie, Societatea de Transport Bucureşti (STB).
horoscop shutterstock 2414471661 jpg
Trei zodii vor lua decizii la care nu se așteaptă nimeni, iar viața li se va schimba radical. Vor merge pe principiul "dacă nu riști, nu câștigi"
Finalul acestei săptămâni aduce momente de cotitură pentru trei zodii, care vor lua decizii surprinzătoare, dar extrem de curajoase. Aceste alegeri vor reflecta perfect principiul „dacă nu riști, nu câștigi”, deschizându-le noi oportunități și transformându-le viața.
canalul panama3/FOTO:x
Poate Trump să preia canalul Panama și să redenumească Golful Mexic?
Președintele SUA Donald Trump a reamintit, în discursul său inaugural de luni, dorința de a prelua canalul Panama și a redenumi Golful Mexic în Golful Americii. Dar nu ar fi ușor, consideră Al Jazeera.
horoscop jpeg
Horoscop miercuri, 22 ianuarie. Nativii unei zodii fac schimbări în ultimul moment, în timp alții trebuie să profite de șansele ce li se oferă
Horoscopul zilei de miercuri, 22 ianuarie 2025, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Gemenii fac schimbări în ultimul moment, în timp ce Racii trebuie să profite de șansele ce li se oferă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Rusia consideră „destabilizatoare” reînscrierea Cubei pe lista neagră a SUA
Rusia l-a criticat pe noul preşedinte al SUA Donald Trump pentru că a reintrodus Cuba pe lista statelor care susţin terorismul, apreciind că această măsură vizează să „schimbe puterea” pe insulă.
Comisia Europeană (foto: Pixabay)
Numărul victimelor traficului de persoane în Uniunea Europeană a crescut cu 41%. Raport al Comisiei Europene
Traficul de persoane, care este a doua cea mai răspândită economie ilicită din lume, a crescut în 2022 cu 41%, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Informațiile furnizate mai indica faptul că traficul în scopul exploatării sexuale a continuat să fie forma cea mai răspândită a traficului de per