Blană

Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Blană jpeg

Se întîmplă adesea ca unele creaţii recente din registrul colocvial-argotic să ezite între două sensuri opuse, fiind folosite atît cu înţeles pozitiv, de maximă apreciere, cît şi cu valoare negativă, de insultă. Elementul comun ambelor situaţii este intensitatea, presupunînd o implicare afectivă. Folosirea frecventă, în contexte de multe ori ambigue, face ca vorbitorii care aud prima dată noile argotisme să le atribuie un sens dedus din situaţie şi eventual să le repete cu o valoare diferită de cea iniţială. Un exemplu de polaritate semantică este oferit în prezent de cuvîntul blană, care circulă de cîţiva ani în registrul familiar-argotic ca intensificator al aprecierii entuziaste, dar şi al insultei. Diverse pagini de Internet conţin dialoguri între utilizatori, care se întreabă ce înseamnă de fapt cuvîntul şi îşi dau răspunsuri contradictorii; definiţiile sînt polarizate – „blană/blăniţă – un fel de mişto şi marfă la un loc“ (metropotam.ro); „adică eşti prost, nu ştii. De exemplu: Bă, eşti blană la mate!“ (tpu.ro) – sau cuprind ambele accepţii: „prea blană = prea mişto, prea tare; eşti blană = eşti varză“ (twitter.com). Contextele în care apare argotismul blană – cu valoare de adjectiv sau de adverb – ilustrează această polarizare. Folosirea insultătoare, cu sens clar negativ, se referă mai ales la ignoranţă: „Ştiu sigur că nu lucrezi cu stilist, eşti blană cu accesorizarea!“ (bravoaistil.kanald.ro); „dacă eşti blană la germană în cît timp o înveţi?“ (imed.ro); „să zicem că părintele nu l-a văzut la pregătitoare că e «blană» la litere, nici în următoarele 2 luni de cls I nu-l vede că e blană la citit?“ (zoso.ro). Utilizarea apreciativă a termenului blană şi a diminutivului său e răspîndită – „Băi, aseară în club a fost blană“; „Am luat cinci la examen. Blăniță“; „Mi-a dat like băiatul ăla simpatic... Blană rău“ (iqool.ro) – şi a fost deja preluată în publicitate: „super cadou de Crăciun – cel mai blană smartphone al momentului“; „fiecare întrebare are trei răspunsuri, dintre care unul singur e cel corect iar tu ești suficient de blană cît să-l descoperi din prima“; „Quiz-ul «Află cât ești de blană» are 13 întrebări“ (profm.ro).

Sensurile opuse se pot explica prin asocierile pe care le produce termenul blană, argotism provenit dintr-un cuvînt din fondul de bază al limbii, avînd deja mai multe înţelesuri populare, regionale şi chiar argotice. Substantivul – de origine slavă – are în primul rînd sensul vechi şi popular „scîndură“; sensul dominant în limba standard de azi, „piele de animal cu păr cu tot“ (DEX), este probabil legat de acesta prin metaforă sau metonimie. Dicţionarul academic al lui Sextil Puşcariu (DA) presupunea că este vorba de o metaforă bazată pe ideea comună de „căptuşeală“. Ion Coteanu şi Marius Sala au tratat pe larg, în Etimologia şi limba română (1987, pp. 56-63), evoluţia semantică a cuvîntului, presupunînd, în română sau în limbile slave, un şir de metonimii a căror verigă de legătură este sensul „coajă“, de la care se poate ajunge la piele (cu păr), dar şi la bucată de lemn. În orice caz, sensul „scîndură“ explică foarte bine expresiile înregistrate de dicţionare – a dormi blană „a dormi buştean“ şi a zăcea blană „a zăcea nemişcat“ – , în care reperul comparaţiei este lemnul. De la acestea e doar un pas pînă la expresia familiar-argotică a te face blană, „a fi beat mort“, şi la sensurile negative actuale ale lui blană. Lemnul e un termen de comparaţie cu valoare de superlativ al lipsei de reacţie, atribuite prostiei, ignoranţei sau beţiei. Micul dicţionar academic (MDA) înregistrează expresiile a se face lemn – „a se îmbăta foarte tare“, a fi lemn – „a fi foarte beat“, a dormi lemn (sau ca lemnul) – „a dormi profund“, a fi de lemn – „a fi lipsit de energie și de inițiativă; a fi prost“.

Pentru sensul pozitiv al termenului blană sînt mai multe explicaţii posibile. Unii comentatori din Internet presupun că punctul de pornire ar fi într-un sens argotic cu conotaţii sexuale, în care blană apare ca substitut pentru păr şi ca metonimie pentru acte erotice. Mi se pare mai probabil ca valoarea apreciativă să provină din construcţiile dezvoltate în timp de la formula familiar-argotică la blană – „cu mare viteză“, de unde şi expresiile a i da blană – „a accelera, a lua viteză, a se grăbi“ şi a o călca la blană – „a accelera la maximum“ (G. Volceanov, Dicţionar de argou al limbii române, 2006). Sintagma la blană (în care blană evocă sensul popular „scîndură“, prototip al unei suprafeţe plate, de sprijin) este echivalentă cu la podea, descriind pur şi simplu situaţia în care pedala de acceleraţie este apăsată („călcată“) la maximum. Viteza fiind o valoare importantă în cultura popular-argotică, la blană a început să capete (cum observam într-un articol din 2010) o valoare generală de intensificator expresiv, permiţînd detaşarea din sintagmă a lui blană cu sensul „(foarte) bun; (foarte) bine“.

Mai există însă o explicaţie, valabilă cel puţin pentru unele dintre citatele de mai sus: blană intră în jocuri de cuvinte bazate pe asemănarea fonetică, substituind adjectivul bună: ca în blană rău „bună rău“ şi mai ales în glumă blană – „glumă bună“. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Viktor Orban FOTO Inquam Photos / Tudor Pană
Viktor Orban a folosit „o practică de manual” în noul său discurs de la Tușnad: „Urmărește câteva proiecte strategice cu Bucureștiul"
Liderul Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a adoptat anul acesta un discurs mai „soft”, însă nu a omis să își atingă obiectivele și a făcut lucrul acesta „ca la carte”, explică specialiștii.
david popovici jo fb2 jpg
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Câte mese trebuie să avem, de fapt, într-o zi? Dragoș Pătraru: „E greu și din două mese”
Așa cum ne-a obișnuit deja, jurnalistul Dragoș Pătraru revine cu informații utile despre alimentație și sănătate. Recent, acesta a abordat un subiect intens dezbătut, legat de numărul de mese pe care o persoană ar trebui să le aibă într-o zi.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Mizele deciziei prin care Franța a recunoscut Palestina și de ce România nu are o poziție fermă. Analist: „Exista o decizie pe care azi România o nuanțează"
Decizia Franței de recunoaștere a statului palestinian are la bază mai multe motive ce țin de pozitionarea țării la nivel global. Din aceleași motive, România trebuie sǎ păstreze un ton neutru, potrivit experților.
pictura maica domnului aripi jpg
Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme în 2025. Regulile de care credincioșii țin cont în această perioadă
Postul Adormirii Maicii Domnului se numără printre cele mai importante sărbători românești. Și cum acest eveniment creștin se apropie, iată câteva lucruri importante de care credincioșii trebuie să țină cont.
Biarezina  Бярэзіна (V  Adam, 1801 50) jpg
De ce a fost Rusia imposibil de cucerit de-a lungul istoriei. Secretele invincibilității rusești în fața oricărei armate
Rusia s-a transformat într-un adevărat iad pentru toate armatele care au încercat să o cucerească. Nici cei mai geniali generali cu cele mai bune armate nu au reușit să invadeze cu succes această țară din Estul Europei. Specialiștii au găsit și secretul invicibilității rusești.
Schimb de focuri Cambodgia Thailanda 2 FOTO EPA EFE jpg
Conflictul reaprins între Thailanda și Cambodgia pune față în față doi adversari inegali. Cât de puternice sunt armatele lor
Conflictul izbucnit la granița dintre Thailanda și Cambodgia opune un aliat vechi și experimentat al Statelor Unite unei țări cu o forță armată relativ tânără, care are în schimb legături strânse cu China, relatează CNN.
Execution of Louis XVI jpg
Cea mai modernă și periculoasă formă de dictatură din istorie. Cum a folosit psihologia maselor pentru a domina și a ucide
Revoluțiile populare, născute mai ales din frustrare și disperare, aduc de cele mai multe ori la putere tirani. Exemplele în istorie sunt multiple, majoritatea revoluțiilor populare având ca obiectiv înlăturarea opresiunii sau a inechității transformându-se în tiranii sângeroase, mult mai opresive.
Burj Khalifa din Dubai cea mai înaltă clădire din lume Foto Wander On dms jpg
Cursa către cer. Topul metropolelor cu cei mai mulți și înalți zgârie-nori din lume. Skyline-uri spectaculoase care sfidează gravitația
Cine domină cerul lumii? Descoperă orașele cu cei mai mulți zgârie-nori și skyline-uri spectaculoase care sfidează gravitația.