Astronauţi şi cosmonauţi

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Astronauţi şi cosmonauţi jpeg

Sărbătorirea a 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună a fost bine reprezentată în ultimele zile în presa românească, la fel ca în cea internaţională. Subiectul e interesant şi pentru că relatarea sa ilustrează anumite ezitări, tensiuni şi schimbări lingvistice. În primul rând, ca şi acum 50 de ani, termenii curenţi legaţi etimologic de denumirile Terra sau Pămînt trebuie substituiţi, pentru acurateţea descrierii, cu creaţii lexicale specifice (aselenizare în loc de aterizare) sau cu termeni mai generali. Într-o transmisiune la un post de televiziune, o reporteriţă s-a fîstîcit, dîndu-şi seama că începuse fraza într-un mod cumva contradictoriu – „primul pas pe pămînt lunar“; cum se întîmplă uneori, rectificarea („pe pămînt selenar“) nu a rezolvat problema. Textele mai puţin spontane au recurs la termenul suprafaţă: „Armstrong a păşit pe suprafaţa lunară“ (agerpres.ro).

Relatările aselenizării reflectă şi concurenţa dintre termenii astronaut şi cosmonaut. Sinonimia parţială a celor două cuvinte este interesantă, pentru că presupune diferenţe care nu aparţin atît referentului, cît contextului politic şi cultural. Primele elemente ale celor două compuse savante, astro- şi cosmo-, sînt de sursă grecească şi indică, în moduri apropiate, spaţiul stelar sau cosmic al navigaţiei (pentru care rămîne stabil elementul final de compunere, -naut). Doar că, pentru ceea ce reprezenta, de fapt, aceeaşi profesie, astronaut era cuvîntul folosit de americani, iar cosmonaut de sovietici, în lupta pentru supremaţie între Vest şi Est. Distincţia s-a păstrat în multe limbi, în care se vorbeşte despre astronautul Arm­strong şi cosmonautul Gagarin. În Trésor de la langue française informatisé, cuvintele cosmonaute şi astro­naute sînt prezentate ca sinonime aproximative, cu explicaţia că primul se foloseşte, cam din 1961, pentru a desemna astronauţii sovietici (în legătură cu călătoria în spaţiu a lui Iuri Gagarin), în opoziţie cu astronaute, în genere păstrat pentru americani. Şi în Cambridge Dictionary online, definiţiile poartă această indicaţie a specializării: cosmonaut este definit ca „astronaut (persoană care călătoreşte în spaţiul cosmic) din Rusia“, iar astronaut este „o persoană care a fost pregătită pentru a călători în spaţiul cosmic“.

În dicţionarele româneşti, o asemenea explicaţie lipseşte. În Dicţionarul limbii române literare contemporane (vol. I, 1955) nu apărea nici unul dintre cele două cuvinte. În DEX (1975) erau deja cuprinse ambele, dar – în mod oarecum surprinzător – definiţie primea doar astronaut, deşi cosmonaut era cel mai des folosit în epocă. Definiţiile celor două cuvinte s-au păstrat neschimbate pînă în ediţiile cele mai recente ale dicţionarului: „astronaút, -ă, astronauți, -te, s. m. și f. persoană care călătorește în spațiul cosmic cu o astronavă; cosmonaut“; „cosmonaút, -ă, cosmonauți, -te, s. m. și f. astronaut“. Ambele cuvinte fuseseră deja înregistrate de Dicţionarul de neologisme al lui Florin Marcu şi Constant Maneca, ediţia a doua, din 1966. Aşadar, dicţionarele noastre indică drept termen fundamental pe astronaut; mai mult, ca sursă principală apare franceza; doar pentru cosmonaut este evocat şi modelul rus („Din fr. cosmonaute. Cf. rus. kosmonavt“). Se vede că înregistrarea celor două cuvinte a coincis cu perioada de relativă deschidere a anilor ’70, cînd modelul sovietic nu mai avea puterea de altădată.

Ceea ce nu se reflectă în articolele de dicţionar este că, la începutul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, cosmonaut era termenul dominant în spaţiul românesc – modelul său fiind evident preluat direct din rusă. Presa vremii este plină de texte despre cosmonauţi (evident, sovietici), în legătură cu care se făceau previziuni – „Ferindu-ne de prorociri deşarte, aşteptăm pe curînd, în cîţiva ani, prima transmisie televizată a debarcărilor pe Lună, a unor cosmonauţi sovietici“ (Steaua 10, 1962) şi cărora li se dedicau poeme: „Un om printre stele trece“ (…); „Slavă icarului falnic / Ce-i leagă aripile / Şi veacului meu comunist care-l poartă / Peste timpul veşnic“ (Primului cosmonaut, poezie de Aurel Rău, în Steaua, nr. 4, 1961). Specializarea termenilor nu era explicitată, dar se pare că funcţiona. Relatarea aselenizării de către agenţia Agerpres, din 21 iulie 1969, reprodusă acum, la aniversare, utilizează doar termenul astronaut: „Cei doi astronauţi îşi continuă îndeplinirea programului“ (ziare.com).

În fine, aselenizarea mai implică o problemă lingvistică, larg dezbătută în spaţiul anglo-saxon, dar care nu a atras foarte mult atenţia la noi. Dispute şi chiar analize acustice au căutat să stabilească dacă rostirea textului (desigur pregătit cu grijă) de Neil Armstrong („One small step for (a) man, one giant leap for mankind“ – „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire“) conţinea sau nu articolul nehotărît în primul segment („for a man“). De fapt, şi în română, o analiză semantică atentă poate critica lipsa articolului, care conduce la o echivalare între om (cu interpretare generică) şi omenire, anulînd opoziţia pe care e construit enunţul. Varianta „Un pas mic pentru un om“ e preferabilă, pentru că marchează clar distincţia dintre un individ oarecare şi omenirea în ansamblu. Contextul a făcut totuşi clară intenţia autorului/vorbitorului şi formula memorabilă şi-a păstrat efectul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.