A (se) victimiza

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
„Cu bule“ jpeg

Verbul a (se) victimiza este foarte des folosit în româna de azi, atît în unele limbaje specializate, cît şi în discursul politic şi publicistic. A fost semnalat, alături de substantivul victimizare, de Florica Dimitrescu, în Dicţionarul de cuvinte recente (ediţia a doua, din 1997), pe baza unor atestări de la începutul anilor ’90. Cuvîntul a intrat apoi în dicţionarele noastre generale (DEX, Dicţionarul explicativ ilustrat, Noul dicţionar universal), care i-au dat o explicaţie etimologică strict internă (victimă + sufixul -iza). Este însă greu de crezut că termenul ar fi apărut în română spontan, fără legătură cu verbul englezesc victimize, cu echivalente şi în alte limbi romanice (victimer şi victimiser în franceză, vittimizzare în italiană, victimizar în spaniolă etc.). Sensurile şi utilizările specializate, din domeniul psihologic şi sociologic, indică pentru termenul românesc mai curînd statutul de împrumut adaptat.

Interesantă este semantica oscilantă a cuvîntului, marcat de o ambiguitate fundamentală. Folosirea sa tranzitivă (cineva victimizează pe altcineva) corespunde în genere sensului din dicţionare („a face să devină victimă“): „sînt victime ale sistemului care îi marginalizează, îi victimizează“ (forum.softpedia.com). În schimb, în construcţie reflexivă, a se victimiza nu mai are doar sensul consemnat de definiţiile lexicografice („a deveni victimă“); în marea majoritate a cazurilor, înseamnă, de fapt, „a pretinde (în mod nejustificat) că este victimă“.

Ambiguitatea semantică provine în mare măsură din ambiguitatea situaţiei: autotransformarea în victimă e un fapt complex din punct de vedere psihologic, acoperind situaţii de autoagresiune, de autojustificare (cînd cineva este chiar convins de statutul său demn de compasiune), dar şi simple încercări de manipulare. Din toată această varietate de posibilităţi, uzul curent pare să aleagă mai ales asocierea victimizării cu intenţia de înşelare şi minciuna, dezvoltînd conotaţiile negative de rigoare: „P. se victimizează din nou ca să distragă atenţia!“ (stiripe-surse.ro); „Canaliile se victimizează“ (stelian-tanase.ro); „PSRM minte și se victimizează“ (deschide.md); „Minte foarte mult şi se victimizează. Dacă şi în sportul ăsta am ajuns să ne victimizăm... A zis că m-am luat de familia lui...“ (digisport.ro) etc. Există şi contexte în care victimizarea poate fi interpretată ca o atitudine sinceră, dar dăunătoare, deci nerecomandabilă: „Dacă ţi-ai făcut un obicei din a te victimiza pe motiv că viaţa e nedreaptă, ia o pauză şi gîndeşte-te“ (adevarul.ro); „Cu toţii suferim pierderi, avem dezamăgiri de-a lungul vieţii, dar este alegerea fiecăruia dacă se victimizează sau nu“ (5 paşi prin care poţi scăpa de obiceiul de a te victimiza, adevarul.ro). Accepţia negativă a victimizării se actualizează clar în opoziţia dintre a simula şi a fi: „C. nu se victimizează, chiar e victimă“ (deschide.md).

Pînă la urmă, între cele două înţelesuri ale verbului nu se mai păstrează o diferenţiere clară, dependentă de construcţia gramaticală, astfel încît verbul non-reflexiv poate însemna atît „a face să devină victimă“, cît şi „a face să pară victimă“. Diferenţa este fundamentală din punctul de vedere al orientării argumentative a discursului: agentul este fie agresor, fie manipulator, iar obiectul acţiunii este demn de milă într-un caz, de dispreţ sau indignare în celălalt. În genere, doar contextul arată că este vorba de strategii de atribuire a unui rol favorabil, nu de agresare: „B1 TV minimalizează alăturarea U.-B. şi o victimizează pe U.“ (hotnews.ro); „filmul nu îi victimizează pe păgînii politeişti, căci şi ei sînt prezentați ca nişte brute avide de putere şi răzbunare“ (cinemagia.ro). Aceeaşi ambiguitate a căpătat-o şi substantivul victimizare, al cărui conţinut a constituit tema săptămînii în Dilema nr. 202, din 22.12.2007. Într-un articol din numărul respectiv al revistei (Victimizarea, la ei și la noi), Mirel Bănică observa succesul cuvîntului, intrarea sa în limbajul curent, dar şi utilizările destul de diferite, în funcţie de spaţiul cultural în care apare şi de asocierile sale emoţionale. În uzul jurnalistic curent, victimizarea denumeşte mai ales o acţiune de trezire a compasiunii şi simpatiei prin construirea unei imagini de victimă: „Acţiunea de albire sau mai bine zis de victimizare a şefului“ (bursa.ro).

Accepţia (auto)victimizării ca simulare strategică s-a impus în mare măsură în faţa celei a victimizării ca agresare. Există probabil explicaţii sociale ale acestei preferinţe semantice (de exemplu, chiar frecvenţa strategiei, mai ales în viaţa politică). În tendinţa de fixare a sensului au acţionat cu siguranţă şi factori predominant lingvistici, în primul rînd lipsa unui termen simplu pentru a desemna o situaţie care putea fi doar descrisă prin perifraze mai greoaie. Pentru strategia de (auto)atribuire a statutului de victimă lipsea cuvîntul potrivit, mai elegant decît expresiile familiare de tipul a (o) face pe victima. În orice caz, dată fiind frecvenţa sa în uz, sensul „a se pretinde victimă“ ar trebui introdus în dicţionare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.