À la Martin Luther King Jr.

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
À la Martin Luther King Jr  jpeg

Dacă în Statele Unite ale Americii există un personaj-simbol al luptei pentru drepturile civile ale populației de culoare neagră, acela este Martin Luther King Jr.. Cum, de altfel, dacă există un discurs-simbol în această direcție, acela este celebrul „I have a dream” rostit de King Jr. în august 1963, în cadrul „Marșului spre Washington pentru locuri de muncă și pentru libertate”.

Un marș pașnic. Paș-nic. Cu Paul Newman, Marlon Brando și Harry Belafonte incluși.

Astăzi, după aproape 60 de ani, vorbele lui Martin Luther King par încă valabile: „1963 nu este sfîrşitul, ci începutul. Cine speră că negrii se vor fi mulţumit acum, cînd s-au mai eliberat de presiune, va avea o surpriză urîtă atunci cînd va constata că naţiunea urmează acelaşi drum ca mai înainte“.

Punctul nevralgic în epocă, o epocă marcată de lupta pentru egalitatea în drepturi a populației de culoare neagră, îl constituise incidentul, deja celebru, de la Montgomery. Rosa Parks, o femeie afro-americană, a refuzat să îi cedeze locul ei din autobuz unei persoane de culoare albă, motiv pentru care a fost arestată. A urmat un boicot asupra mijloacelor de transport condus chiar de Martin Luther King Jr., în urma căruia a fost și el arestat și chiar… bombardat. Da, asupra casei sale a avut loc un atac cu bombă.

Cu toate acestea, spiritul discursului său, al crezului său, de fapt, excludea ferm orice tip de violență în lupta împotriva discriminării rasiale și orice formă de exagerare neproductivă: „Trebuie să spun poporului meu care se află pe pragul tocit al uşii care duce spre palatul dreptăţii că, atîta vreme cît vom încerca să ne cîştigăm locul de drept, nu trebuie să ne facem vinovaţi de nici un comportament nedrept.”

Altfel spus: „Să nu ne lăsăm ispitiţi să bem din paharul amar al urii pentru a ne stinge setea de libertate. Trebuie să ne ducem mereu lupta la nivelul superior al demnităţii şi disciplinei”.

Astăzi, după aproape 60 de ani, și aceste vorbe ale pastorului american ar trebui să fie valabile. O luptă pentru drepturi așa, à la Martin Luther King Jr., este de dorit în orice context, pentru toate părțile implicate.

Și ar scuti și vitrinele magazinelor din New York de daune. Plus niște statui de distrugere.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Costul vieții în România versus Marea Britanie: Prețurile la unele alimente din hypermarket, mai mari la noi decât în străinătate
„Să mai tăiem din visele în care viața din România e mai ieftină”, spune o româncă în cadrul unei dezbateri privind costurile vieții în Marea Britanie comparativ cu cele din România. Diferența de 3.000 de lire sterline este considerată o exagerare de majoritatea participanților la discuție.
image
Americani uimiți de vizita în România: „E posibil să fi descoperit aici cel mai frumos orășel din lume“ VIDEO
Doi vloggeri americani veniți în vizită la Brașov spun că este posibil să fi descoperit cel mai frumos orășel din lume. Americanii au fost impresionați de arhitectură și de Piața Sfatului.
image
Imagini virale. Un rus s-a filmat în timp ce urina pe mormântul părinților lui Vladimir Putin VIDEO
Un individ care a rămas necunoscut s-a filmat în timp ce pare că urinează pe mormântul părinților președintelui rus Vladimir Putin, din cimitirul Serafimovsky din Sankt Petersburg.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.