Woodrow Wilson, Glasul Bucovinei și… Charlie Chaplin

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

„Cu Woodrow Wilson răposat în 3 februarie a.c., se duce una dintre cele mai interesante figuri ale lumii americane. Rolul pe care l-a avut în patria sa, dar mai ales rolul pe care i l-a hărăzit soarta în războiul mondial și la încheierea tratatului de pace l-a adus pe Wilson în vălmășagul criticilor istorici și politici improvizați. Asupra nici unui om nu s-au scris din 1914 încoace păreri atît de false și de contradictorii.” Asta se tipărea la Cernăuți, în Glasul Bucovinei, în data de 12 februarie 1924, pentru a marca dispariția președintelui american Woodrow Wilson de acum o sută de ani.

O opinie subiectivă, firește, dar oricîte controverse ar fi născut președintele Wilson, obiectiv, argumentat și confirmat de istorie rămîne un personaj istoric cu o importanță de necontestat. Iar sintagma sa celebră „Trebuie să facem lumea sigură pentru democrație” (rostită în fața Congresului pe 2 aprilie 1917, cînd a cerut intrarea în război împotriva Germaniei), transformată în politică, este una dintre cele mai elocvente în timp și spațiu, chiar dacă idealistă. Ca și parametrii ordinii mondiale enunțați de Wilson după război, prin propunerea înființării Ligii Națiunilor.

Cît despre politica de neutralitate a Statelor Unite ale Americii de pînă în 1917, răsfoim tot prin presa de acum un secol. Schimbăm provincia, mergem din Bucovina în Gazeta Transilvaniei din 8 februarie 1924, unde citim că politica președintelui Wilson în epoca neutralității se poate rezuma în următoarele idei: „Arbitru, atîta timp cît voi vrea; neutru, atît cît va trebui; furnizor, atît cît se va putea”. Just.

Bun, cam ce treabă ar putea avea... Charlie Chaplin în poveste? Are. Pe lîngă propunerea unei lumi sigure în numele democrației, cele 14 puncte sau Liga Națiunilor, președintele Woodrow Wilson s-a remarcat și prin pasiunea sa pentru vizionat filme. Se uita uneori și cinci ore pe zi la filme și a fost primul președinte care a organizat o vizionare privată la Casa Albă. După victoria Aliaților din Primul Război Mondial, în timp ce traversa Atlanticul le-a pregătit trupelor prezente pe vas o proiecție cu filme marca Charlie Chaplin. Presupun că peliculele au fost apreciate.

Oricum, o lume sigură pentru democrație și filme cu Charlie Chaplin nu sună prea rău, nu-i așa?

Doar că istoria-i ceva mai întortocheată. 

Și, desigur, continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.