Winston la Oscar

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Winston la Oscar jpeg

„Nu uitați că nu știe deloc cum trăiesc oamenii obișnuiți“, îi spune Clementine Churchill doctorului personal al lui Winston Churchill, Lord Moran. „În viața lui nu a mers cu autobuzul, iar în metroul londonez a urcat o singură dată“, a continuat doamna Churchill. Stop-cadru.

Scena cînd prim-ministrul britanic face o călătorie cu metroul în Londra, alături de cetățeni pe care îi consultă cu privire la decizia crucială pe care o are de luat în momentul 1940 – să negocieze cu Hitler sau să continue lupta în condiții foarte riscante pentru Regatul Unit –, este una dintre cele mai puternice secvențe din filmul Darkest -Hour, jucată de Gary Oldman în rolul lui Churchill, rol care i-a adus (cel puțin) nominalizarea pentru Cel mai bun actor la ediția de anul acesta a premiilor Oscar. Acuratețea istorică a acestei secvențe impresionante a devenit rapid un interesant subiect de dezbatere. Așa cum arată și replicile de mai sus ale soției lui Winston Churchill, premierul englez a avut parte de o aventură-premieră cu metroul londonez, dar nu există informații conform cărora scena s-ar fi desfășurat ca în filmul lui Joe Wright, ceea ce, de altfel, au specificat și realizatorii peliculei. Că, după întîlnirea cu metroul, Churchill s-a cam rătăcit și a cerut ajutor pentru a găsi drumul spre ieșire este, însă, o informație consemnată de istorici. Și e de înțeles. Cred că oricine s-ar rătăci puțin în metroul londonez la prima vizită.

Apropo de exactitatea unor scene, mai există una (între multe) care, deși este de un umor incontestabil, se pare că i-a fost pe nedrept atribuită lui Churchill. Este vorba despre schimbul de replici dintre acesta și Nancy Astor, prima femeie membră a Parlamentului britanic.

„Winston, dacă aș fi soția ta, ți-aș pune otravă în cafea“, i-a spus cîndva doamna Astor, care a primit instantaneu (și aparent) replica: „Dacă aș fi soțul tău, aș bea-o.“ Martin Gilbert, biograful oficial al lui Winston Churchill, nu i-a atribuit gluma premierului britanic, ci cunoscutului prieten al acestuia, F.E. Smith, în timp ce alte surse se pare că au găsit replicile într-o ediție de prin 1900 a ziarului Chicago Tribune la rubrica „Gluma zilei“.

Ei bine, cortinele istoriei…

Printre care, fiindcă tot veni vorba, și una de fier. Pe 5 martie, la doar o zi după ce Oscarurile 2018 se vor fi decernat, dar în 1946, Churchill anunța căderea cortinei asupra Europei în faimosul discurs de la Universitatea Westminster din Fulton, Missouri. Reacțiile au fost preponderant critice, dar puternic contrazise de realitatea ulterioară. Și de cea din urmă cu o săptămînă, cînd de la Moscova ajungea la Washing-ton celebra telegramă a diplomatului -George F. Kennan.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.