Winston Churchill și paradoxul victoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
index jpeg 5 webp

„Aclamați-l pe Churchill, votați-i pe laburiști”, acesta a fost sloganul Partidului Laburist la alegerile generale din 1945, din Regatul Unit. Un slogan care a funcționat. Laburiștii au cîștigat, deci conservatorii au pierdut. Deci Winston Churchill a pierdut. Funcția de premier, căci războiul tocmai îl cîștigase.

Cu patru zile înainte de aflarea rezultatelor, peîn 21 iulie 1941, Churchill era la Berlin, pentru o paradă a victoriei. Apoi, în după-amiaza zilei de 25 iulie părăsea Conferința de la Potsdam, pentru ca peste o zi să afle rezultatelor alegerilor care puneau Partidul Laburist pe primul loc, la distanță enormă de conservatori. „Convingerea, pe care o purtasem în subconștient, că am fost înfrînți, a ieșit la suprafață, copleșindu-mă”, a mărturisit Churchill. Tot el îi spunea cu puțin timp înainte doctorului său, lordul Moran, astfel: „Simt cu toată ființa mea că mi-am terminat treaba. Nu mai am nici un mesaj. Am avut un mesaj”.

Eșecul conservatorilor care a determinat demisia forțată a premierului învingător în război Winston Churchill a fost și poate încă este destul de greu de explicat. Există însă multe jocuri ale istoriei și ale politicii care fac povestea mai puțin surprinzătoare. Populația britanică era epuizată în urma efortului pe care l-a reprezentat al Doilea Război Mondial, iar agenda propusă pentru viitor reprezenta mai mult interes decît realizările de pînă atunci – or, se pare că agenda laburiștilor a corespuns cu nevoile populației. Cuvintele perfect alese ale lui Winston Churchill din discursurile sale din timpul războiului nu mai erau suficiente, poate, pentru cetățenii englezi. Nerecunoscători, am putea zice. Ne contrazice, însă, chiar domnul Churchill care, la remarca unei persoane care a zis că electoratul se făcea vinovat de ingratitudine, a răspuns: „N-aș numi-o așa. A trecut prin momente grele”.

Nobil. Cu toată noblețea, lui Churchill, firește, nu i-a priit momentul. La remarca soției sale, Clementine, referitoare la înfrîngerea din alegeri – „Cine știe, poate e o binecuvîntare mascată” –, a răspuns cu ironia-i unică: „Pe moment se vede doar masca”.

S-a retras, dar nu a abandonat (cum ar fi putut să o facă chiar el?), deși o putea face liniștit și în glorie la 70 de ani, victorios într-un război care cutremurase lumea. Dacă pentru poporul britanic poate nu mai avea nici un mesaj valid, avea unul esențial pentru întreaga lume postbelică. L-a făcut cunoscut cu prilejul discursului pe care l-a ținut la Colegiul Westminster din Fulton, Missouri, la invitația președintelui american Truman, în martie 1946. Celebrul discurs al Cortineide Fier.

De-o parte și de alta a căreia s-a scris istoria următoarelor decenii.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.