Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

A fost odată, nu chiar demult, în secolul trecut, un bărbat pe nume Harry Colebourn, de origine engleză și de meserie doctor veterinar, stabilit în Canada, în orașul Winnipeg. După ce Regatul Unit a declarat război Germaniei în 1914, acesta s-a înrolat în forțele armate ale statului canadian.

Pe drum spre o tabără militară de antrenament din Québec, locotenentul Harry Colebourn a coborît din tren în gara unui orășel, pentru cîteva clipe de repaus. Acolo a zărit un pui de urs. Un vînător îl vindea. Atașat de animale prin natura meseriei, locotenentul a fost cucerit imediat de ursuleț – îi putem spune „ursuleț” fără să facem abuz deranjant de diminutive, că doar era un pui de urs. L-a cumpărat cu douăzeci de dolari, l-a luat cu el în tren și i-a pus numele „Winnie”, de la orașul său de reședință, Winnipeg.

Practic, ursulețul i-a însoțit pe militari în tabăra de antrenament și, mai mult de atît, le-a devenit tovarăș. Mai ales în schimbul porției corecte de mere și de lapte condensat cu sirop de porumb. După un timp, regimentul militar canadian în cauză a trebuit să plece în Marea Britanie pentru o instrucție suplimentară. Ce credeți că s-a întîmplat cu Winnie? Stăpînul său a găsit o variantă prin care animalul să îl însoțească și peste Ocean. Cînd însă militarii antrenați au primit ordin de amerge pe front, în Franța, situația nu a mai stat la fel. Locotenentul Colebourn l-a lăsat pe Winnie la grădina zoologică din Londra, de unde plănuia să îl ia înapoi la finalul conflictului. Doar că războiul nu s-a terminat în cîteva luni, cum se aștepta ofițerul (și întreaga lume), ci în patru ani, așa că animalul a devenit cumva de-al casei (sau de-al grădinii, mai bine spus), împrejurare în care stăpînul său a decis să îl doneze grădinii zoologice. Antrenat deja să fie în apropierea oamenilor, Winnie devenise rapid atracția principală la zoo, mai ales pentru copii. Îndeosebi pentru un anume copil.

Pentru fiul scriitorului englez Alan Alexander Milne, pe nume Cristopher Robin Milne. Acesta s- a atașat atît de mult de ursul cu istoric militar de la zoo, încît și-a rebotezat ursulețul lui de pluș din „Edward” în „Winnie-the-Pooh”. A doua parte a denumirii venea de la numele unei lebede pe care o văzuse el cîndva într-o vacanță cu familia. Mințile copiilor sînt veșnic surprinzătoare. Și asta-i bine.

De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult. Și a fost foarte bine. Publicată în 1926 în Regatul Unit, cartea cu ursulețul Winnie-the-Pooh a avut un succes răsunător în întreaga lume.

Și istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Zodia care nu trebuie să poarte niciodată roșu. O îmbătrânește și îi accentuează imperfecțiunile
În astrologie, anumite culori sunt considerate mai potrivite pentru unele zodii decât pentru altele, în funcție de elementul lor (foc, apă, aer, pământ) și de influențele planetare. Culoarea roșie este una intensă, pasională, dar și agresivă, iar nu tuturor zodiilor le vine bine.
Golden Dome jpg
China afirmă că planul de apărare antirachetă „Golden Dome” al lui Trump crește riscul ca „spațiul să devină un câmp de luptă”
Ambițiile administrației Trump de a construi un sistem avansat de apărare antirachetă, supranumit „Golden Dome” („Cupola de Aur”), au reaprins temerile vechi despre o militarizare accelerată a spațiului cosmic.
Vlad Oprea jpg
Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la spital, după decizia definitivă de arestare a magistraților
Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanţă, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
irina margareta Nistor png
Irina Margareta Nistor, amintiri prețioase despre femeia care i-a dat viață. Ce meserie a practicat mama ei
Îndrăgitul critic de film Irina Margareta Nistor vorbește cu emoție și melancolie despre perioada copilăriei sale. A rememorat cum a luat naștere pasiunea pentru cinematografie și cât de importantă a fost relația cu mama sa. Ce meserie avea femeia care i-a dat viață?
donald trump Cyril Ramaphosa, captura video jpg
Preşedintele sud-african, tratat ca Zelenski la Casa Albă. A fost acuzat de „genocid împotriva albilor” în timpul unei întâlniri cu Donald Trump
Întâlnire extrem de tensionată în Biroul Oval între Donald Trump şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, „încolţit” la fel ca Volodimir Zelenski în februarie şi acuzat de „genocid împotriva albilor”
Spioni ruşi FOTO SHUTTERSTOOCK
Fabrica de spioni a Kremlinului. Cum a ajuns Brazilia o linie de asamblare pentru agenți sub acoperire ai lui Putin
Brazilia, țară cunoscută pentru neutralitatea sa și o diplomație echilibrată în fața marilor puteri, s-a trezit, în ultimii ani, în centrul unei operațiuni de contraspionaj cu reverberații globale.
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia jpg
Benjamin Netanyahu: Israelul „probabil” l-a ucis pe liderul de facto al Hamas în Gaza, Mohammed Sinwar
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul „probabil” l-a ucis pe Mohammed Sinwar, liderul de facto al grupării Hamas din Gaza.
galaxie
A fost descoperită o galaxie uriașă și bine organizată, care a uimit oamenii de știință prin câteva caracteristici
A fost descoperită o galaxie spirală uriașă, J0107a, care s-a format într-o perioadă în care Universul era încă tânăr, la doar 2,6 miliarde de ani de la Big Bang – adică o cincime din vârsta sa actuală.
Banner Vlad Miriță
Tenorul-fermier Vlad Miriță vinde și carne de porc de Mangalița: „E cea mai sănătoasă”. Nico, fosta colegă de la Eurovision, îi e clientă
Tenorul-fermier Vlad Miriță vinde carne de porc de Mangalița: „E cea mai sănătoasă”. Totul despre afacerea lui