Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
A fost odată, nu chiar demult, în secolul trecut, un bărbat pe nume Harry Colebourn, de origine engleză și de meserie doctor veterinar, stabilit în Canada, în orașul Winnipeg. După ce Regatul Unit a declarat război Germaniei în 1914, acesta s-a înrolat în forțele armate ale statului canadian.
Pe drum spre o tabără militară de antrenament din Québec, locotenentul Harry Colebourn a coborît din tren în gara unui orășel, pentru cîteva clipe de repaus. Acolo a zărit un pui de urs. Un vînător îl vindea. Atașat de animale prin natura meseriei, locotenentul a fost cucerit imediat de ursuleț – îi putem spune „ursuleț” fără să facem abuz deranjant de diminutive, că doar era un pui de urs. L-a cumpărat cu douăzeci de dolari, l-a luat cu el în tren și i-a pus numele „Winnie”, de la orașul său de reședință, Winnipeg.
Practic, ursulețul i-a însoțit pe militari în tabăra de antrenament și, mai mult de atît, le-a devenit tovarăș. Mai ales în schimbul porției corecte de mere și de lapte condensat cu sirop de porumb. După un timp, regimentul militar canadian în cauză a trebuit să plece în Marea Britanie pentru o instrucție suplimentară. Ce credeți că s-a întîmplat cu Winnie? Stăpînul său a găsit o variantă prin care animalul să îl însoțească și peste Ocean. Cînd însă militarii antrenați au primit ordin de amerge pe front, în Franța, situația nu a mai stat la fel. Locotenentul Colebourn l-a lăsat pe Winnie la grădina zoologică din Londra, de unde plănuia să îl ia înapoi la finalul conflictului. Doar că războiul nu s-a terminat în cîteva luni, cum se aștepta ofițerul (și întreaga lume), ci în patru ani, așa că animalul a devenit cumva de-al casei (sau de-al grădinii, mai bine spus), împrejurare în care stăpînul său a decis să îl doneze grădinii zoologice. Antrenat deja să fie în apropierea oamenilor, Winnie devenise rapid atracția principală la zoo, mai ales pentru copii. Îndeosebi pentru un anume copil.
Pentru fiul scriitorului englez Alan Alexander Milne, pe nume Cristopher Robin Milne. Acesta s- a atașat atît de mult de ursul cu istoric militar de la zoo, încît și-a rebotezat ursulețul lui de pluș din „Edward” în „Winnie-the-Pooh”. A doua parte a denumirii venea de la numele unei lebede pe care o văzuse el cîndva într-o vacanță cu familia. Mințile copiilor sînt veșnic surprinzătoare. Și asta-i bine.
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult. Și a fost foarte bine. Publicată în 1926 în Regatul Unit, cartea cu ursulețul Winnie-the-Pooh a avut un succes răsunător în întreaga lume.
Și istoria continuă.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.