Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

A fost odată, nu chiar demult, în secolul trecut, un bărbat pe nume Harry Colebourn, de origine engleză și de meserie doctor veterinar, stabilit în Canada, în orașul Winnipeg. După ce Regatul Unit a declarat război Germaniei în 1914, acesta s-a înrolat în forțele armate ale statului canadian.

Pe drum spre o tabără militară de antrenament din Québec, locotenentul Harry Colebourn a coborît din tren în gara unui orășel, pentru cîteva clipe de repaus. Acolo a zărit un pui de urs. Un vînător îl vindea. Atașat de animale prin natura meseriei, locotenentul a fost cucerit imediat de ursuleț – îi putem spune „ursuleț” fără să facem abuz deranjant de diminutive, că doar era un pui de urs. L-a cumpărat cu douăzeci de dolari, l-a luat cu el în tren și i-a pus numele „Winnie”, de la orașul său de reședință, Winnipeg.

Practic, ursulețul i-a însoțit pe militari în tabăra de antrenament și, mai mult de atît, le-a devenit tovarăș. Mai ales în schimbul porției corecte de mere și de lapte condensat cu sirop de porumb. După un timp, regimentul militar canadian în cauză a trebuit să plece în Marea Britanie pentru o instrucție suplimentară. Ce credeți că s-a întîmplat cu Winnie? Stăpînul său a găsit o variantă prin care animalul să îl însoțească și peste Ocean. Cînd însă militarii antrenați au primit ordin de amerge pe front, în Franța, situația nu a mai stat la fel. Locotenentul Colebourn l-a lăsat pe Winnie la grădina zoologică din Londra, de unde plănuia să îl ia înapoi la finalul conflictului. Doar că războiul nu s-a terminat în cîteva luni, cum se aștepta ofițerul (și întreaga lume), ci în patru ani, așa că animalul a devenit cumva de-al casei (sau de-al grădinii, mai bine spus), împrejurare în care stăpînul său a decis să îl doneze grădinii zoologice. Antrenat deja să fie în apropierea oamenilor, Winnie devenise rapid atracția principală la zoo, mai ales pentru copii. Îndeosebi pentru un anume copil.

Pentru fiul scriitorului englez Alan Alexander Milne, pe nume Cristopher Robin Milne. Acesta s- a atașat atît de mult de ursul cu istoric militar de la zoo, încît și-a rebotezat ursulețul lui de pluș din „Edward” în „Winnie-the-Pooh”. A doua parte a denumirii venea de la numele unei lebede pe care o văzuse el cîndva într-o vacanță cu familia. Mințile copiilor sînt veșnic surprinzătoare. Și asta-i bine.

De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult. Și a fost foarte bine. Publicată în 1926 în Regatul Unit, cartea cu ursulețul Winnie-the-Pooh a avut un succes răsunător în întreaga lume.

Și istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Români amendați pentru că au condus TIR-uri ilegal, deși nu au urcat niciodată la volanul unui camion. Cazul unor fapte inventate
Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul unui polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș, acuzat de abuz în serviciu și fals, după ce a aplicat amenzi pentru fapte inventate.
image
Jobul care oferă un salariu de 38.000 de lei, stres redus și muncă de la distanță. Ce trebuie să faci?
Un loc de muncă care se poate potrivi criteriilor multor lucrători este acela de actuar. Aceștia au un salariu mediu de peste 516 mii de lei pe an, iar mulți pot lucra hibrid sau de la distanță.
image
Dragostea excentrică dintre o văduvă bogată și un meșter fără adăpost. Sfârșitul dramatic al poveștii
Dragoste adevărată sau... întunecată? Carolyn Holland, o văduvă bogată în vârstă de 80 de ani, locuia în pitorescul oraș Cayucos din California, la malul mării, când l-a întâlnit pe David Foute, un mester cu 23 de ani mai tânăr decât ea.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.