Wembley – catedrala, capitala și inima fotbalului

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
Wembley – catedrala, capitala și inima fotbalului jpeg

„Wembley este catedrala fotbalului. Este capitala fotbalului și este inima fotbalului“, a declarat cîndva fotbalistul brazilian Pelé. Cumva, însă, era să nu (mai) fie (deloc).

La sfîrșitul Primului Război Mondial, guvernul britanic a decis că are nevoie de o strategie de promovare a măreției și puterii statului atît în plan intern, cît și pe plan extern. Cum? Prin organizarea unei expoziții mărețe: British Empire Exhibition. Unde? Parcul Wembley, Londra.

Prințul de Wales (devenit George al V-lea) era președintele comitetului de organizare a evenimentului și a susținut intens ca expoziția să includă un grandios teren național de sport.

Apoi s-a fluierat de start. Lucrările au început în 1922 și au durat 300 de zile. În aprilie 1923, The Empire Stadium (sau, simplu, Wembley) era finalizat cu tot cu testele de siguranță incluse, cu o capacitate de treizeci de mii de locuri pe scaune și încă o sută de mii de locuri în picioare. Și cu două turnuri gemene devenite monumente-simbol în timp, plus cele 39 de trepte care duceau spre loja regală.

Peste un an a fost inaugurată expoziția, care prezenta fiecare colonie britanică în cîte un pavilion menit să sublinieze cultura și arhitectura locale ale respectivei țări. Impactul ei în epocă a rămas discutabil. Stadionul Wembley, în schimb, avea să facă istorie. Nu fără piedici. C-așa-i jocul.

Cum e firesc, după un timp expoziția a fost demontată. Dar stadionul? Avînd în vedere că întreținerea lui presupunea costuri enorme și, aparent, nejustificate, s-a luat în calcul și demolarea lui. Doar că istoria are tactica ei specială de a dribla frumos cînd e cazul. Stadionul a fost cumpărat – cu greu, ce-i drept – de Arthur Elvin, un fost soldat care se ocupase de un chioșc de tutun în cadrul expoziției.

Domnul Elvin, devenit între timp Sir Arthur Elvin, a administrat cu succes activitatea de pe Wembley. A construit și un bazin de înot olimpic, Wembley Arena, iar în 1948 a marcat un punct important: a oferit gratuit stadionul pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Londra. Wembley a devenit scena principală de la Olimpiadă din 1948, iar de atunci prestigiul locului a continuat să crească.

La fel ca numărul treptelor ce duc spre loja regală, care a ajuns la 107, după reconstrucția stadionului încheiată în 2007.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Stadionul Wembley (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.