Vremuri şi oameni potriviţi pentru Marea Unire

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Vremuri şi oameni potriviţi pentru Marea Unire jpeg

Dacă vorbim de Centenarul Marii Uniri, iar calendarul arată că este sfîrșitul lunii martie, arhivele istorice indică și ele un subiect: Basarabia. Acum o sută de ani. Atunci, pe lîngă oamenii potriviți la locul potrivit, au fost și vremurile potrivite. Așa cum subliniază și istoricul Florin Constantiniu, realizarea idealului unității naționale a românilor a fost decisiv influențată de două procese istorice imprevizibile: destrămarea Imperiului Rus și a Imperiului Austro-Ungar. Ne oprim asupra celui dintîi.

După dispariția autocrației țariste, Lenin a hotărît, printre altele, că popoarele din fostul Imperiu Rus au dreptul la autodeterminare. Această decizie deschidea în mod evident calea Basarabiei spre unirea cu România. De cealaltă parte, nici Puterile Centrale nu se împotriveau acestui fapt; în acest mod, prin alipirea Basarabiei la teritoriul României, considerau că echilibrează puțin pierderile țării, rezultate din tratatul care consemna pacea de la București din primăvara anului 1918.

Apoi, au fost și oamenii care au în-țe-les vremurile, s-au priceput și au avut voință să le valorifice. Încă din primăvara anului 1917 a luat naștere Partidul Național Moldovenesc (printre lideri aflîndu-se Pantelimon Halippa, Vladimir Herța, Gurie Grosu, Elena Alistar ș.a.), iar spre sfîrșitul anului, în luna noiembrie, Sfatul Țării, organul reprezentativ menit să conducă Basarabia, avea prima întrunire, în cadrul căreia deputații l-au ales președinte pe Ion Inculeț. Nu a trecut mult și Sfatul Țării a proclamat Republica Democratică Moldovenească Autonomă în cadrul Federației Ruse, iar apoi independența acesteia (24 ianuarie 1918). Noua republică avea, firește, și un conducător, tot în persoana lui Ion Inculeț.

În 27 martie 1918, după o intensificare vizibilă a mișcării unioniste, Sfatul Țării a hotărît că „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) (…) de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România“. Exista și condiția care specifica faptul că Basarabia va rămîne autonomă, avînd „un Sfat al Țării ales pe viitor prin vot universal, egal, direct și secret, cu un organ împlinitor și administrație proprie“.

Răspunsul entuziast a venit de îndată de pe partea cealaltă a Prutului prin vocea prim-ministrului român de atunci, Alexandru Marghiloman: „În numele poporului român și al regelui său, M.S. Ferdinand I, iau act de hotărîrea Sfatului și proclam Basarabia unită, de data aceasta pentru totdeauna, cu România una și indivizibilă“.

După Marea Unire, Sfatul Țării a renunțat la condiția din actul din martie și s-a autodizolvat. Din convingerea că „în România tuturor românilor, regimul curat democratic este asigurat pe viitor“.

Istoria, însă, nu are convingeri.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.