Voltaire și Napoleon la Café Procope

Publicat în Dilema Veche nr. 906 din 19 – 25 august 2021
Voltaire și Napoleon la Café Procope jpeg

În 1686, sicilianul Francesco Procopio dei Coltelli a deschis prima cafenea din Paris, Café Procope, locul perfect pentru intelectualii și politicienii din epocă să se întîlnească, să discute, să creeze și să... bea cafea. Bine, poate să guste și cîte un sorbet din cînd în cînd.

Fondatorul localului a avut curaj și viziune cînd s-a decis să deschidă cafeneaua. Pînă atunci cafeaua se vindea pe stradă și nu era deloc o băutură cunoscută. Café Procope a contribuit decisiv la popularizarea licorii cu iz profund oriental în capitala europeană, iar cafeaua s-a transformat treptat în alegerea preferată a celor mai influenți oameni ai timpurilor. A luat naștere astfel o întreagă cultură a cafenelelor, băutura propriu-zisă trecînd cumva în plan secund.

Sau nu neapărat... dacă este să privim puțin spre domnul Voltaire, despre care legenda (și legenda nu-i fără temei) spune că acesta bea vreo 40 de căni de cafea pe zi. Or fi fost căni mici, de espresso, totuși. Oricum, știm sigur că scriitorul filosof iubea cafeaua și mai știm și că o mixa cu ciocolată, o delicatesă rezervată aristocrației pe atunci. Locul lui preferat: Café Procope. Tratația îl costa destul de mult, dar Iluminismul francez (și) cu cheltuială s-a ținut.

Că tot veni vorba de cheltuială, că așa-i la cafea, vorbele vin, există și o poveste care îl are în centru pe Napoleon Bonaparte, un client fidel al cafenelei amintite. Odată, după ce și-a savurat cafeaua la Café Procope, Napoleon a fost pus în dificultate cînd a trebuit să achite nota de plată. Nu avea bani la el. Dar a avut o strategie, ca (aproape) întotdeauna. Și-a lasat pălăria gaj pînă avea să se reîntoarcă să plătească.

O pălărie de-ale lui Napoleon (poate chiar acea pălărie) este expusă astăzi în incinta restaurantului Le Procope (cafeneaua s-a transformat în restaurant între timp). Tot acolo se află și biroul de marmură al lui Voltaire.

Altfel, cînd Benjamin Franklin și Thomas Jefferson treceau prin Paris nu ratau sub nici un chip o cafea la Procope.

Americano sau café au lait? Ce or fi preferat?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Le Procope (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

62440604 jpg
„Sindromul vârcolacului”: Bebeluși diagnosticați cu o afecțiune rară, după ce părinții au folosit un medicament popular împotriva căderii părului
Cazurile de creștere excesivă a părului la bebeluși din întreaga Europă au fost legate de utilizarea de către părinți a unui medicament popular. Un număr de 11 cazuri de „sindrom al vârcolacului” au fost identificate.
Elena Lasconi la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Elena Lasconi vrea să afle „cine și de ce l-a lăsat pe candidatul izolaționist Georgescu să treacă pe sub radar”: Este important să acționăm
Liderul USR, Elena Lasconi, susține că este nevoie de răspunsuri complete în privința candidatului Călin Georgescu, dar și pentru felul în care „statul român a pus democrația în genunchi în mod repetat”.
banner marina almasan jpg
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de la decesul artistului: „Nu fac parastas, las pe seama văduvei, a fost coană preoteasă”. Cum își alină dorul și suferința
Interviu emoționant cu Marina Almășan, la trei ani de la decesul lui Victor Socaciu, marea ei dragoste: „Mă veghează de pe steaua lui”
image png
François Bayrou, un aliat al lui Emmanuel Macron, a fost numit prim-ministru al Franţei
François Bayrou, un vechi politician de centru şi un aliat al preşedintelui Emmanuel Macron, a fost numit vineri în funcţia de prim-ministru al Franţei, după ce votul istoric de neîncredere de săptămâna trecută a pus capăt coaliţiei minoritare de scurtă durată a politicianului Michel Barnier.
trump gabriel constantin jpg
Românul din conducerea imperiului lui Donald Trump, în vizită la Cluj
Românul care este directorul Trump International Hotel & Tower Chicago, Gabriel Constantin, a fost în vizită la Cluj-Napoca, unde a participat la inaugurarea lucrărilor unui proiect residențial.
Nichita Stanescu jpg
Motivul pentru care Nichita Stănescu a fost tratat regește de Ceaușescu. Care era latura sa rușinoasă: „A făcut și el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu era tratat regește de către Ceaușescu, pentru contribuțilile sale literare și naționale. Acesta era preferatul dictatorului, motiv pentru care primea sume uriașe din partea lui. Totuși, poetul investea totul în vicii, petreceri și alcool.
grindeanu jpg
Sorin Grindeanu: „Niciunul dintre cei patru președinți ai PSD, PNL, USR și UDMR nu trebuie să fie candidat la prezidențiale”
Ministru al Transporturilor și prim-vicepreședinte PSD, Sorin Grindeanu, a declarat vineri 13 decembrie 2024 la Pitești că în opinia sa niciunul dintre cei patru președinți ai partidelor din coaliție nu ar trebui să fie candidat la alegerile prezidențiale din 2025.
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
Se vede Mondialul din 2026! România, noroc chior la tragerea la sorți a grupelor din preliminarii
Naționala lui Mircea Lucescu și-a aflat adversarele din drumul spre CM 2026.
deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Se deschide încă o porțiune din autostrada Sibiu-Pitești. Sorin Grindeanu: „Mă aștept ca toată autostrada să fie gata în 2027”
De vineri 13 decembrie 2024, de la ora 15, se deschide circulația pe mai bine de jumătate din tronsonul 5 (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești. Concret, este vorba de 15,77 kilometri, cuprinși între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești.