Vlad Țepeș și Katharina

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Vlad Țepeș și Katharina jpeg

Deși sașii nu au fost tocmai cei mai buni prieteni ai Vlad Țepeș, ci dimpotrivă, inamici consacrați, se pare că mitologicele săgeți ale lui Cupidon au fost mai puternice decît legendarele țepe ale domnitorului. Cîndva, într-o dimineață de iarnă.

Astfel, cronicile transilvane o aduc în atenție pe Katharina Siegel, o foarte frumoasă fată de origine săsească, fiica șefului breslei țesătorilor din Brașov. În decembrie 1455, aflîndu-se în Brașov, Vlad Țepeș a zărit-o întîmplător pe tînăra de 17 ani. Aceasta împingea cu greu, împreună cu verișoarele ei, o sanie încărcată cu provizii pentru soldați. Domnitorul s-a oferit să le ajute pe fete și a rămas fermecat de ochii albaștri ai Katharinei. Pesemne că și cosițele blonde au contribuit din plin.

Îndrăgostit pe loc (cum am spune astăzi, nu știu cum s-ar fi spus în Evul Mediu) de Katharina, domnul a început să o curteze. Mătăsuri și danteluri din Veneția și din Flandra au început să curgă rîuri-rîuri către fata țesătorului din Brașov, transformîndu-se în rochii spectaculoase.

Tot cronicile sugerează că Vlad Țepeș și Katharina au trăit o istorie împreună timp de vreo douăzeci de ani (în care au avut cinci copii), pînă la moartea suveranului. Săsoaica a fost, de altfel, singura femeie pentru care domnitorul ar fi fost dispus să divorțeze (Țepeș avînd de-a lungul vieții, pe lîngă cele trei neveste, și faimă de mare cuceritor). I-a scris o scrisoare de indulgență Papei Pius al II-lea, cerîndu-i anularea căsătoriei cu prima soție, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. Nu a primit aprobarea.

Povestea dintre cei doi a creat, se pare, sau cel puțin a amplificat conflictele locale istorice din epocă. Taxele impuse de sașii din Brașov nu i-ar fi fost pe plac lui Vlad Țepeș, care a poruncit să fie capturați sute de negustori care veneau în cetate. Mai mult, a distrus recoltele de grîne din Țara Bîrsei. Nevestele negustorilor s-au răzbunat. Pe Katharina. Au atacat casa în care aceasta locuia, au bătut-o și au luat-o prizonieră, motiv suficient pentru Vlad Țepeș să declare că va da foc întregii cetăți a Brașovului. Evident, acest lucru nu s-a întîmplat. Pentru a o scăpa pe iubita sa, Țepeș i-a eliberat la rîndu-i pe negustorii sași (care încă nu fuseseră uciși).

Că tot am menționat locuința Katharinei… frumoasa săsoaică a lui Țepeș locuia în casa unor rude, pe strada Poarta Schei din Brașov. Alte surse spun că însuși domnitorul i-ar fi dăruit o casă pe această stradă. Oricum, strada din Brașov păstrează și astăzi ceva din atmosfera poveștii medievale, mai ales că undeva, la numărul 20, există o vilă care poartă numele iubitei lui Vlad Țepeș, Katharina.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic