Vive la mort et l’égalité!

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
A F portait Tulane 23 1 jpeg

…și-atunci va trebui să recunoașteți că expresia „Trăiască moartea!” („Vive la mort!“) e de natură să stîrnească emoții dintre cele mai diferite – de la neliniște la amuzament și de la admirație pentru „găselniță” la îngrijorare sinceră. Oricum ar fi, nu te poate lăsa indiferent. Dacă la moarte mai adăugăm și egalitatea, emoțiile se complică și mai mult. Nefiind din tagma Bode-Ciucă și, implicit, nici parte a „României educate“ a președintelui Iohannis, trebuie să mai precizez că expresia din titlu e preluată din ultimul vers al unui poem al lui Henri Cazalis, un poet simbolist francez, supranumit „hindusul Parnasului contemporan” datorită influențelor sale orientale. Poemul cu pricina are titlul – țineți-vă bine!  „Égalité – Fraternité“ și a fost pus pe muzică de către un alt francez, mai cunoscutul Camille Saint-Saëns, sub titlul Dans macabru (Danse macabre), aparent paradoxal un poem simfonic destul de… vesel. Spun „aparent paradoxal” pentru că toate revoluțiile și revoltele egalitariene, de la Revoluția Franceză la ultimele incendieri și spargeri de magazine, în ciuda violențelor absurde sau tocmai din cauza lor, au stat sub semnul unei voioșii populare greu de înțeles în condiții normale.

În definitiv, poemul lui Cazalis nu spune nimic revoluționar – ideea e că-n fața morții sîntem cu toții egali. Regii și cerșetorii mor la fel, moartea nu (re)cunoaște nici statut social, nici ierarhii. La naștere și în moarte sîntem cu toții egali, dar între acestea două, nu mai sîntem egali decît (ideal) în fața legii și a lui Dumnezeu. Orice altă tentativă de-a ne egaliza e nu doar plictisitoare, ci și periculoasă de-a dreptul. Plictisitoare, pentru c-ar presupune o lume fără culori, o lume cenușie, fără sporturi de performanță, fără tenis, meciuri de fotbal sau orice altceva ce presupune învingători și învinși, o lume în care toți am umbla îmbrăcați la fel, am dormi în aceleași case sau apartamente, am conduce aceleași mașini ș.a.m.d. Dacă vă sună cunoscut, nu sînteți departe de adevăr – și cu asta ajungem la partea periculoasă. Încercări egalizatoare precum Revoluția Franceză sau cele comuniste au sfîrșit grăbind, la propriu, „dansul macabru” pentru milioane de oameni. 

Bine-bine, îmi veți spune, dar și mult-lăudata Declarație de Independență a Statelor Unite (în fapt, a „statelor Unite” dacă e să respectăm ortografia originală – un „detaliu” pentru a cărui corecție a fost nevoie de dansul macabru al Războiului Civil) susține sus și tare, ca „adevăruri de la sine înțelese”, că toți oamenii sînt „creați egali, înzestrați de către Creator cu unele Drepturi inalienabile, printre care Viața, Libertatea și căutarea Fericirii”, și americanii n-au sfîrșit-o tocmai rău. Așa e, dar, pe de-o parte, cum spuneam, ideea că, la naștere (și în moarte), oamenii sînt egali n-are nimic revoluționar, dimpotrivă. Pe de altă parte, cînd, în 1780, a fost adoptată Constituția statului Massachusetts, cea mai veche Constituție scrisă din lume, John Adams, artizanul acesteia, și-ar fi dorit ca formula să fie că oamenii se nasc „equally free” (liberi în mod egal), tocmai pentru a evita confuziile. Mai entuziaști, ceilalți demnitari au votat însă pentru „equal and free” (egali și liberi) – un alt „detaliu” cu consecințe pe termen lung.

Pîrdalnica asta de egalitate mult rîvnită de către unii încă din timpul vieții are și părțile ei care-ar putea fi amuzante, precum imaginea scheletelor dansînd cu oasele pîrîind, ca-n poemul lui Cazalis, dacă n-ar fi totodată și-un dans macabru. Pare-se că pînă și pentru suporterii ei cei mai înfocați uneori devine înfricoșătoare, și-atunci se leapădă de ea ca de Satana, ca un satanist declarat cînd ar da nas în nas cu diavolul în persoană. Să luăm, bunăoară, cazul Curții Supreme. Multă vreme a fost hulită ca o instituție aristocratică, controlată exclusiv de către nouă bărbați albi ce ignorau voința populară. Cînd însă o Curte Supremă diversificată atît din punct de vedere al sexului, cît și al etniilor a răsturnat decizia Roe v.Wade, care legaliza la nivel federal avorturile, luînd statelor dreptul de-a decide, democrația populară n-a mai arătat atît de bine, spre deosebire de cei nouă bărbați albi care, retrospectiv, luaseră decizia corectă. Pare-se că nu e o excepție. În toate deciziile spinoase, precum căsătoriile gay, drepturile transgender-ilor, portul de armă ș.a.m.d., tocmai suporterii egalității populare sînt speriați de posibilitatea de-a lăsa asemenea decizii la mîna democrației, fie ea reprezentativă (i.e., legislativul fiecărui stat) sau directă (i.e., prin referendum). Același lucru cînd vine vorba despre interzicerea discriminării (i.e.affirmative action) de parcă o discriminare ar putea fi pozitivă! Mult clamata egalitate în fața legii devine pentru unii înspăimîntătoare cînd devine realitate, parcă pentru a confirma vorba „Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se împlinească”. Te și minunezi cum pot încăpea atîtea săbii într-o singură teacă și atîtea idei contradictorii despre egalitate într-o singură poziție ideologică. Populară, desigur.

Să procedăm, însă, precum în romanele ciclice ale lui Rebreanu și să încheiem de unde-am pornit – de la francezi. Să lăsăm la o parte faptul că protestatarii își dau singuri foc la valiză, uneori la propriu, distrugînd fie bunurile publice, pentru care tot ei vor plăti prin taxe, fie puținul pe care unii dintre ei îl au, pentru că mi-e greu să cred că milionarii francezi se plimbă cu scutere sau își lasă mașinile parcate la colțul străzii pentru a fi incendiate, sau că sînt proprietarii magazinelor sparte și jefuite (și dac-ar fi, ar fi asigurați). Să ne focalizăm pe altceva – pe atracția pe care Franța o (mai) exercită asupra lumii întregi. Nu știu alții cum sînt, dar eu nu sînt atras la Paris, Nisa sau Monte Carlo de către „vestele galbene“, grevele zilnice, mașini incendiate și gunoaie nestrînse în semn de protest. Mă atrage arhitectura de pe vremea monarhiei și a imperiului napoleonian, atmosfera prietenoasă din bistrouri, buchiniștii care refuză să se „modernizeze” și-n general tot ce ține de mult-hulitul trecut francez. Sincer să fiu, Franța contemporană nu mă inspiră cîtuși de puțin. Dimpotrivă.

Iaca de ce vin și spun: „Vive l’égalité devant la mort!”, iară nu „l’égalité et la mort”. 

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.