Vive la mort et l’égalité!

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
A F portait Tulane 23 1 jpeg

…și-atunci va trebui să recunoașteți că expresia „Trăiască moartea!” („Vive la mort!“) e de natură să stîrnească emoții dintre cele mai diferite – de la neliniște la amuzament și de la admirație pentru „găselniță” la îngrijorare sinceră. Oricum ar fi, nu te poate lăsa indiferent. Dacă la moarte mai adăugăm și egalitatea, emoțiile se complică și mai mult. Nefiind din tagma Bode-Ciucă și, implicit, nici parte a „României educate“ a președintelui Iohannis, trebuie să mai precizez că expresia din titlu e preluată din ultimul vers al unui poem al lui Henri Cazalis, un poet simbolist francez, supranumit „hindusul Parnasului contemporan” datorită influențelor sale orientale. Poemul cu pricina are titlul – țineți-vă bine!  „Égalité – Fraternité“ și a fost pus pe muzică de către un alt francez, mai cunoscutul Camille Saint-Saëns, sub titlul Dans macabru (Danse macabre), aparent paradoxal un poem simfonic destul de… vesel. Spun „aparent paradoxal” pentru că toate revoluțiile și revoltele egalitariene, de la Revoluția Franceză la ultimele incendieri și spargeri de magazine, în ciuda violențelor absurde sau tocmai din cauza lor, au stat sub semnul unei voioșii populare greu de înțeles în condiții normale.

În definitiv, poemul lui Cazalis nu spune nimic revoluționar – ideea e că-n fața morții sîntem cu toții egali. Regii și cerșetorii mor la fel, moartea nu (re)cunoaște nici statut social, nici ierarhii. La naștere și în moarte sîntem cu toții egali, dar între acestea două, nu mai sîntem egali decît (ideal) în fața legii și a lui Dumnezeu. Orice altă tentativă de-a ne egaliza e nu doar plictisitoare, ci și periculoasă de-a dreptul. Plictisitoare, pentru c-ar presupune o lume fără culori, o lume cenușie, fără sporturi de performanță, fără tenis, meciuri de fotbal sau orice altceva ce presupune învingători și învinși, o lume în care toți am umbla îmbrăcați la fel, am dormi în aceleași case sau apartamente, am conduce aceleași mașini ș.a.m.d. Dacă vă sună cunoscut, nu sînteți departe de adevăr – și cu asta ajungem la partea periculoasă. Încercări egalizatoare precum Revoluția Franceză sau cele comuniste au sfîrșit grăbind, la propriu, „dansul macabru” pentru milioane de oameni. 

Bine-bine, îmi veți spune, dar și mult-lăudata Declarație de Independență a Statelor Unite (în fapt, a „statelor Unite” dacă e să respectăm ortografia originală – un „detaliu” pentru a cărui corecție a fost nevoie de dansul macabru al Războiului Civil) susține sus și tare, ca „adevăruri de la sine înțelese”, că toți oamenii sînt „creați egali, înzestrați de către Creator cu unele Drepturi inalienabile, printre care Viața, Libertatea și căutarea Fericirii”, și americanii n-au sfîrșit-o tocmai rău. Așa e, dar, pe de-o parte, cum spuneam, ideea că, la naștere (și în moarte), oamenii sînt egali n-are nimic revoluționar, dimpotrivă. Pe de altă parte, cînd, în 1780, a fost adoptată Constituția statului Massachusetts, cea mai veche Constituție scrisă din lume, John Adams, artizanul acesteia, și-ar fi dorit ca formula să fie că oamenii se nasc „equally free” (liberi în mod egal), tocmai pentru a evita confuziile. Mai entuziaști, ceilalți demnitari au votat însă pentru „equal and free” (egali și liberi) – un alt „detaliu” cu consecințe pe termen lung.

Pîrdalnica asta de egalitate mult rîvnită de către unii încă din timpul vieții are și părțile ei care-ar putea fi amuzante, precum imaginea scheletelor dansînd cu oasele pîrîind, ca-n poemul lui Cazalis, dacă n-ar fi totodată și-un dans macabru. Pare-se că pînă și pentru suporterii ei cei mai înfocați uneori devine înfricoșătoare, și-atunci se leapădă de ea ca de Satana, ca un satanist declarat cînd ar da nas în nas cu diavolul în persoană. Să luăm, bunăoară, cazul Curții Supreme. Multă vreme a fost hulită ca o instituție aristocratică, controlată exclusiv de către nouă bărbați albi ce ignorau voința populară. Cînd însă o Curte Supremă diversificată atît din punct de vedere al sexului, cît și al etniilor a răsturnat decizia Roe v.Wade, care legaliza la nivel federal avorturile, luînd statelor dreptul de-a decide, democrația populară n-a mai arătat atît de bine, spre deosebire de cei nouă bărbați albi care, retrospectiv, luaseră decizia corectă. Pare-se că nu e o excepție. În toate deciziile spinoase, precum căsătoriile gay, drepturile transgender-ilor, portul de armă ș.a.m.d., tocmai suporterii egalității populare sînt speriați de posibilitatea de-a lăsa asemenea decizii la mîna democrației, fie ea reprezentativă (i.e., legislativul fiecărui stat) sau directă (i.e., prin referendum). Același lucru cînd vine vorba despre interzicerea discriminării (i.e.affirmative action) de parcă o discriminare ar putea fi pozitivă! Mult clamata egalitate în fața legii devine pentru unii înspăimîntătoare cînd devine realitate, parcă pentru a confirma vorba „Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se împlinească”. Te și minunezi cum pot încăpea atîtea săbii într-o singură teacă și atîtea idei contradictorii despre egalitate într-o singură poziție ideologică. Populară, desigur.

Să procedăm, însă, precum în romanele ciclice ale lui Rebreanu și să încheiem de unde-am pornit – de la francezi. Să lăsăm la o parte faptul că protestatarii își dau singuri foc la valiză, uneori la propriu, distrugînd fie bunurile publice, pentru care tot ei vor plăti prin taxe, fie puținul pe care unii dintre ei îl au, pentru că mi-e greu să cred că milionarii francezi se plimbă cu scutere sau își lasă mașinile parcate la colțul străzii pentru a fi incendiate, sau că sînt proprietarii magazinelor sparte și jefuite (și dac-ar fi, ar fi asigurați). Să ne focalizăm pe altceva – pe atracția pe care Franța o (mai) exercită asupra lumii întregi. Nu știu alții cum sînt, dar eu nu sînt atras la Paris, Nisa sau Monte Carlo de către „vestele galbene“, grevele zilnice, mașini incendiate și gunoaie nestrînse în semn de protest. Mă atrage arhitectura de pe vremea monarhiei și a imperiului napoleonian, atmosfera prietenoasă din bistrouri, buchiniștii care refuză să se „modernizeze” și-n general tot ce ține de mult-hulitul trecut francez. Sincer să fiu, Franța contemporană nu mă inspiră cîtuși de puțin. Dimpotrivă.

Iaca de ce vin și spun: „Vive l’égalité devant la mort!”, iară nu „l’égalité et la mort”. 

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.