Virale

Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Loază jpeg

Limbajul Internetului e, cu siguranţă, una dintre cele mai dinamice zone ale comunicării contemporane: noutăţile tehnologice care se răspîndesc rapid aduc cu ele un repertoriu de termeni de specialitate, rapid intraţi în limbajul colocvial. Sursa celor mai multe inovaţii este engleza, dar nu e lipsit de interes ce se întîmplă cu împrumuturile odată preluate: limbile (adică, desigur, vorbitorii lor) le modifică adesea forma şi sensul, în conformitate cu propriile modele şi tendinţe. Frecventatorii spaţiului virtual sînt familiarizaţi, de mai multă vreme, cu noul sens al termenului viral; ceilalţi vorbitori se limitează la definiţia medicală, cuprinsă în dicţionarele curente.

Ca de obicei, unii se indignează şi semnalează inexistenţa sensului informatic în dicţionare. Absenţa din dicţionare nu înseamnă inexistenţa în limbă; există un decalaj inevitabil şi sănătos între intrarea în circulaţie şi intrarea în dicţionar. În DEX, viral trimite către sinonimul virotic, care îi este deci preferat, şi la care apare definiţia „privitor la virus; care se datorează unui virus“. Internetul dovedeşte că sînt foarte multe contexte în care termenul medical viral e intens folosit: se vorbeşte de infecţii virale, agenţi virali, hepatită virală etc. În limbajul Internetului, adjectivul viral (din engl. viral) e, ca mulţi alţi termeni de specialitate, de origine metaforică, ilustrînd chiar polisemia noului vocabular: analogia extinderii rapide, ca într-o epidemie, nu mai are în acest caz semnificaţia negativă şi nici nu se leagă direct de sensurile tehnice ale termenului informatic virus. Glosarele din Internet, wikipedia şi alte numeroase surse indică drept sintagmă de origine viral video şi ca formulă deja impusă viral marketing; în română, corespondentele lor sînt, desigur, video viral („Un video viral i-a adus unui norvegian o probă la o echipă din NFL“, mediafax.ro) şi marketing viral („Marketingul viral a apărut ca o nevoie firească de diversificare a modului în care este transmis mesajul publicitar astăzi“, ro.wikipedia.com). Inovaţia lexicală e destul de recentă, din ultimele decenii, răspîndirea ei fiind legată de popularitatea reţelelor de socializare şi a site-urilor care oferă filmuleţe.

Mai interesante sînt extinderile uzului actual: în primul rînd, viral e tot mai mult folosit în română ca substantiv; substantivizarea pare a fi chiar mai puternică decît în engleză: „Acesta nu este un viral, nu este nici reclamă mascată la vreun produs“ (stirileprotv.ro); „Un viral mai vechi a devenit iar popular, adunînd peste 500 de mii de vizualizări în mai puţin de o săptămînă“ (rtv.net); „Viralul sfîrşitului de an! Reacţia unui tată cînd primeşte cadou bilete la meci de la fiul lui este epică! (cancan.ro). De altfel, asocierea lui viral cu un interval de timp a devenit deja un clişeu: „viralul zilei“ (fmylife.ro), „viralul săptămînii“ (stirileprotv.ro), „viralul de vineri“ (refresh.ro) etc. Pluralul substantivului oscilează între -e (desinenţa adjectivului) şi -uri (marcă tipic substantivală); mai frecventă e forma virale – „viralele anului 2012“ (evz.ro), dar nu e rară nici forma viraluri – „viralurile, o formă de profit?“ (forums.webcentral.ro); oscilaţia apare chiar pe aceeaşi pagină: „Viralurile României“ (titlu) – „Aceste virale s-au descărcat în peste 13.000 de exemplare“ (ad-brandz.com).

Se poate vorbi şi de o lărgire semantică a termenului? Deocamdată, el se foloseşte pentru diferite tipuri de mesaje, predominant vizuale – „fotografia emoţionantă devenită virală“ (realitatea.net); „Prima fotografie a lui Obama după victorie, virală în 22 de minute“ (romanialibera.ro); „Un caz de pictură virală“ (romlit.ro) – dar şi pentru texte – „Un nou text viral, legat de criza economică actuală“ (danutm.wordpress.com). Rămîne constantă referirea la mediul de răspîndire, pe care o păstrează şi verbul a viraliza şi numele de acţiune viralizare: „De-a lungul timpului, am discutat cu mai mulţi bloggeri despre viralizarea conţinutului pe care îl produc. Sigur, există şi conţinut de calitate care se viralizează, dar e net inferior balastului“ (tvdece.ro); „blog-urile sînt astăzi un adevărat «focar» de viralizare a gîndirii“ (observatorcultural.ro). Un indiciu pentru lărgirea semantică a adjectivului viral este folosirea sa calificativă, gradabilă, mai puţin riguroasă decît cea descriptiv-clasificatoare: „cele mai virale 12 articole din 2012“ (Wall-Street.ro); Studiile arată că cele mai virale articole sînt acelea în care este prezentată o listă“ (infoprenoriat.com). Apariţia sensului calificativ, mai vag şi cu evoluţii imprevizibile, a fost surprinsă de o formulă ironică: „aceste «cele mai virale virale» din România“ (blog.standout.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”
Deși să renunțăm la toate alimentele care ne pun în pericol este aproape imposibil, anumite decizii putem adopta.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Fructul astronauților s-a „cuplat” cu papanașii și clătitele românești. Detaliile unui produs cu succes neașteptat
Procesul tehnologic durează până la trei ore, atât cât trebuie pentru a obține același gust ca atunci când dulceața e făcută acasă.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.