Via╚Ťa nu ├«ncape nicidecum ├«n grile

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Via╚Ťa nu ├«ncape nicidecum ├«n grile jpeg

E ora 22,48, dar la voi e mai t├«rziu, e aproape 1 noaptea. S├«nt ├«n buc─ât─âria apartamentului ├«n care locuie╚Öte fratele meu, ├«n Norwich, ├«n Anglia. ├Än fa╚Ťa mea, la televizor, ruleaz─â ceva documentar despre ╚Ť─ârile africane, cu copii subnutri╚Ťi, cu vaci scheletice, cu de╚Öert. Al─âturi, mo╚Ť─âie pe canapea sora prietenei fratelui meu. ├Än camera din spate fratele meu cite╚Öte Homo Deus. Scurt─â istorie a viitorului, iar prietena lui face un du╚Ö. E o atmosfer─â nou─â pentru mine, dar o simt cumva replicat─â, un fel de scen─â de familie de emigran╚Ťi oarecum ├«mplini╚Ťi, oarecum aduna╚Ťi ├«n jurul unei mese, departe de cas─â. Asear─â am jucat bowling, am b─âut beri, am dansat ├«ntr un club p├«n─â spre diminea╚Ť─â, iar ast─âzi am flanat prin ora╚Ö, doar trei dintre noi, pentru c─â prietena fratelui meu, Mihaela, lucreaz─â s├«mb─âta. E angajat─â la un magazin de plante, v├«nz─âri, ├«ntre╚Ťinere, consultan╚Ť─â. E absolvent─â de Arte Plastice ╚Öi de Horticultur─â ╚Öi aici, ├«n Anglia, ╚Öi-a g─âsit job-ul perfect. Fratele meu a terminat Medicina, a fost medic de familie ├«n Rom├ónia, ├«ntr-un sat la 100 de kilometri de Cluj, Mociu, unde f─âcea ╚Öi g─ârzi uneori, dar apoi s-a reorientat, a intrat ├«n industria farmaceutic─â ╚Öi acum doi ani a g─âsit ├«n Norwich un alt job: vinde pesticide ├«n ╚Ť─ârile Europei de Est. Eu ╚Öi Antonia, sora Mihaelei, ne-am nimerit pe-aici ├«n vizit─â. S├«nt primele zile ├«n care chiar m─â simt ├«n vacan╚Ť─â. Am venit f─âr─â laptop (scriu de pe al fratelui meu) ╚Öi am ignorat zecile de mail-uri care s-au adunat ├«n c├«teva zile. S├«nt ├«n ele aproape soma╚Ťii: termene dep─â╚Öite de la editura cu care colaborez, diverse informa╚Ťii de la un ONG cu care s├«nt, de asemenea, ├«n colaborare, solicit─âri de la ╚Öcoala doctoral─â, remind-uri de la reviste pentru care am promis c─â voi scrie, diverse, zeci, zeci. Am l─âsat ├«n urm─â, ├«n ╚Ťar─â, ╚Öi alte g├«nduri, destule, de natur─â personal─â, care ╚Ťin de fragmentariul vie╚Ťii sau de coeren╚Ťa ei, depinde cum prive╚Öti. Mi-am suspendat, pur ╚Öi simplu, pentru c├«teva zile, via╚Ťa, pentru a fi cu adev─ârat ├«n vacan╚Ť─â. Pentru c─â via╚Ťa mi-e uneori un astfel de v├«rtej cu termene dep─â╚Öite, cu angajamente pe care nu ├«ntotdeauna reu╚Öesc s─â le onorez, cu a╚Ötept─âri de la al╚Ťii sau de la mine ├«nsumi pe care uneori le ratez, r─âm├«n├«ndu-mi doar ru╚Öinea. Fa╚Ť─â de al╚Ťii sau fa╚Ť─â de mine.

Mi-ar pl─âcea, uneori, s─â pot func┬ş╚Ťiona ├«ntr-o gril─â. S─â fie totul cuantificat. Ai de f─âcut asta pentru X, p├«n─â atunci, ai de sim╚Ťit asta, pentru Y, p├«n─â atunci, ai de rezolvat asta, pentru Z, p├«n─â atunci. S─â nu se suprapun─â, s─â nu vin─â ca un t─âv─âlug uneori, unele peste altele, munci, sim╚Ťiri, a╚Ötept─âri, ╚Öi s─â fii nevoit s─â le ratezi pe unele sau s─â le faci pe fug─â, fu╚Öerit (cel pu╚Ťin ├«n viziunea ta), frugal. Dar numai uneori. Pentru c─â de fapt nu mi-ar pl─âcea: ar fi prea plictisitor, prea mecanic, preaÔÇŽ inuman. Totu╚Öi, o mai pu╚Ťin─â alerg─âtur─â, mai pu╚Ťin stres, mai pu╚Ťine mi╚Öc─âri necesare pentru asigurarea confortului cotidian m-ar bucura. M─â uit aici ├«n jur, pe strad─â, la oameni: pur ╚Öi simplu ├«╚Ťi z├«mbesc f─âr─â s─â ├«i cuno╚Öti. Prima dat─â am crezut c─â e o simpatie ├«nt├«mpl─âtoare, ╚Öti╚Ťi, genul acela de atrac╚Ťie imediat─â cu o persoan─â necunoscut─â. Apoi fratele meu mi-a spus c─â e un obicei ╚Öi am constatat cur├«nd c─â e a╚Öa. Oameni parc─â mai pu╚Ťin preocupa╚Ťi (nu c─â nu ar avea griji, treburi, poate complica╚Ťii), care nu ├«╚Öi tr─âiesc via╚Ťa ├«ntr-o continu─â lupt─â pentru supravie╚Ťuire. Dup─â ce ies de la serviciu au timpul lor, pentru familii, pentru prieteni, pentru relaxare, pentru plimb─âri. S-ar putea crede c─â func╚Ťioneaz─â mai degrab─â ├«ntr-o gril─â. Dar nu, e de fapt o ordine social─â care le asigur─â acest echilibru.

De ce m─â ├«nv├«rt ├«n jurul acestor expe┬şrien╚Ťe personale, cu aer de vacan╚Ť─â? Ajung ├«n dou─â vorbe la subiect. A confunda o gril─â cu ordonarea echilibrat─â e o mare gre╚Öeal─â. Nu tiparele s├«nt cele care conduc vie╚Ťile acestor oameni. Fratele meu ╚Öi prietena lui au ajuns ├«n Anglia nu pentru c─â au c─âutat s─â ├«╚Öi fixeze via╚Ťa ├«ntr-o gril─â, ci pentru c─â aici au g─âsit o ordine social─â mai coerent─â ╚Öi, ├«n mare m─âsur─â, mai deschis─â nevoilor lor de dezvoltare, inclusiv celor de creativitate. L─âs├«nd deoparte aspectul financiar, care e doar o consecin╚Ť─â. Fire╚Öte c─â for╚Ťez, metaforic, o compara╚Ťie, pentru a-mi ilustra ideea. Cu vreun an ├«n urm─â scriam despre neajunsurile unui examen de bacalaureat cu subiecte de tip gril─â ╚Öi am explicat tehnic de ce nu s├«nt de dorit. Nu le reiau. Dar acum, din nou, ideea a fost adus─â ├«n discu╚Ťie de c─âtre doamna Andronescu, ministrul Educa╚Ťiei. Nu putem nega, desigur, capacitatea unor grile de a evalua cuno╚Ötin╚Ťe, informa╚Ťii, care s├«nt la r├«ndul lor parte a curriculum-ului na╚Ťional, mai ales la unele discipline, cele care fac parte din trunchiul ╚Ötiin╚Ťelor exacte. Unele informa╚Ťii de specialitate care se subsumeaz─â curriculum-ului ╚Ötiin╚Ťelor umaniste, de asemenea, ar putea fi evaluate prin grile. C├«nd a tr─âit X scriitor, care e numele predicativ din propozi╚Ťia cutare, alegerea formulei corecte a unei substan╚Ťe dintre trei variante oferite etc. Dar cum se poate, totu╚Öi, s─â nu pricepem ├«nc─â, dup─â at├«╚Ťia ani ├«n care am pretins c─â dezvolt─âm competen╚Ťe, ╚Öi mai nou c─â vrem un ├«nv─â╚Ť─âm├«nt care s─â faciliteze dezvoltarea personal─â, c─â acestea nu pot fi evaluate prin grile, chiar dac─â ele presupun, fire╚Öte, asimilarea unor con╚Ťinuturi? Deschid, la ├«nt├«mplare, programa pentru bacalaureat la matematic─â, domeniu str─âin mie. Citesc la ├«nt├«mplare o competen╚Ť─â: ÔÇ×Deducerea unor rezultate ┼či verificarea acestora utiliz├«nd induc┼úia matematic─â sau alte ra┼úionamente logiceÔÇť. Nu po╚Ťi evalua o astfel de competen╚Ť─â printr-o gril─â, e limpede: ratezi ra╚Ťionamentul.

Competen╚Ťele s├«nt cele care, sus┬ş╚Ťi┬şnute solid de cuno╚Ötin╚Ťe, desigur, fac mai u╚Öor drumul elevilor spre via╚Ť─â ╚Öi implicit pot crea premisele pentru ca ace╚Ötia s─â construiasc─â o societate mai echilibrat─â, mai ordonat─â. Nu mai ├«ncadrat─â ├«n grile, ├«n tipare ╚Öi cli╚Öee de g├«ndire. O societate din care s─â nu se fug─â spre alte ╚Ť─âri pentru a se putea g─âsi o ordine fireasc─â a vie╚Ťii, ├«n care ╚Öi cuno╚Ötin╚Ťele, ╚Öi competen╚Ťele, ╚Öi abilit─â╚Ťile de via╚Ť─â s─â se alinieze coerent, iar oamenii s─â ├«╚Öi z├«mbeasc─â pe strad─â (╚Ötiu, pot fi luat peste picior pentru acest idealism). Avem de mul╚Ťi ani oportunit─â╚Ťi peste oportunit─â╚Ťi, avem acces la resurse financiare f─âr─â precedent, avem ╚Öi destui speciali╚Öti care s├«nt gata s─â pun─â um─ârul, ├«ns─â parc─â am vrea s─â ne fur─âm mereu c─âciula, s─â batem pasul pe loc sau s─â ne ├«ntoarcem ├«napoi. Spoim, c├«nd nu distrugem sau nu d─âr├«m─âm. De ce, Doamne, ierta╚Ťi-mi poncifele de vacan╚Ť─â, nu ne putem de╚Ötepta odat─â? ╚śi de ce ne tot batem joc de educa╚Ťie mai ales, care e, ├«n mod evident, nutrientul dezvolt─ârii oric─ârei societ─â╚Ťi?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.