Vax (albina)

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
„Cu bule“ jpeg

În presa actuală şi în spaţiul Internetului circulă mai multe întrebări şi tot atîtea răspunsuri în legătură cu expresia vax albina, cunoscută de unii vorbitori prin intermediul unor scrieri şi scenete umoristice din anii ’70-’90. Sensul formulei e uşor de dedus din context: folosită interjecţional sau calificativ, aceasta exprimă deprecierea dusă pînă la negare, indicarea unui fapt ca lipsit de valoare şi de importanţă. Variantele de scriere vacs şi vax notează aceeași pronunţie, dar prima formă e consacrată de normele ortografice (atît pentru sensul propriu, cît şi pentru cel figurat al cuvîntului), în vreme ce a doua este preferată pentru sensul familiar-argotic. Multe dintre explicaţiile din presă identifică, în mod corect, preparatul industrial particular pe care îl evocă formula vacs albina: vacsul produs în prima jumătate a secolului al XX lea de fabrica Albina din Galaţi, proprietatea lui Max Fischer; în Monitorul Oficial din 23 iulie 1906, aceasta e menţionată sub titulatura „Fabrica de producţiuni chimice şi ambalagiu (cutii) de tinichea «Albina» Max Fischer & C-ie, Galaţi“. Produsele sale pentru lustruirea încălţămintei, care aveau, se pare, destulă popularitate, apar în romanul lui Cezar Petrescu, Apostol (1933), ca semn al vieţii cotidiene modeste: „îşi acoperi în fiecare dimineaţă cu vax Albina crăpăturile încălţărilor“; „crăpăturile ghetelor rudimentar tencuite cu vax Albina“.

Textele jurnalistice actuale sînt mai puţin credibile atunci cînd încearcă să explice sensul figurat al expresiei legîndu-l de stricta poveste locală a fabricii Albina şi a produselor ei de îngrijire a încălţămintei, înlocuite treptat de mai moderna cremă de ghete. S-ar presupune astfel că sensul familiar-argotic e relativ recent, simplul vax! depreciativ fiind o abreviere din vax Albina. De fapt, succesiunea faptelor e inversă: vacs (sau vax) avea deja un sens negativ în vorbirea familiară atunci cînd vorbitorii i au adăugat, în glumă, prin procedeul de acumulare tipic argotic, dezvoltări preluate din stereotipiile vremii. Simplul vacs! a fost întărit şi actualizat ca Vacs Albina!, eventual asociat şi cu alte expresii cu funcţie depreciativă similară, vulgare sau doar aluziv-eufemistice („N-ai casă, mobilă, aragaz, televizor, vax albina, crema puca, vorba lu’ Dem Rădulescu!“, Tineretul liber, 1992, nr. 599).

Cuvîntul vacs intrase de mai mult vreme în limbă, cu sensul său propriu, de „preparat, de obicei de culoare neagră, folosit la unsul sau la lustruitul încălțămintei de piele și al hamurilor“ (DEX); în Dicţionarul limbii române (DLR, Litera V, 1997) sînt înregistrate atestări ale sale din documente de la începutul secolului al XIX-lea. Indiferent de posibilele filiere de pătrundere, sursa termenului este, desigur, germanul Wachs („ceară“), denumire extinsă firesc şi asupra unor produse pe bază de ceară; în franceză, de la cire „ceară“, s-au format cirer şi cirage, termeni uzuali pentru lustruirea pantofilor. Vacs stă la baza unei mici familii de cuvinte: a văcsui, văcsuire, văcsuitor. E interesant că termenul se mai folosea, la sfîrşitul secolului al XIX-lea, şi într-o altă construcţie, înregistrată de DLR: de vacs, caracterizare a unui tip de piele care se întreţinea prin văcsuire. Reclamele vremii prezintă adesea ghete de vacs, cizme de vacs, piele de vacs etc.

Sensul familiar-argotic al cuvîntului vacs este atestat spre sfîrşitul secolului al XIX-lea, fiind prezent masiv în romanul lui Duiliu Zamfirescu, În război, apărut în Convorbiri literare în anii 1897-1898. Vacs este chiar ticul verbal caracteristic al personajul Milescu, cam în acelaşi fel în care moft îl defineşte, la Caragiale, pe tipicul Mitică. Milescu foloseşte depreciativul vacs de zeci de ori, exemplele ilustrînd într-un mod foarte interesant funcţiile expresive multiple pe care un asemenea tic le capătă în vorbire. Cuvîntul e folosit mai ales ca răspuns, pentru a marca neîncrederea, deprecierea, minimalizarea: „Vin ruşii. Vacs!“ are şi rolul de a caracteriza negativ o persoană sau o situaţie: „subsemnatul, vacs!“; „Afaceri, vacs!“. Poate fi întărit prin repetiţie – „Vacs! şi iar vacs!“ – şi apare în formule de imprecaţie: „Mii de tunete şi de vacsuri!“ Poate substitui, glumeţ, orice substantiv, avînd în context valoarea imprecisă a lui chestii: „să nu mi umbli dumneata cu vacsuri şi cu fracuri“; la masă, personajul cere diverse feluri de mîncare cu formula glumeaţă „Ia mai dă nişte vacs de ăsta“. Romanul înregistrează şi neadecvarea termenului în anumite situaţii – „se simţi jenat de vulgaritatea vacsului său şi se înroşi“ –, dar şi contagiunea (în măsura în care şi prietenul lui Milescu, Mihai Comăneşteanu, e tentat să preia ticul verbal).

În locul lui vacs se pot imagina, în exemplele de mai sus, alte forme cu rol similar – adesea cuvinte tabu, vulgare, dar şi eufemisme, cuvinte aparent absurde, nemotivate. Cum se explică, pînă la urmă, sensul figurat al lui vacs? Poate doar fonetic, prin joc de cuvinte, pentru că vax e o formă scurtă, asemănătoare cu alte negaţii familiar-argotice (ca nix sau nex). Poate prin vreo metaforă, la fel de greu explicabilă ca acelea care au produs sensurile figurate depreciative pentru rahat sau spanac.

Chiar dacă nu mai e foarte la modă, vax s-a păstrat în limbajul familiar („eşti vax!“, „vax populi“ etc.) şi are un loc asigurat în literatură şi în dicţionare.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.