Urme pe pantofi. Din 11 septembrie 2001

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
Urme pe pantofi  Din 11 septembrie 2001 jpeg

După atacul terorist din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center, în subsolul clădirilor simbol ale New York-ului focul a continuat să ardă mocnit luni de zile. Cît să învăluie strălucitorul Manhattan într-un amestec sinistru de fum și praf și într-un miros greoi de ars. Cauciuc ars.

Chiar și așa, în contextul unor evenimente de neconceput pentru Statele Unite ale Americii și pentru lume, cu urmări ireversibile, istoria a continuat. Și are martorii ei, printre care și Muzeul Memorial 9/11 din New York, situat lîngă complexul World Trade Center (încă în construcție).

9/11 Memorial Museum a fost inaugurat în mai 2014, iar scopul său principal este acela de a documenta și expune cît mai elocvent evenimentele din 11 septembrie. Pe lîngă numeroasele mărturii de istorie orală, muzeul a reușit să colecționeze în jur de unsprezece mii de artefacte donate de supraviețuitorii atentatelor sau de rude ale acestora.

Printre cele mai expresive exponate sînt, cred, pantofii supraviețuitoarei Linda Raisch-Lopez. Din piele lăcuită, cu vîrful pătrățos și toc mediu, culoare cam nedefinită, în zona cafelei cu lapte. Pe care istoria a lăsat, bine definite, niște dîre de sînge uscat.

Linda Raisch-Lopez era în biroul său de la etajul 97 din turnul de sud cînd a auzit un zgomot puternic. Din turnul de nord ieșeau flăcări. A decis să părăsească imediat clădirea, și-a scos pantofii și a pornit să coboare pe scara de urgență. Cînd a ajuns pe la etajul 60 a auzit și a simțit impactul loviturii avionului asupra clădirii în care se afla. Deasupra ei tocmai se prăbușiseră cîteva etaje. Conform propriei mărturii, Linda Raisch-Lopez nu mai percepea nimic în jurul ei, se gîndea doar la cum să scape în viață. Și se ruga. Rețeta a funcționat (să gîndești și să te rogi mereu funcționează), astfel încît femeia a reușit să iasă din clădire și să se îndepărteze de calvarul care abia începea. Dar numai după ce a parcurs o distanță de cîteva străzi bune și-a dat seama că era tot desculță. S-a încălțat. A continuat să meargă, iar la un moment dat a auzit cum South Tower, în care se afla cu doar cîteva minute în urmă, s-a prăbușit. Și-a văzut de drum, pînă a ajuns la coadă la feribotul cu destinația New Jersey. Acolo, o altă femeie i-a atras atenția că picioarele îi sîngerează puternic. Supraviețuitoarea nu își amintește, însă, nici un fel de durere. Toată disperarea și suferința momentului au rămas simbolic imprimate în dîrele de sînge de pe pielea lăcuită a pantofilor.

Istoria a mers mai departe. Uneori, desculță.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursa foto: 911memorial.org

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: