Urme pe pantofi. Din 11 septembrie 2001
După atacul terorist din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center, în subsolul clădirilor simbol ale New York-ului focul a continuat să ardă mocnit luni de zile. Cît să învăluie strălucitorul Manhattan într-un amestec sinistru de fum și praf și într-un miros greoi de ars. Cauciuc ars.
Chiar și așa, în contextul unor evenimente de neconceput pentru Statele Unite ale Americii și pentru lume, cu urmări ireversibile, istoria a continuat. Și are martorii ei, printre care și Muzeul Memorial 9/11 din New York, situat lîngă complexul World Trade Center (încă în construcție).
9/11 Memorial Museum a fost inaugurat în mai 2014, iar scopul său principal este acela de a documenta și expune cît mai elocvent evenimentele din 11 septembrie. Pe lîngă numeroasele mărturii de istorie orală, muzeul a reușit să colecționeze în jur de unsprezece mii de artefacte donate de supraviețuitorii atentatelor sau de rude ale acestora.
Printre cele mai expresive exponate sînt, cred, pantofii supraviețuitoarei Linda Raisch-Lopez. Din piele lăcuită, cu vîrful pătrățos și toc mediu, culoare cam nedefinită, în zona cafelei cu lapte. Pe care istoria a lăsat, bine definite, niște dîre de sînge uscat.
Linda Raisch-Lopez era în biroul său de la etajul 97 din turnul de sud cînd a auzit un zgomot puternic. Din turnul de nord ieșeau flăcări. A decis să părăsească imediat clădirea, și-a scos pantofii și a pornit să coboare pe scara de urgență. Cînd a ajuns pe la etajul 60 a auzit și a simțit impactul loviturii avionului asupra clădirii în care se afla. Deasupra ei tocmai se prăbușiseră cîteva etaje. Conform propriei mărturii, Linda Raisch-Lopez nu mai percepea nimic în jurul ei, se gîndea doar la cum să scape în viață. Și se ruga. Rețeta a funcționat (să gîndești și să te rogi mereu funcționează), astfel încît femeia a reușit să iasă din clădire și să se îndepărteze de calvarul care abia începea. Dar numai după ce a parcurs o distanță de cîteva străzi bune și-a dat seama că era tot desculță. S-a încălțat. A continuat să meargă, iar la un moment dat a auzit cum South Tower, în care se afla cu doar cîteva minute în urmă, s-a prăbușit. Și-a văzut de drum, pînă a ajuns la coadă la feribotul cu destinația New Jersey. Acolo, o altă femeie i-a atras atenția că picioarele îi sîngerează puternic. Supraviețuitoarea nu își amintește, însă, nici un fel de durere. Toată disperarea și suferința momentului au rămas simbolic imprimate în dîrele de sînge de pe pielea lăcuită a pantofilor.
Istoria a mers mai departe. Uneori, desculță.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Sursa foto: 911memorial.org