Urme pe pantofi. Din 11 septembrie 2001

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
Urme pe pantofi  Din 11 septembrie 2001 jpeg

După atacul terorist din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center, în subsolul clădirilor simbol ale New York-ului focul a continuat să ardă mocnit luni de zile. Cît să învăluie strălucitorul Manhattan într-un amestec sinistru de fum și praf și într-un miros greoi de ars. Cauciuc ars.

Chiar și așa, în contextul unor evenimente de neconceput pentru Statele Unite ale Americii și pentru lume, cu urmări ireversibile, istoria a continuat. Și are martorii ei, printre care și Muzeul Memorial 9/11 din New York, situat lîngă complexul World Trade Center (încă în construcție).

9/11 Memorial Museum a fost inaugurat în mai 2014, iar scopul său principal este acela de a documenta și expune cît mai elocvent evenimentele din 11 septembrie. Pe lîngă numeroasele mărturii de istorie orală, muzeul a reușit să colecționeze în jur de unsprezece mii de artefacte donate de supraviețuitorii atentatelor sau de rude ale acestora.

Printre cele mai expresive exponate sînt, cred, pantofii supraviețuitoarei Linda Raisch-Lopez. Din piele lăcuită, cu vîrful pătrățos și toc mediu, culoare cam nedefinită, în zona cafelei cu lapte. Pe care istoria a lăsat, bine definite, niște dîre de sînge uscat.

Linda Raisch-Lopez era în biroul său de la etajul 97 din turnul de sud cînd a auzit un zgomot puternic. Din turnul de nord ieșeau flăcări. A decis să părăsească imediat clădirea, și-a scos pantofii și a pornit să coboare pe scara de urgență. Cînd a ajuns pe la etajul 60 a auzit și a simțit impactul loviturii avionului asupra clădirii în care se afla. Deasupra ei tocmai se prăbușiseră cîteva etaje. Conform propriei mărturii, Linda Raisch-Lopez nu mai percepea nimic în jurul ei, se gîndea doar la cum să scape în viață. Și se ruga. Rețeta a funcționat (să gîndești și să te rogi mereu funcționează), astfel încît femeia a reușit să iasă din clădire și să se îndepărteze de calvarul care abia începea. Dar numai după ce a parcurs o distanță de cîteva străzi bune și-a dat seama că era tot desculță. S-a încălțat. A continuat să meargă, iar la un moment dat a auzit cum South Tower, în care se afla cu doar cîteva minute în urmă, s-a prăbușit. Și-a văzut de drum, pînă a ajuns la coadă la feribotul cu destinația New Jersey. Acolo, o altă femeie i-a atras atenția că picioarele îi sîngerează puternic. Supraviețuitoarea nu își amintește, însă, nici un fel de durere. Toată disperarea și suferința momentului au rămas simbolic imprimate în dîrele de sînge de pe pielea lăcuită a pantofilor.

Istoria a mers mai departe. Uneori, desculță.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursa foto: 911memorial.org

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cumpărături online foto pixabay
Compania americană Amazon şi-a propus eliminarea concurenţilor chinezi Temu şi Shein: nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”
Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.
Federaţia Română de Tenis jpg
România, învinsă de Japonia cu 2-1, la turneul final al Cupei Billie Jean King la tenis
România a fost învinsă de Japonia cu scorul de 2-1, joi seara, în prima rundă a turneului final al competiţiei feminine de tenis pe echipe Cupa Billie Jean King, joi, la Malaga (Spania).
Ana Bogdan (EPA) jpg
FOTO Hassan Farah / X
Explozii la Damasc. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în noi bombardamente israeliene asupra capitalei Siriei
Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 16 rănite de lovituri aeriene israeliene care au vizat joi două zone din capitala siriană Damasc şi din apropierea acesteia, a relatat agenţia siriană de stat SANA.
1 chec cu portocale jpg jpeg
Cea mai delicioasă rețetă de chec cu portocale. Se prepară rapid și este ideală pentru masa de sărbători, dar și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce
Cel mai delicios chec cu portocale, ideal atât pentru masa de sărbători, cât și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce. O rețetă inedită, creată de Cosânzenele gătesc, una dintre cele mai cunoscute pagini de rețete de pe TikTok.
ape-uzate
România trimisă în judecată de CE pentru că nu a colectat şi epurat corespunzător apele uzate urbane
CE a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa CJUE pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
horoscop jpeg
Horoscop vineri, 15 noiembrie 2024. Surpriză de proporții pentru 2 zodii. Ce schimbări apar în viața unui nativ chinuit în ultima perioadă
Weekendul e un motiv de bucurie, iar horoscopul pentru ziua de vineri, 15 noiembrie 2024, confirmă acest lucru.
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
Cum arătau satele și locuințele în Dobrogea la finalul secolului al XIX-lea. Influențele otomane erau la tot pasul: „Au un aer umed și infect”
Dobrogea a devenit parte din România după Războiul de Independență, dar cu toate astea, zona și-a păstrat specificul otoman chiar și la sfârșitul secolului al XIX-lea.
question 2736480 1280 jpg
Cuvântul din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Preşedinţie sau preşedenţie? Care este, de fapt, varianta corectă
Deși ne străduim să vorbim și să scriem corect, sunt multe cuvinte pe care le folosim greșit zi de zi, pentru că le auzim în forma lor incorectă destul de des.