Uraganul și bomba

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Uraganul și bomba jpeg

Sînt printre cele mai prezente fenomene din actualitatea internațională – din păcate. Există în istorie, referitor la cele două de mai sus, o coincidență, cu iz de ironie chiar, demnă de accentuat, mai ales că potrivirea este și una temporală.

Pe 3 octombrie 1952, în Australia, pe Insulele Montebello a explodat un dispozitiv nuclear. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord tocmai testase cu succes prima sa bombă atomică, devenind la acel moment a treia putere nucleară din lume, după Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică.

Regatul Unit începuse să își pregătească un program nuclear încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă planurile s-au modificat în scurt timp prin Acordul de la Québec pe care l-a încheiat cu SUA în 1943 și care prevedea ca cele două state să colaboreze în materie de dezvoltare nucleară. Numeroși oameni de știință britanici au fost astfel implicați în cunoscutul „Proiect Manhattan“, din care a rezultat prima armă nucleară din istorie. După ce s-a încheiat războiul, s-a încheiat și colaborarea.

De prin 1947, Regatul Unit, preocupat de propria securitate, s-a întors la planurile individuale de dezvoltare nucleară. Nu după mult timp s-a ajuns și la etapa inevitabilă din orice astfel de program: testarea. Cum teritoriul britanic nu reprezenta nicidecum un loc potrivit pentru asemenea probe, în 1951 guvernul de la Londra, prin vocea (sau, mai exact, prin stiloul) prim-ministrului Clement Attlee, i-a solicitat guvernului Australiei permisiunea ca testul nuclear să se desfășoare pe teritoriul acesteia. În februarie 1952, un alt prim ministru britanic, Winston Churchill, a anunțat în Camera Comunelor că, pînă la sfîrșitul anului, în Australia va fi testată prima bombă atomică britanică. Numele operațiunii: „Uraganul“.

În luna aprilie, 200 de ingineri englezi au sosit pe insulele cu pricina pentru a se ocupa de instalațiile necesare testului, într-o imensă sălbaticie, printre stînci și nisip. „Uraganul“, pus la punct exclusiv de muncitori britanici în ateliere britanice, și-a luat avînt de pe sacrificata fregată Pym, ancorată într-o lagună din Insulele Montebello, pe 3 octombrie 1952. Operațiunea, în urma căreia englezii și-au dezvoltat prima lor armă nucleară transportabilă, The Blue Danube, a fost un succes – în măsura în care succes și nuclear pot fi asociate. Sutele de mii de broaște țestoase ucise pe plajă de radiații nu cred că le-ar asocia, de exemplu…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

plaje si temple thailandeze planul perfect pentru o vacanta lunga jpg
Scumpirile pun lacăt pe vacanțe: Românii aleg economiile în locul relaxării
Creșterea accelerată a prețurilor din ultimul an i-a împins pe români către bugete de austeritate când vine vorba de achiziții sau cumpărături mai importante, un studiu recent evidențiind că vacanța a devenit prea scumpă pentru foarte mulți români.
Lopez official photo (2) jpg
Jennifer Lopez ne dezvăluie cererile pentru mega-concertul din București!
O atmosferă Zen și alimente cât mai sănătoase sunt cerințele solistei Jennifer Lopez pentru concertul de o mare magnitudine artistică, pe care solista îl va susține în Piața Constituției pe 27 iulie și care va schimba fața showbiz-ului autohton.
image jpeg
Șerban Copoț, tătic la puterea a treia: „Îmi port chelia cu mândrie!”
Șerban Copoț de la Animal X, dezvăluiri din viața de familie.
image png
Orașul din România „revendicat” de berze, cu trai sărăcăcios, de care toată lumea fuge: „Comunismul în floare încremenit în ruină”
Pe marginea Dunării, într-un colț uitat de lume, berzele și-au revendicat un tărâm de poveste. De la Turnu Măgurele, oraș prăfuit din Teleorman, până la Nebuna – sat cu nume de legendă din Dolj – călătoria te poartă printr-o Românie paralelă, unde timpul a rămas încremenit în ruinele comunismului
image webp
Cel mai căutat român din Mexic: clienții stau la coadă ca să le vindece durerile
Românul Mircea Gabriel Mihăilă a devenit cunoscut în orașul Puebla, Mexic, pentru practicarea unei metode de „vindecare energetică” în spațiul public.
image png
Tânăra care i-a vândut metadonă lui Rareș Ion, reținută. Procurorii cer arestarea pentru 30 de zile
O tânără cunoscută sub pseudonimul "Pika", a fost reținută de procurorii DIICOT – Structura Centrală, fiind acuzată de trafic de droguri de mare risc, infracțiune care, potrivit anchetatorilor, a condus la moartea tragică a lui Rareș Ion
top 15 jpg
Câteva considerații despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică și copiii participanți
Ieri a avut loc festivitatea de premiere la Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică, a doua ediție. Ce concluzii am tras.
Donald Trump FOTO AFP
Trump se laudă că a inventat un cuvânt nou: „Este cel mai bun cuvânt”. Acesta e folosit încă din anii 1500
Președintele Donald Trump și-a expus încă o dată vocabularul unic în această săptămână. El spune că a inventat un „cuvânt nou”. „Este probabil cel mai bun cuvânt”, a spus șeful de la Casă Albă.
elevi olegiu 12890 600x315 2 jpg
Ce spune şi ce nu spune raportul QX al ministrului David. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară... (II) Evaluarea
La început câteva referiri la planurile cadru şi cele opt competenţe cheie prevăzute în raportul QX.