Unul dintre locurile preferate ale istoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
Unul dintre locurile preferate ale istoriei jpeg

Cred că dacă istoria ar trebui să își aleagă cîteva locuri preferate pentru relaxare, unul dintre acestea ar fi casele de licitație de artă, unde ar privi cu încîntare din spatele sălii cum ea însăși este valorificată sub supravegherea atentă a unui personaj – sculptat cu măiestrie din lemn prețios – care are ultimul cuvînt: ciocanul de licitație.

În urmă cu 275 de ani, în Londra, Samuel Baker încheia prima sa licitație de cărți rare, vîndute cu 826 de lire sterline. A luat naștere atunci ceea ce astăzi se numește Sotheby’s. Celebra Sotheby’s.

În primii ani de activitate, casa de licitații a vîndut numai cărți, colecția lui Napoleon pe care acesta a avut-o cu el în exilul din Insula Elena regăsindu se printre vînzările istorice. Clienții care veneau cu tablouri sau diverse opere de artă erau redirecționați către altă casă cunoscută de acest tip, Christie’s. Fair-play adjudecat!

În anul 1971, cînd compania se numea Wilkinson and Hodge, după numele proprietarilor de atunci, sediul său a fost mutat din Wellington -Street pe New Bond Street, adică din centrul universului cărților în cel al universului artei. În perioada interbelică, Sotheby’s s a axat mai ales pe vînzarea de tablouri și de obiecte de artă, iar pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial și-a continuat activitatea, în timp ce subsolul său a fost transformat în adăpost de apărare împotriva raidurilor aeriene.

În 1957 și în 1958, Sotheby’s a dat startul unei noi epoci pe piața de artă, prin două licitații istorice pe care le-a organizat. Istorice nu numai prin obiectele expuse la vînzare, ci și prin organizarea și promovarea în sine, ca în cazul celei din 1957, cînd pentru prima dată licitația a fost prezentată public ca un eveniment de amploare, atrăgînd atenția presei. Regina Elisabeta a II-a a fost invitată la o vizionare în avanpremieră a colecției Weinberg, care a fost licitată atunci.

Lady Churchill, Kirk Douglas și Anthony Quinn au făcut parte din publicul evenimentului de referință al Sotheby’s din 1958, cînd tablourile impresioniste aparținînd colecției Goldschmidt s-au vîndut într-un timp record, la prețuri cel puțin la fel de record, consemnîndu se cea mai scumpă licitație de artă din istorie. Organizarea profesionistă a serii de licitație Goldschmidt a marcat încă un pas în dezvoltarea industriei de artă așa cum o știm astăzi. Superficial poate la acest moment, dar nu și atunci, participanții au putut răsfoi pentru prima oară un catalog de licitație tipărit color.

Din spatele sălii privea încîntată istoria.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

o femeie goneste cu masina pe plaja facebook video png
După ce a gonit cu mașina pe plajă, o șoferiță s-a împotmolit în nisip și a fost salvată cu un tractor
O femeie a fost surprinsă gonind cu mașina pe o plajă din Mamaia marți, 29 aprilie. Întâmplarea a avut un final nefericit, întrucât șoferița a rămas împotmolită în nisip.
Societatea de bazalt artificial şi ceramică, la Expoziţia din 1906 (© iMAGO Romaniae)
Extracția bazaltului în România Mare, în timpul Marii Crize Economice
S-a spus că statul român nu era suficient de modern și încă era dominat de pasiunea pentru materialele de construcție tradiționale. Lipsa de potențial economic ducea la un conservatorism în domeniul imobiliar și încă mai erau folosite lemnul și pământul în procesul de ridicare a clădirilor.
ilustratie politie jpg
O mamă din Argeș, reținută după ce și-a maltratat gemenii timp de cinci ani
O femeie din județul Argeș a fost reținută de polițiști, fiind acuzată că și-a crescut copiii gemeni în condiții inumane și și-a bătut în mod repetat fiica de doar 7 ani. Autoritățile au fost alertate de o rudă a femeii.
Spania si Portugalia, afectate de pana de curent FOTO AFP
Pana de curent din Spania și Portugalia, cea mai serioasă criză din ultimele decenii ANALIZĂ
Pana de curent înregistrată în Spania și Portugalia reprezintă dovada că industriile-cheie care pun în mișcare societatea pot paraliza în urma unui astfel de episod, ceea ce atrage atenția în legătură cu lecțiile care trebuie deprinse, pentru a evita pierderi economice dificil de estimat.
Daniel Funeriu FOTO Mediafax
Cum se apără Funeriu după controversa accentului britanic. Reacția jurnalistei: „Români, m-ați mișcat cu adevărat!”
Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale, respinge acuzațiile potrivit cărora ar fi luat în derâdere accentul britanic al jurnalistei Alison Mutler, în timpul dezbaterii organizate de TVR.
citit carte barbat istock jpg
Ce înseamnă „mitoman”. A fost cel mai căutat cuvânt în DEX în ultima lună
În limba română există nenumărate cuvinte pe care în ciuda faptului că le cunoaștem, doar foarte puțini dintre noi le și putem defini clar. Iar în această categorie intră și „mitomanie”, un termen pe care poate că mulți dintre noi l-am auzit, însă nici chiar acum nu știm precis ce înseamnă.
plaja sicilia jpg
Bătaie pe închirierea plajelor de pe litoral: 187 de oferte depuse pentru 77 de suprafețe
Nu mai puțin de 187 de oferte pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii 10 ani au fost depuse la „Apele Române”, instituția anunțând că va analiza săptămâna viitoare documentele.
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă pentru public (© Consiliul Județean Argeș)
Cetatea Poienari, închisă temporar, din cauza urșilor
Cetatea Poienari, aflată în administrarea Muzeului Județean Argeș, este închisă începând de marți, 29 aprilie 2025, anunță Consiliul Județean Argeș.
Donald Trump FOTO AFP
Trump susține că l-a împiedicat pe Putin să cucerească Ucraina: „Voia toată țara, dar n-o va face”
La doar câteva zile după ce și-a exprimat îndoiala față de intențiile liderului de la Kremlin, Donald Trump susține acum că Vladimir Putin își dorește pace în Ucraina și că el, personal, l-a împiedicat să cucerească întreaga țară.