Untul de la Florica
Anul acesta, în cursul verii, Banca Națională a Romîniei a lansat în circuitul numismatic o monedă de aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Ion. C. Brătianu.
Personajul istoric, alături de familia sa, face toți banii. Totuși, BNR anunță un tiraj maxim de 1.000 de monede de aur dedicate lui I.C. Brătianu, cu valoare nominală de 500 lei. Ajung și acestea. Oare cît timp ne-ar ajunge banii de colecție pentru a cumpăra... unt de la Florica?
Cu toate insistențele mele, la domeniile și fermele regale nu pot obține untul de la Florica – zicea Regele Carol I.
Un alt personaj, total diferit, era de acord că untul produs la Florica (județul Argeș), satul unde locuia familia Brătianu, este de mare preț. Povestea începe cîndva pe la ora patru dimineața. Cam atunci obișnuia să se trezească Ion C. Brătianu, indiferent de anotimp. Cum era mare iubitor de ceai (și pretențios în ceea ce privește calitatea acestuia), omul politic găsea mereu tava de ceai pregătită lîngă pat, pe noptieră, pentru a-și putea face băutura de îndată ce se trezea. Îl bea cu puțin lapte, cu două cubulețe de zahăr, alături de două felii de franzelă cu unt. Unt de la Florica, firește. Vara, de regulă, untul îi era lăsat pe pervazul de la fereastra deschisă, să se mențină. Într-o dimineață oarecare de vară, domnul Brătianu nu a mai găsit untul la fereastră. Suspect.
A doua zi s-a trezit mai devreme (da, sună aproape imposibil și mai devreme de ora patru dimineața, dar nu-i) și a văzut o cioară care venise să mănînce delicatesa cremoasă de Florica. A încercat vreo trei dimineți la rînd să prindă untul înaintea păsării, dar nu a reușit. Neavînd de ales, a schimbat locul unde punea untul și situația a fost rezolvată. Simplu.
Tot simplu era și meniul zilnic al lui Ion C. Brătianu și mereu cam același, după cum relatează fiica acestuia Sabina Cantacuzino: două ouă fierte, cotletă, cartofi copți cu unt (bineînțeles), un măr sau fragi.
Noi, la masă, beam toți vin cu apă, adaugă Sabina Cantacuzino. Din producția proprie, de care se ocupa chiar domnul Brătianu. Acesta bea puțin vin alb, iar doamna Brătianu un păhărel cu vin roșu.
Ceea ce, de asemenea, face toți banii.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: adevarul.ro