Unicorni

Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
image

Să crezi în unicorni poate părea o pură nebunie. La propriu, este. Dar să crezi în simbolul acestora? Una dintre cele mai frumoase (și necesare) (ne)nebunii.

În mare parte a istoriei, oamenii au crezut în existența acestor făpturi cu un corn în frunte, chiar dacă descrierea înfățișării lor diferă de la epocă la epocă. În secolul al IV-lea î.e.n., istoricul și medicul grec Ctesias scria într-o lucrare dedicată Indiei despre un animal care ar fi semănat cu un măgar sălbatic și care avea un corn în frunte. Mai tîrziu, în secolul I, Plinius cel Bîtrîn menționa în scrierile sale un animal neînfricat pe care l-a numit monokeros (de unde cel mai probabil și legătura etimologică cu denumirea unicorn), asemănător unui cal la corp și cu un corn negru care pornea din mijlocul frunții. Monokeros-ul lui Plinius era extrem de puternic și imposibil de capturat în viață. Venea așadar cu niște puteri aproape miraculoase.

Existența măgarului cu un singur corn în frunte a fost confirmată ulterior și de Aristotel, și de alte scrieri ale vremurilor care subliniau caracterul supranatural al animalului. După unii specialiști, în multe dintre descrieri era vorba, de fapt, despre un animal mult mai pămîntean: rinocerul. Oricum, mitul inorogului, creatura (aproape) de neînvins, victorioasă în orice luptă, înzestrată cu puteri magice, vindecătoare și protectoare, s-a născut și a crescut. De exemplu, în Evul Mediu, colții de narval, un mamifer marin, erau confundați mai mult sau mai puțin intenționat cu bucăți din corn de unicorn cu proprietăți tămăduitoare. Din acest tip de fildeș se confecționau căni despre care se credea că te feresc de otrăvuri. Astfel, odată turnată în cana magică, nici o picătură de otravă nu mai avea vreo putere.

De altfel, prin secolul al XVII-lea, în Londra existau reclame pentru anumite elixiruri din corn de inorog care puteau vindeca diverse boli. Totodată, era reconfirmată simbolistica puterii animalului avînd în vedere prezența acestuia pe stema Regatului Unit. Și tot în spațiul britanic, unicornul a fost ridicat la rang de artă în epoca victoriană, cînd au fost redescoperite și revalorificate tapiseriile cu unicorni (Lady and the Unicorn), capodopere ale artei medievale realizate în jurul anului 1500, cînd făptura cu valențe magice devenise un laitmotiv artistic. Cumva, unicorni pe pereți.

Nu e musai să crezi în ei. Dar în victoria lor, poate că da.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: The Lady and the Unicorn (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
SONDAJ Cine se mai luptă pentru un loc în turul doi la alegerile prezidențiale. Un alt candidat a scăzut dramatic în ultima săptămână
Doi candidați se luptă pentru un loc la turul II al alegerilor prezidențiale din acest an, potrivit sondajului AtlasIntel.
Iulia Alexandra Neacșu & Șerban Ghilvaci  în ORFANI @ Teatrelli 1 oct 02 (photocredit Lavinia Cioacă) jpeg
Spectacolul „Orfani” a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024
O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat în această toamnă mai multe spații culturale din București (Teatrelli, ARTHUBx, Teatrul În Culise), dar și scena Teatrului Național „Toma Caragiu” din Ploiești.
cathedral 5881418 1280 jpg
Un oraș italian iubit de toți românii limitează numărul de turiști. Doar anul acesta a fost vizitat de 7,8 milioane de oameni
Orașul italian Florența ia măsuri concrete pentru a contracara efectele negative ale turismului excesiv, introducând restricții noi pentru a proteja calitatea vieții localnicilor și patrimoniul cultural.
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
Ce trebuie să ştii despre Lăsata Secului la Postul Crăciunului
Începând cu Lăsata Secului, Postul Naşterii Domnului este un nou prilej de rugăciune, renunţare la plăcerile lumeşti, milostenie, pregătire a trupului şi sufletului înainte de mărturisirea păcatelor şi de Sfânta Împărtăşanie.
telefin buda jpg
Cititul, postatul și scroll-ul pe budă dăunează sănătății. Medicii: Nu vă mai luați telefonul la toaletă
Cu toții am făcut-o: ne luăm telefonul când mergem la toaletă și, fără să ne dăm seama, o scurtă pauză de câteva minute se transformă într-o sesiune prelungită de scrollat, citit
tezaurul romaniei moscova jpg
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
Tezaurul României, ajuns în URSS în primul Război Mondial, conține 91,5 tone de aur, cantitate aproape egală cu rezerva de aur a țării noastre. Parlamentul European cere Comisiei să ajute România în recuperarea acestuia de la ruși.
regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.