Unde și cum a dispărut Mourinho

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Unde și cum a dispărut marele ­Mourinho?

Unii zic că „Maurinio“, cum îi zic marii impresari condamnaţi, e un impostor, un om care a cîştigat Liga Campionilor cu Inter practicînd un antifotbal de un cinism rar şi a eşuat în a cuceri trofeul suprem cu alte echipe, oricîte sute de milioane i s-au pus la dispoziţie, pentru că îi place fotbalul generos precum lui Scrooge pomul de Crăciun. Acum, că n-a mai găsit nici un fraier care să îi pună la dispoziţie munţi de bani pentru clasări în afara podiumului ligii engleze sau spaniole, omul s-a făcut analist. Din această postură comodă acţionează ca la carte: critică vîrtos orice zbîrcă a vreunui alt antrenor, mai ales a celor de succes, mai ales a celor care tind să devină mai de succes decît a fost el. Ultima victimă: Jurgen Klopp, deţinătorul Ligii Campionilor cu Liverpool. Crima lui? După opt victorii la rînd a terminat doar la egalitate cu fosta echipă a lui „Mou“, Manchester Utd. Jose, care are vorbele la el, a zis că neamţului „nu i-a picat bine meniul, lui îi place carnea, dar i-au servit peşte“. Mai pe înţeles, Klopp s-a aşteptat la un meci de fotbal şi a picat într-o întrecere de deschis conserve. Manchester, mai aproape de retrogradare decît de titlu, a aplicat tactica lui Mourinho, adică pîrjolirea cîmpiilor şi arderea fîntînilor. Ceea ce, pentru portughez, e arta fotbalului dusă spre extaz. Extazul lui, plictiseala noastră. Klopp, bănuiesc, se mai face vinovat de ceva. Spre deosebire de Mourinho, el nu a abdicat de la fotbalul ofensiv în ciuda eşecurilor (a pierdut dramatic finala Ligii Campionilor anul trecut). Fotbalul lui a izbîndit pînă la urmă tocmai pentru că nu s-a lăsat corupt de alibiuri. Simpaticul Jose nu avea cum să ierte aşa ceva, el, care şi cînd era sărac, şi cînd era bogat, îşi mînca de sub unghii. Aşa că, după ce l-a luat la mişto pe Klopp, s-o fi dus la un restaurant bun, o fi comandat cel mai scump vin şi, întorcîndu-l în pahar, o fi zis: „Mamă, ce i-am tras-o!“. Timp în care Klopp s-a dus să vadă pe cine mai mănîncă mîine la micul dejun. Şi apoi s-a culcat liniştit. Pun pariu că a şi sforăit un pic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.