Un veac de Time

Publicat în Dilema Veche nr. 989 din 23 martie – 29 martie 2023
index jpeg 5 webp

În urmă cu exact o sută de ani, în luna martie, la New York, a ieșit din tipar prima revistă săptămînală de știri din Statele Unite ale Americii, revista Time. Fondată de doi oameni cu experiență în domeniu, Henry Luce și Briton Hadden, publicația avea să facă istorie. Care, așa cum știm (și citim), continuă.

Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time. Abordarea editorială s-a bazat pe combinația a două elemente: informații stricte, factuale și relatări lejere din zona de cultură și divertisment. Abordare de succes (aproape mereu în istorie). Ca și coperta.

Coperta revistei Time a devenit un soi de simbol în presa internațională. Pentru că publicația și-a propus, printre altele, să spună povești prin intermediul oamenilor, coperta acesteia a înfățișat mult timp (pînă în 1960) cîte o singură persoană. Din 1927 a apărut și conceptul „Omul anului” (Man of the Year), ilustrat printr-o personalitate pe copertă la finalul fiecărui an. Această tradiție nu a apărut oricum, ci cumva dintr-o greșeală. Spre finalul lui 1927, editorii revistei și-au datseama că nu-i acordaseră nici o copertă lui Charles Lindbergh, pilotul care în primăvara acelui an tocmai realizase singur primul zbor transatlantic fără escală (de la New York la Paris). Un moment istoric, fără îndoială. Pentru a repara aceastăomisiune, în spiritul dictonului „mai bine mai tîrziu decît niciodată”, au găsit o variantă să îl pună pe Charles Lindbergh pe copertă: l-au desemnat Omul anului în 1927. De atunci, la fiecare final de an, toată lumea așteaptă să vadă persoanaaleasă de Time să poarte această titulatură. Important de subliniat: titlul nu este oferit exclusiv personalităților care au un impact pozitiv asupra lumii, ci acelora care au cel mai puternic impact, fie el și negativ, în anul respectiv. De aceea, în 1938, de exemplu, Omul anului a fost nimeni altul decît Hitler, iar în 1939 și 1942, Stalin.

Prima femeie desemnată Omul anului de Time a fost Wallis Simpson, în 1936, iar dacă vă întrebați care a fost prima femeie care a apărut pe copertă, răspunsul este actrița Eleonora Duse. Cînd? În iulie 1923, la doar cîteva luni de la debutul revistei – nu avea cum să reziste mult Time fără o prezență feminină pe copertă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Șal brodat din tulle gri care a aparținut Reginei Elisabeta a României, colecțiile Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”
„Eleganță și rafinament la curtea regală a româniei. O poveste țesută pe... tulle”
Vestimentația a fost, este și va fi o preocupare importantă a vieții de zi cu zi a oamenilor, omul ca ființă socială trebuie să se îmbrace, aspect reliefat și de filozoful și scriitorul francez Auguste Comte (1798-1857) atunci când afirma că hainele poartă „marca civilizației, dovada supremației raț
Till Lindemann
Till Lindemann va concerta în România
Till Lindemann, cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă și show-urile spectaculoase, va aduce turneul „Meine Welt" și în România. Concertul va avea loc la Romexpo, pe data de 4 decembrie 2025.
brad craciun  jpg
Cât vom plăti în 2024 pentru un brad natural de Crăciun. Cererea pentru un anumit model este în creștere
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anunță că va scoate la vânzare un număr redus de brazi naturali în acest sezon, aproximativ 19.000, față de anii anteriori.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Sondaj INSCOP: Marcel Ciolacu conduce intențiile de vot pentru prezidențiale, urmat de George Simion
Ultimul sondaj INSCOP arată că Marcel Ciolacu, liderul PSD, se află pe primul loc în intențiile de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale din 2024, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR) cu 19,1%.
gradinita jpg
O educatoare de la o grădiniţă din Capitală este urmărită penal pentru violență
O educatoare de la o grădiniţă din Sectorul 1 al Bucureştiului este acuzată de violenţă repetată împotriva copiilor pe care îi avea în grijă. Mai exact, aceasta i-ar fi „lovit, smucit, tras sau împins” pe micuții din grupă.
CTP
CTP: „Anulându-vă buletinul de vot, întăriți decizia luată cu majoritate”. Cu cine votează celebrul jurnalist
Ziaristul Cristian Tudor Popescu a mărturisit cu cine votează la alegerile prezidențiale din acest an.
elon musk conturat pe fundal albastru Twitter shutterstock 2221703039 jpg
Mari publicații europene nu vor mai publica conţinut pe X. „A devenit o reţea de dezinformare”
Cotidianul spaniol La Vanguardia și publicația britanică The Guradian au anunţat că nu vor mai publica conţinut pe X, despre care afirmă că a devenit „o reţea de dezinformare”.
image png
Povestea părintelui Silvan. Cum a ajuns din restaurante cu stele Michelin să gătească în bucătăria Mănăstirii Sihăstria
Mănăstirea Sihăstria, un colț de rai din Munții Neamțului, găzduiește un om care a ales să urmeze o cale cu totul aparte, o cale care combină rugăciunea cu pasiunea pentru gastronomia rafinată.
„Visul primei nopți polare”, expoziție dedicată expediției vasului Belgica
„Visul primei nopți polare”, expoziție dedicată expediției vasului Belgica
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” găzduiește, până la data de 4 mai 2025, expoziția temporară „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897-1899”, un proiect realizat în parteneriat cu Academia Română Filiala Cluj-Napoca și Institutul Polonez București.